Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

“II. Dünya Savaşı’nın Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz tesirlerine rağmen sanayiciler, tüccarlar ve büyük toprak sahipleri bu koşulları, yüksek kârlara tahvil etmenin yollarını buldular. Artan vergilerin, askerî seferberliğin ve fiyat artışlarının asıl zarar verdiği kesim, ülkenin yaklaşık yüzde seksenini teşkil eden köylülerle kentlerdeki dar gelirliler oldu.”

3. Yukarıdaki metinden yararlanarak II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’de ekonominin toplum tabakalarındaki etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Günümüzde de olduğu gibi 2. Dünya Savaşı esnasında bir sınıflandırma bulunmaktaydı. Sınıflandırma genellikle devlet yöneticilerinin, onların yakınlarının ya da büyük toprak sahiplerinin işine gelen bir durumdu. Çünkü bir çok arazileri veya varlıkları olduğundan bu ekonomik krizler onların ekonomisini sarsacak kadar ağır değildi. Fakat bu durma gelirleri düşük olan mesela çiftçilerin gözünden bakarsak zaten az gelen gelirleri artan vergilere ve temel ihtiyaçlara ya yetiyor ya da yetmiyordu. Yani bu durma baktığımızda çok mülkü olan veya yüksek kademelerde bulunan kişilerin toplumun alt tabakası olan ve az maaş alan kişilere kıyasla daha rahat ve daha lüks yaşadığını görebiliriz.

“II. Dünya Savaşı sonrası çözüm bekleyen en acil sorun Avrupa’nın yıkılmışlığıydı. Avrupa çok az ürün ihraç edebilecek, buna karşılık fabrikalarını tekrar kuruncaya kadar büyük miktarlarda ithalat yapacaktı. Bunun gerek mal gerekse kredisi, doğal olarak ABD tarafından sağlanacaktı. Bu nedenle ABD’li Herry Dexter White’ın (Heri Dekstır Vayt) ortaya koyduğu ekonomik çerçevede Uluslararası Para Fonu kuruldu. Ardından Dünya Bankası kuruldu. Türkiye her ikisine de 11 Mart 1947’de üye oldu.”

4 ve 5. soruları yukarıda verilen metne göre cevaplayınız.

4. II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın öncelikli ekonomik sorunları neler olmuştur?

  • Cevap: Savaş esnasında en çok üretimi yapılan madde ve eşya silahlardı. Bu durum Avrupa’da da çok yaygındı. Fakat savaşın bitmesinin ardından bu fabrikalar kullanılmaz hale geldi. Bir çok silah fabrikası çalışanı işsiz kaldı. 2. Dünya Savaşı esnasında eğitimim fazla dikkate alınmamasından kaynaklı da bir çok kişi eğitim durumunu düzeltemedi. Bunun soncunda aslına ülkede bir çok işsiz kaldı. Bu işsizlik sonucunda da bir ekonomik kriz ortaya çıktı. Dış satım yapılamadı. Çünkü toplum silah dışında başka materyal üretemiyordu ve savaş bittiğinden artık silaha ihtiyaç yoktu. Ayrıca savaş esnasında tüketilen yiyeceklerden kaynaklı ve üretimin az olmasından kaynaklı gıda sektöründe bir düşüş ve kriz yaşandı.

5. Avrupa’nın sorunları karşısında ABD’nin aldığı önlemleri yazınız.

  • Cevap: ABD savaş sonrasında bu duruma kendisini hazırlamıştır. Bir miktar fon biriktirerek diğer ülkeleri kendisine bağlayacak bir banka açacaktır. Bu banka Dünya Bankası olacaktır. Bu banka sayesinde bir çok ülke ekonomik düzenleri gelene kadar bir miktar para ödünç alacaktır. Sonrasında ABD’ye daha fazla para ödeyecektir. Bu şekilde ABD kara geçecektir. Aslında burada aldığı önlem ekonomisini savaş esnasında düzgün çizmesi ve sonrasında diğer ülkeleri kendisine muhtaç etmesidir bence.

“II. Dünya Savaşı yıllarında dört yanı ateşle çevrilen Türkiye, bu dönemde gerek iç gerekse dış politikasını savaşın dalgalanmalarına göre günü gününe ayarladı ve savaşa girmekten kurtuldu.” Savaş dışında kalan ve böylece insanını yok olmaktan kurtaran Türkiye savaş sonunda yalnız kaldı. Sonraki dönemde savaş yılları ile ilgili kendisini “millete çayı (şeker yerine) kuru üzümle içirmek” ile suçlayan birine İnönü şu cevabı verecektir: “Ama çocuğunu babasız bırakmadım.”
6. Yukarıda verilen metne göre savaşın Türkiye’deki toplumsal yansımalarının neler olabileceğini yazınız.

  • Cevap: Aslında toplumun bir kısmı Türkiye Devleti’nin başında bulunan kişilerin nelerle uğraştığını bilmeyerek hamleler yapmıştır. O dönemde Türkiye’nin savaşa girmesi an meselsi olduğu için kaynaklar düzgün bir biçimde kullanılmıştır. Ayrıca dünya çapındaki ekonomik krizin ülke içine yansımaması için çalışmıştır. Fakat toplum bu duruma geniş bir çerçeveden bakmayıp sadece eksiklikleri görmüşlerdir. Aslına ne kazandıklarına veya ne kaybettiklerine dikkat etmemişlerdir.

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
unlike
2
clap
2
sad
2
angry
1
happy
1
confused
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!