Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82

kaybetmesiyle krom sevkiyatına Nisan 1944’te son verildi. 1941’de Almanya’nın Balkanlarda ilerlemesi (Harita 2.4) karşısında Türkiye, İstanbul ve batı sınırındaki illerde sıkıyönetim ilan ederek sınır güvenliğine dair tedbirler aldı (Görsel 2.32). Alınan bu tedbirlerin Bulgaristan’a karşı olmadığını ortaya koymak için 17 Şubat 1941’de Bulgaristan ile Saldırmazlık Antlaşması imzaladı.

Türkiye ile Almanya arasında 18 Haziran 1941’de Saldırmazlık Paktı imzalandı. Bu antlaşma ile güney kanadını güvence altına alan Almanya’nın Sovyetler Birliği’ne saldırmasıyla Türkiye, Polonya Sendromu’ndan kurtuldu.
Kasım 1942’de başlayan Sovyet saldırıları karşısında Stalingrad’daki Alman orduları yenilgiye uğradı (Ocak 1943). Aynı yıl Müttefikler Kuzey Afrika’ya egemen oldular ve İtalya’ya çıkarma yaptılar. Ardından başta İngiltere olmak üzere Müttefik Devletler Türkiye’nin savaşa girmesi için baskı yapmaya başladılar. 30 Ocak 1943’te İngiltere Başbakanı Churc- hill gizlice Adana’ya geldi ve İnönü ile görüştü. Türkiye, konferansta Müttefiklere yakınlaşsa da savaşın dışında kalmayı başardı.

1. Polonya Sendromu kavramının kullanılmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:

I. Dünya Savaşı’nda Polonya’nın, hem Rusya hem de Almanya tarafından işgal edilmesi ihtimali oldu. Bu olay Polonya Sendromu olarak adlandırıldı.
II.Dünya Savaşında Almanya’nın bütün Balkanlara egemen olarak Bulgaristan’a yerleşmesi, Türkiye’ye saldırma ihtimalini çıkması ve Rusya’nın Türkiye’ye saldırma ihtimali ile oluşu Polonya Sendromu kavramının kullanılmasına neden olmuştur.
Kısaca Almanya ve Rusya’nın Türkiye’ye aynı anda saldırma ve iki ülkenin işgaline uğrama ihtimali Polonya’nın I.Dünya Savaşındaki durumuna benzediği için Polonya Sendromu olarak kullanılmasına neden olmuştur.

2. Hitler-İnönü mektuplaşmasına dair metni araştırınız.

  • Cevap:

1941 yılında İtalya Yunanistan’ı işgal etmiş, Almanya da Balkanlar’daki işgal hareketlerini sürdürmekteydi. Bu durumu öğrenen Türkiye hükümeti bütün askeri gücünü Trakya’da ve İzmir’de toplamıştı. Bunu öğrenen Adolf Hitler, dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye bir mektup yazma gereksiniminde bulundu ve bir mektup yolladı. Bu mektupta Almanya ile Türkiye’nin dost olduğunu belirtirken aynı zamanda Almanya’nın Balkanlar’daki işgalci hareketlerinin Türkiye’ye yansımayacağını anlatmıştı. “Size resmen bildiririm ki, Almanya’nın bu önlemleri hiçbir şekilde Türkiye’nin toprak bütünlüğüne veya siyasi yapısına yönelmiş değildir.” (Adolf Hitler). Yazdığı mektubun sonlarına doğru açıkça bir tehditte bulunmuştu. Bu mektubu aldığı için memnun olmuştur.

İsmet İnönü de Adolf Hitler’in yazmış olduğu mektuba karşılık olarak bir mektup yazmıştır. Bu mektupta Adolf Hitler’in yazmış olduğu mektuptan memnuniyet duyduğunu ve Türk-Alman dostluğundan bahsetmiştir. Tabiki Adolf Hitler’in yazmış olduğu tehdit cümlesini pas geçmemiştir. Tıpkı Adolf Hitler’in yazdığı gibi açıkça ve katı bir biçimde cevap verir. “Türkiye, toprak bütünlüğüne ve tamamiyetine şu veya bu devletler grubu arasındaki siyasi-askeri kombinezonlar açısından bakamaz. Kutsal dokunulmazlık (mukaddes masuniyet hakkı) hakkının herhangi bir yabancı devletin kazanacağı zafere göre yorumlanmasını kabul edemez. İşte bu sebepledir ki, milli egemenliğine yönelecek her saldırıya karşı koymaya azimlidir.” (İsmet İnönü). Daha sonrasında İsmet İnönü mektubunu zorulu olmadıkça Alman ordusuna saldırmayacaklarını söyleyerek sonlandırmıştır. Bu mektuplaşmanın ardından kısa bir süre sonra Türkiye ve Almaya arasında dostluk antlaşması imzalanmıştır.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!