Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Çanakkale Türküsü Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Çanakkale Türküsü metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 64-65-66-67 (Millî Mücadele ve Atatürk)

Çanakkale Türküsü Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 64 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Çanakkale Savaşı’yla ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. 1.Dünya Savaşı devam ederken 1915 yılında Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf güçleri arasında yapılan bir savaştır. Bu savaş tarihe hem deniz hem de kara savaşı olarak geçmiştir. Mustafa Kemal çok başarılı bir komutanlık liderlik göstermiştir.

ÇANAKKALE TURKUSU

Çanakkale içinde vurdular beni,
Ölmeden mezara koydular beni,
Of, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde aynalı çarşı,
Ana ben gidiyom düşmana karşı,
Of, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir uzun selvi,
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli,
Of, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir dolu testi,
Analar, babalar ümidi kesti,
Of, gençliğim eyvah!

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 65 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin ve kelime grubunun anlamını önce tahmin ediniz. Daha sonra bu kelimeleri sözlükten bularak tahminlerinizin doğruluğunu kontrol ediniz.

  • Cevap:

selvi

Tahminim:  Uzun boy anlamında kullanılmıştır.
Anlamı: Akdeniz çevresinde bol yetişen, çok uzun boylu, dalları çok ince ve yuvarlak, yaprakları yeşil pul gibi ve ufacık, hiç yaprak dökmeyen, ceviz iriliğinde kozalakları olan, odunu yapı işlerinde ve marangozlukta kullanılan, uzun ömürlü bir ağaç.

testi

Tahminim: Eskiden içinden su veya şarap içilen topraktan yapılmış kap.
Anlamı: İçine su, şarap ve benzeri sıvı şeyler konulan, geniş gövdeli, dar boğazlı, kulplu, emzikli ya da emziksiz olabilen toprak kap.

ümidi kesmek

Tahminim: Artık beklenilen umut edilen bir olaydan tamamen vazgeçmek.
Anlamı: Artık ummaz olmak, olacağını beklememek, kavuşamayacağını anlamak.

2. ETKİNLİK 

Çanakkale Türküsü’nü ezgisiyle dinleyiniz. Türkünün size neler hissettirdiğini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Çanakkale Türküsünü ne zaman dinlesem sözlerini derin anlamı gelir aklıma. Çünkü bu türkü aslında bir yiğitlik, vatan toprağı için kendini feda etmenin destanıdır. Çok duygulanır o kahramanlara karşı olan saygım artar vicdani borcum ile onlara gözlerinin arkada kalmamasını anlatırım.

3. ETKİNLİK 

Sizce şiirde her kıtanın sonunda neden “Of, gençliğim eyvah!” denilmiştir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Çünkü o dönemde pek çok genç yaşları çok küçük olmasına rağmen vatan savunması için gözlerini kırpmadan gençliklerini yakmışlardır. Onlar bizler bugün huzur içinde uyuyalım diye toprağın altına gencecik bedenlerini yatırmış kahramanlardır.

4. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 66 Cevabı

Şiirden hareketle, Çanakkale Savaşı’na giden askerlerin özelliklerini açıklayınız.

  • Cevap: Kimi askerlerin nişanlı kimi askerlerin ise evli olduklarını şiirden çıkarabiliriz. Ayrıca da kimi askerlerin ailelerinin onların geriye dönme ümitlerinden yoksun oldukları anlatılmaktadır.

5. ETKİNLİK 

Çanakkale Türküsü’nün konusunu yazınız.

  • Cevap: I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de yaşanılan vatan savunmasının bu uğurda şehit olan yiğitlerin ardından yakılan ağıttır.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki haritada Çanakkale ilimizi boyayıp Çanakkale Boğazı’nı gösteriniz. Haritadaki şekil ve işaretlerin anlamı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Bu tabloda görüleceği üzere siyah kesik çizgilerle gösterilen kısımlar Çanakkale’den gemilerin geçiş güzergahını gösterir.

7. ETKİNLİK 

Çanakkale Savaşı’nın tarihimizdeki önemini arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışma sırasında;
• Kendi düşüncelerinizi uygun şekilde ifade ediniz.
• Farklı bakış açılarını ayırt ediniz ve farklı bakış açılarına anlayışla yaklaşınız.

  • Cevap: Çanakkale Savaşı ülkemizi parçalanmadan kurtarmış, daha sonrasında o ruh sayesinde de Anadolu’da halkın direniş gücü için itici güç olmuş büyük bir zaferin elde edildiği savaştır. Bazı kimseler bu zaferi küçümsemek istese de bizler bilmekteyiz ki bağımsızlığımızın yolu tamamen Çanakkale’den geçmiştir.

8. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 67 Cevabı

a. Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine ve büyük harflerin kullanım yerlerine dikkat ederek okuyunuz.

57. Alay, Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olan Anzak Çıkarma- sı’nı durdurmak için 15 Nisan 1915 sabahı harekete geçen efsaneleşmiş Türk alayıdır. 25 Nisan 1915 sabahı Mustafa Kemal, kendisine herhangi bir emir gelmiş olmamasına rağmen düşman çıkarmasını haber alır almaz kişisel inisiyatifiyle Conkbayırı’na doğru hareket etmiştir. Mustafa Kemal’in yönetimindeki 57. Alay, kendisinden çok daha büyük bir düşman gücüne karşı saldırıya geçmiştir. Bu kahramanların anısına o günden beri Türk ordusunda 57. Alay bulunmamaktadır. 57. Alay, dünya üzerinde en çok madalya sahibi olan alay olduğu için dünyanın en kahraman alayı olarak nitelendirilmektedir.

b. Metinde büyük harflerin kullanılma nedenlerini arkadaşlarınızla tartışarak belirleyiniz.

  • Cevap:

1- Özel isimler büyük harfle başlar.
2- Cümleler büyük harfle başlar.
3- Belli bir sayıyı ifade eden kullanımlardan sonra büyük harf kullanılır.
4- Belli tarihler içinde yer alan ay isimleri büyük harfle başlar.

c. Siz de büyük harfleri uygun yerlerde kullanarak 57. Alay ve Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşı’ndaki rolüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Çanakkale Savaşı sırasında Çanakkale cephesine geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün rütbesi yarbaydı ve 19. Tümen komutanı olarak görev alıyordu. Aylarca süren savaşlardan sonra ise Anafartalar Grup Komutanlığı’na getirilerek gösterdiği üstün başarılar sonucunda “Anafarta Kahramanı” ünvanını alacaktır. Böylece bütün Dünya bu büyük kahramanın ve liderin dehanın adını ezberleyecektir.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Atatürk’ün çocuk sevgisi hakkında görsellerle destekleyeceğiniz kısa bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzun provasını yapınız.

  • Cevap: O’nun çocuğu yoktu ama içinde bitip tükenmeyen bir çocuk sevgisi vardı. Atatürk, çocukların riyakârlık bilmeden bütün istek ve arzularını içlerinden geldiği gibi açıklamalarından çok hoşlanırdı. Son yıllarını da çok sevdiği bir çocukla geçirdi. Ülkü, Atatürk’ün çocuk sevgisinin bir simgesi oldu. Atatürk çocuklar için şunları söylemiştir: Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.” “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.

2. İstiklâl Marşı’mızın on kıtasını dikkatle okuyup ezberlemeye çalışınız.

  • Cevap: Bu etkinliği yaparken evde ayakta saygılı bir şekilde Milli Marşı’mızı ezbere okumanız değerlidir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Millî Mücadele ve Atatürk} Sayfa 64-65-66-67 Çanakkale Türküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
4
sad
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!