Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Denizaltı Yemeği Nasıl Yapılır

Denizaltı Yemeği Nasıl Yapılır

Porsiyon: 8 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dk
Pişme süresi: 50-60 dk

Denizaltı Yemeği İçin Malzemeler

Kavurma malzemesi
• 1 kg kuşbaşı et
• 200 g kuyrukyağı
• Tuz

Pilav malzemesi
• 3 su bardağı pirinç
• 4 yemek kaşığı tereyağı
• 4,5 su bardağı kaynar su
• Tuz

Denizaltı Yemeği Tarifi

Kavurma için önce kuyrukyağını tencereye alın ve kısık ateşte erimesini sağlayın. Tencerenin dibinde kalan kuyruk parçalarını alın. Eriyen yağın üzerine kuşbaşı eti yayın. Üzerine tuzunu serpin. Orta ateşte kaynamasını bekleyip, ocağı kısın. Tencerenin kapağını kapatarak etler suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Kontrol edin, eğer pişmemişse üzerine az miktarda kaynar su gezdirin. Piştikten sonra 1-2 dakika yağın lezzetinin ortaya çıkması için kavurmaya devam edin.

Pilav için pirinci en az 2 saat önceden parmak dayanacak kadar sıcak tuzlu suda bekletin. Pişireceğiniz zaman bol suda yıkayıp süzdürün. Tencereye tereyağını alıp, orta ateşte erimesini sağlayın. Pirinçleri ekleyip 2-3 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Üzerine kaynar suyu gezdirin. Tuzunu ayarlayın. Orta ateşte tencerenin her tarafının eşit kaynamasını bekleyin. Sonra ocağı kısıp tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika kadar dinlendirip dikkatlice taneleyin…

Servis yaparken tabağa bolca et koyun. Üzerini pilavla dikkatlice kapatın. En üste sadece birkaç parça et koyarak sofraya götürün. Bakalım neler olacak…

Konyalı arkadaşım Semra bu pilavdan bahsetti. Konya’nın düğün pilavları meşhurdur. Sırayla gelen bamya çorbası, zerde, helva, pilav, su böreği gibi lezzetler ortada tek bir servis tepsisinden veya büyük kâseden hep beraber yeniyor.

Geleneklerin yaşatılması adına bu esprili pilav tarifini okuyucularımla paylaşmak istedim. Yemek ve yedirmek, karşıdakine verdiğin değer değil midir bizim kültürde? Toplumsal bir statü gibidir bir yönden. Evinde sürekli yedirip içirmek, kapısı kapanmamak, sofrası her yerde olmak gibi ifadelerle dile getirilir bu durum. Aslında bildiğimiz kavurma ve pilav olarak hazırlanan yemek konuklardan bazılarına şaka yapmak için farklı şekilde servis yapılıyor. Et ne kadar bolsa yemek o kadar gösterişli olur Anadolu’da… Düğün sahibinin maddi imkânları ölçüsünde bolca kavurma yapılır… Ustalar tabağa önce et koyup, fotoğraftaki gibi üzerini pilavla kapatırlar. Servis tabağı en üste azıcık et serpiştirerek masaya gönderilir. Konukların yüz ifadelerindeki memnuniyetsizliğe ve şikâyetlerine bakarak kıkır kıkır güler şaka yapanlar. Kaşığı daldırıp içinden bolca kavurma çıkınca kahkaha kopar bütün masada.

Ben her zaman uyguladığım kavurma ve pilav tarifimi yazdım. Servis şekli de sizin zevkinize kaldı.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!