Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Demokrasi ve İnsan Hakları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 18 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Ata Yayıncılık

geçerli olan kültürel değerler çerçevesinde algılanış biçimi, o toplumda hem bireylerin davranışlarını hem de bütün sosyal kurumların yapı ve işleyişini etkileyebilmektedir. Demokrasi kültürünün gelişmesi; her yönüyle insanın tabiatına, onuruna, onu insan yapan değerlere uygun bir sistemin o topluma göre tanımlanması, işletilmesi ve toplum tarafından benimsenmesi ile mümkün olacaktır.

• Demokrasinin Temel Değerleri

Toplumdaki bütün bireylerin haklarını ve özgürlüklerini kullanmada eşit olmaları, demokrasinin en önemli dayanaklarındandır. Yasalar karşısında ırkı, dini, dili, cinsiyeti, statüsü ne olursa olsun herkes aynı haklara sahiptir Bu değerlerin korunması, demokrasinin varlığı açısından son derece önemlidir. Bireylerin karar alma ve yasalar çerçevesinde tercihlerine göre yaşama hakları, demokrasinin bir başka önemli değeri olan “özgürlük” içerisinde değerlendirilmektedir. Özgürlüğün olmadığı bir toplumda demokrasinin diğer değerlerinden söz etmek anlamsızdır. Bu yüzden tarih boyunca toplumlar ve bireyler, özgürlüklerini kazanmak için yoğun uğraşlar vermişler; elde ettikleri bu hakkı kaybetmemek için aynı oranda çaba göstermişlerdir.

Demokratik toplumlarda bireyler, kendi özgürlükleri kadar diğer bireylerin özgürlüğünü de savunmak durumundadır. Bu zorunluluk, toplumsal barışın korunmasını ve devamlılığını sağlayacaktır. Dolayısıyla bu durum demokratik sistemin tüm kurumlarıyla sağlıklı bir şekilde işlemesine katkıda bulunacaktır. Toplumsal yaşam içerisinde bireyin tek başına, haklarını dilediğince kullanması “özgürlük” olarak anlaşılmamalıdır Asıl önemli olan, toplumdaki diğer bireylerin yaşam tercihlerine müdahale etmemek, farklılıklara saygı göstermek ve müsamahalı olmaktır. Müsamaha, toplum içerisinde baş gösteren sorunların çözümünde ve uzlaşma kültürünü geliştirmede önemlidir. Müsamahalı bireyler, şiddetten arındırılmış bir toplum oluşturur.

Adalet, bireylerin devlete inanmaları ve demokrasi kültürünün devamı için hayati öneme sahiptir. Adaletten kasıt, bütün bireylerin eşit haklara sahip olması ve işlenen suçlara verilecek cezalarda herhangi bir kişiye ya da zümreye ayrıcalık tanınmamasıdır. Demokrasi kültürü içerisinde adaletin işlemesi, demokratik sistemin güçlenmesi açısından son derece önemlidir. Eşitlik, özgürlük, adalet, farklılıklara saygı, müsamaha gibi değerler demokrasinin yaşatılması ve geliştirilmesi için devleti yönetenler başta olmak üzere her birey tarafından korunmalıdır.


ETKİNLİK

Yunus Emre’ye ait aşağıdaki dizelerden yola çıkarak Yunus Emre’nin müsamaha anlayışı ile kendi düşüncelerinizi karşılaştırıp sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Biz kimseye kin tutmayız, ağyar dahi dosttur bize.
Kanda ıssızlık var ise, mahalle vü şardır bize.
Adımız miskindir bizim, düşmanımız kindir bizim.
Biz kimseye kin tutmayız, kamu âlem birdir bize.

  • Cevap: Benim için hoşgörü, karşı tarafa saygı duymak ve kin tutmamaktır. Herkesin kendi fikirleri ve hayatları olduğunu bilerek buna göre bir tavır takınmamız gerektiğini düşünüyorum.

9, 10, 11, 12. Sınıf Ata Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!