Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Demokrasi ve İnsan Hakları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları Ata Yayıncılık

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 26 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları Ata Yayıncılık

Temsilî demokrasinin farklı uygulanış biçimleri vardır. Bunlar:

a. Parlamenter Sistem

Bu sistemde seçmenler önce parlamentoyu oluşturacak vekilleri seçer. Ardından çoğunluğu tek başına veya birlikte elde edebilecek olan partiler hükûmeti kurar. Kurulacak olan kabine, yasamadan güvenoyu aldıktan sonra göreve başlar. Sistemde yasama, güvensizlik oyu ile yürütmeyi görevden alabilirken başbakanın önerisi ile cumhurbaşkanı, parlamentoyu feshederek ülkeyi erken seçime götürebilir. Yani yasama ve yürütme karşılıklı olarak birbirlerinin varlığına son verebilme gücüne sahiptir. Parlamenter sistemde, güçler ayrılığı ilkesi benimsenmiştir. Yani yasama, yürütme, yargı organları anayasal olarak birbirinden ayrı ve bağımsızdır. Parlamentodan güvenoyu alan hükûmet, icraatlarına başlar. Güvenoyu alamazsa yetkisini kaybeder. Bu sistemde yürütme yetkisi; başbakan, devlet başkanı ya da cumhurbaşkanı tarafından kullanılır fakat yürütmede başbakan daha aktiftir. Hükûmet dışında kalan siyasi partiler muhalefet partileri olarak adlandırılır. Bu partilere mensup ya da bağımsız milletvekilleri hükûmet politikalarını denetleyerek uyarılarda bulunur. Halk, sivil toplum kuruluşlarında yer alarak ya da bireysel yollarla hükûmeti denetleyebilir. Parlamenter sistemle yönetilen ülkelere İngiltere ve Almanya örnek gösterilebilir.

b. Başkanlık Sistemi

Bu sistemde halk, başkanı doğrudan kendisi seçer. Meclis ya da senato üyelerini ise ayrıca seçer. Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme birbirinden bağımsızdır. Başkan, hükûmet üyelerini meclis dışından atar. ABD, Brezilya, Arjantin, Meksika bu sistemin uygulandığı ülkelere örnek verilebilir. Türkiye’de hükûmet sistemi, 16 Nisan 2017 referandumuyla onaylanan 21 Ocak 2017 tarih ve 6771 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunu’yla değişmiş, yeni hükûmet sistemimize Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi adı verilmiştir. Yeni sistem ile birlikte başbakanlık makamı ortadan kalkmıştır. Cumhurbaşkanı, yürütme görevini üstlenecek bakanları Meclis dışından atama yetkisine de sahip olmuştur. Yürütmenin başı da başbakan değil cumhurbaşkanı olmuştur. Daha önce başbakanı atayan cumhurbaşkanı artık, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atama ve görevlerine son verme yetkisine sahip olmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9, 10, 11, 12. Sınıf Ata Yayınları Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!