Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Demokrasi ve İnsan Hakları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 14 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Ata Yayıncılık

Laik devletin görevi; kişilerin vicdan, dinî inanç ve kanaat özgürlüğünü teminat altına almaktır. Dünyada demokrasinin gelişmesiyle bu ilke, çağdaşlaşma ve insan hakları açısından oldukça önemli hâle gelmiştir. Atatürk’e göre laiklik; din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılması demek olduğu kadar tüm vatandaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.

• Seçimler, Temsil, Siyasi Partiler ve Çoğulculuk

Demokratik sistemlerde seçim en önemli unsurlardan biridir. Halk, kendini yönetecek kişileri seçim yoluyla belirler. Büyük kalabalıkların bir araya gelerek karar almaları ve bu kararı uygulamaları olanaksızdır. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde bu görevi, seçmenler adına onların seçtikleri temsilciler yapar. Halk, temsil yetkisini kendini yönetecek kişilere belirli bir süre için Görsel 1.4 Demokratik sistemlerin en önemli unsurlarından biri seçimdir. verir. Bir sonraki seçimde kendisini temsil etmede yetersiz bulduğu kişileri değiştirme hakkına sahiptir. Seçme hakkının temeli, genel ve eşit oy ilkesine dayanmaktadır. Genel oy, hiçbir ayrım yapılmadan vatandaşların oy hakkının olması demektir. Eşit oy ise her bir seçmenin oyunun, öteki seçmenlerin oyları ile eşit değerde olmasıdır. Bu iki hak, yüzyıllar süren mücadeleler sonunda alınabilmiştir. Uzun yıllar boyunca farklı toplumlarda kadınlara, yoksullara ve kölelere bu haklar tanınmamıştır.

Siyaset, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıdır. Siyasi parti ise ortak düşünce ve görüşteki kişilerin oluşturduğu siyasal örgüttür. Siyasi partilerin temel amacı, seçimler aracılığıyla iktidar olabilmektir. Demokratik sistemde sadece iktidar olan siyasi partilerin değil, muhalefetteki partilerin de önemli görevleri vardır. Muhalefet partileri, bir yandan iktidar olma mücadelesi verirken bir yandan da iktidardaki parti ya da partileri denetleyerek işleyişte aksayan yönleri belirler, bu doğrultuda politika geliştirir. Seçimler aracılığıyla halktan en fazla oyu alan siyasi parti veya partiler iktidarı oluşturur. Demokratik sistemlerde vatandaşlar, temsil yetkisini tercihleri doğrultusunda oy kullanarak gerçekleştirir. Çoğunluğun oyuyla seçilen iktidar sadece kendisine oy verenlerin değil, oy vermeyenlerin de haklarını koruyarak eşitlikçi bir anlayışla görevini yerine getirir. Hükümet olan siyasi parti veya partiler, uyguladıkları politikaları halka anlatmak ve politikaların sonuçlarıyla ilgili onlara hesap vermek zorundadır. Bu, demokrasinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereğidir.

• Sivil Toplum Kuruluşları

Demokratik sistemlerde sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler kadar önemlidir. Bu kuruluşlar insan haklarını korumada, toplumu eğitmede, bilgilendirmede ve kamuoyu oluşturmada önemli katkılar sunar. Sivil toplum kuruluşları özellikle demokrasi kültürünün yerleşmesinde, toplumsal

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9, 10, 11, 12. Sınıf Ata Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!