Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Demokrasi ve İnsan Hakları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 13 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları Ata Yayıncılık

Güçler Ayrılığı

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde üç önemli güç vardır. Bunlar; yasama, yürütme ve yargıdır. Yasama, seçimler sonucunda oluşan parlamento (meclis) tarafından; yürütme, seçimlerde en fazla oyu alan siyasi parti ya da partilerin oluşturduğu hükûmet tarafından; yargı ise bağımsız mahkemeler tarafından yürütülür. Bu güçlerden hiçbiri diğerinin üzerinde olamaz. Üçünün de görevleri ve sorumlulukları farklıdır.

Güçler ayrılığının amacı, iktidarın tek elde toplanmasının sebep olabileceği tehlikeleri önlemek ve bu sayede vatandaşlık hak ve özgürlüklerini güvence altına almaktır. Demokrasilerde bu üç gücün birbirini denetlemesi sağlanarak iktidarın tek bir gücün eline geçmesi engellenir. Kontrol ve denge mekanizmasının adil yürütülmesi için yetkiler paylaşılır ve güçlerin bağımsız işlemesi sağlanır.

Hukukun Üstünlüğü

Hukuk devleti, her türlü yönetim ve karar alma işlerini yasalara uygun olarak gerçekleştiren devlettir. Hukuk devletinde bireylerin bir- birleriyle ve devletle olan ilişkilerinde birtakım anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu anlaşmazlıklar, tarafların mahkemelere müracaat etmeleri yoluyla kanunların öngördüğü şekilde çözüme kavuşturulur. Hukukun problemleri çözme konusunda bu şekilde belirleyici olmasına “hukukun üstünlüğü” denir.

Hukukun üstünlüğü, hukuk devletinin ve demokrasinin vazgeçilmez koşuludur. Hukuka dayalı bir yönetim şekli olan demokrasilerde hak ve özgürlükler, görev ve sorumluluklar yasalar tarafından güvence altına alınır. Hukukun üstünlüğü ilkesinin yaşama geçirilmesindeki temel koşullardan biri, yargının güvenilir ve bağımsız olmasıdır. Çünkü demokrasi; kanunların adil, eşit ve tutarlı bir şekilde uygulanmasını gerektirir.

Laiklik

Laiklik; devlet düzeninin ve hukuk kurallarının din kurallarına göre değil akla ve bilime göre düzenlenmesi, inancın bireysel olduğu düşünülerek vicdan özgürlüğünün sağlanmasıdır. Laik devlette; devletin siyasi yapısını, hükümetin ve idarenin işleyişini, toplumun yaşayışını düzenleyen kanun ve kuralları akıl, mantık, ihtiyaçlar ve hayatın gerçekleri tayin eder.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9, 10, 11, 12. Sınıf Ata Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!