Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Gizem Yayıncılık

Düş Macunu Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Düş Macunu metni cevapları ve soruları, Gizem Yayıncılık 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 169-170-171-172-173-174-175 (Sağlık ve Spor)

Düş Macunu Metni Cevapları

1. ETKİNLİK

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 168 Cevabı

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Dişlerinizi günde kaç kez fırçalıyorsunuz?

  • Cevap: Dişlerimi günde 2 kez fırçalıyorum.

• Dişlerinizi fırçalamak için hangi araçları kullanıyorsunuz?

  • Cevap: Dişlerimi fırçalamak için diş macunu ve diş fırçasını kullanıyorum.

• Dişlerinizi fırçalamadığınızda rahatsız oluyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Dişlerimi fırçalamadığım zaman rahatsız oluyorum. Ağzımın ve dişlerinin kirli olduğunu hissediyorum.

b. “diş macunu” ve “diş fırçası” gibi aralarında ilişki bulunan varlıkları eşleştirelim.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

Düş Macunu” öyküsünü önce sessiz, sonra sesli olarak okuyalım.

Okurken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Heceleme ve geri dönüşler yapmadan, akıcı bir şekilde okuyalım.
• Noktalama işaretlerine dikkat edelim.

  • Cevap: Düş macunu öyküsünü sizler okumalısınız.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 169 Cevabı

DÜŞ MACUNU

Küçük tavşan Pamuk o gün çok heyecanlıydı. Çünkü o gün “En Beyaz Küçük Tavşan Yarışmasına katılacaktı. Parlak, yumuşak ve beyaz tüylerini son bir kez düzeltti. Kulaklarını dikip aynada poz verdi. Küçük Pamuk, kulaklarını çok seviyordu. Çünkü yeteri kadar dik ve tüylüydüler. Dönüp arkasındaki ponpona bakmaya çalıştı. Evet, o da yerli yerindeydi. Bu sabah aynadaki görünüşünden son derece hoşnuttu. Pembe dudaklarını aralayıp dişlerine baktı. O da ne? Küçük tavşanın dişleri sapsarıydı. Pamuk, bu sarı dişlerden nefret ediyordu ama nefret ettiği başka bir şey daha vardı: diş fırçalamak.  Ben de yarışmada hiç gülmem. Böylece sarı dişlerimden kimsenin haberi olmaz, diye düşündü. Evet, ağzını hiç açmayacaktı. Sadece gülümsemek yeterliydi.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 170 Cevabı

Küçük tavşan Pamuk, yarışma alanına geldiğinde çok heyecanlıydı. Birinci gelecek beyaz tavşana ödül olarak kocaman bir havuçlu pasta ve havuç tarlasında istediği kadar havuç yeme izni verilecekti. Pamuk’un en sevdiği yiyecek havuçtu. Sonunda yarışma başladı. Yarışmaya katılan küçük tavşanlar, hoplaya zıplaya podyuma çıktılar ve kendilerini gösterdiler. Uzun ve zorlu bir çekişmenin sonunda yarışma sona erdi. Sıra sonuçların açıklanmasına geldi.

Nihayet sunucu tavşan, birinciyi açıkladı: En beyaz küçük tavşan Pamuk’tu. Pamuk hemen ödülünü almak için koştu. Kocaman havuçlu pastayı alıp havaya kaldırdı ve “Kazandım!” diye sevinçle bağırdı. İşte o anda bir ses duyuldu: “Hey, bir dakika! Bu tavşanı birinci seçemezsiniz. Şunun dişlerine bakın, sapsarı!” Ortalığı bir anda sessizlik kapladı. Jüri birbirine baktı. Sonra hep birlikte Pamuk’a döndüler. Bize dişlerini gösterir misin, dediler. Pamuk, dişlerini göstermek zorunda kaldı. İşte o anda kalabalıktan bir hayret sesi yükseldi: “Ooo! Ne kadar kirli dişler!”

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 171 Cevabı

Pamuk, ödülü yerine bırakıp sessizce arkasına döndü. Annesinin elini tuttu ve birlikte eve doğru yola koyuldular. Annesi eve gelince onu doğruca banyoya götürdü. Bir diş macunu alarak ona uzattı: “Bu bir diş macunu. Bununla dişlerini fırçaladığın zaman gece uykuya daldığında hep güzel düşler göreceksin.” dedi. Küçük tavşan Pamuk, o gece düş macunu ile dişlerini fırçaladı. Yatağına koşup hemen uykuya daldı. Gözlerini kapar kapamaz düş görmeye başladı. Düşünde yarışmada birinci seçiliyor ve gülümsemesiyle herkesin gözlerini kamaştırıyordu. Pamuk, her akşam düş macunuyla dişlerini fırçalayıp uykuya daldı. Her gece başka bir düş gördü. Ertesi yıl ve ondan sonraki yıllarda “En Beyaz Küçük Tavşan Yarışması”nın birinciliğini kimseye kaptırmadı.

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 172 Cevabı

a. Aşağıdaki kelimelerin, okuduğumuz metinde geçtiği cümleleri yazalım. Bu cümlelerden yararlanarak kelimelerin anlamlarını tahmin edelim. Sonra Türkçe Sözlük’ten bularak okuyalım.

  • Cevap:

tüy

  • Geçtiği cümle: Parlak, yumuşak ve beyaz tüylerini son bir kez düzeltti.
  • Tahminim: İnsan ve hayvan derisi üzerinde bulunan ince, kısa, yumuşak ve sık uzantı.

podyum

  • Geçtiği cümle: Yarışmaya katılan küçük tavşanlar, hoplaya zıplaya podyuma çıktılar.
  • Tahminim: Mankenlerin çıktıkları merdivenli, yüksekçe yer.

jüri

  • Geçtiği cümle: Jüri birbirine baktı.
  • Tahminim: Seçiciler kurulu.

b. ‘Tüy”, “podyum” ve “jüri” kelimelerin kullanıldığı kısa bir paragraf yazalım.

  • Cevap: Minik köpek podyumda uzun tüylerini sallarken, yaptığı şirin hareketlerle herkesi kendine hayran bırakıyordu. Jüri üyeleri ise minik köpeğin sevimli hareketlerinden dolayı gülümsüyorlardı.

4. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

1) Pamuk, niçin heyecanlıymış?

  • Cevap: Pamuk “En Beyaz Küçük Tavşan Yarışması” na katılacağı için heyecanlıymış.

2) Pamuk nelerden nefret ediyormuş?

  • Cevap: Pamuk sarı dişlerinden ve dişlerini fırçalamaktan nefret ediyormuş.

3) Yarışmanın birincisine ne verilecekmiş?

  • Cevap: Yarışmanın birincisine kocaman  bir havuçlu pasta ve havuç tarlasında istediği kadar havuç yeme izni verilecekmiş.

4) Jüri kimi birinci seçmiş?

  • Cevap: Jüri en beyaz küçük tavşanı birinci seçmiş.

5) Pamuk yarışmayı neden kazanamamış?

  • Cevap: Pamuk kirli dişlerinden dolayı yarışmayı kazanamamış.

6) Pamuk, düş macununu kullandıktan sonra neler yaşamış?

  • Cevap: Pamuk, düş macununu kullandıktan düşünde yarışmada birinci seçildiğini, gülümsemesiyle herkesin gözlerini kamaştırdığını görüyor ve mutlu oluyormuş.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 173 Cevabı

b. Aşağıdaki olaylardan gerçek yaşamda olabileceklerin başına “✓”, olamayacakların başına “X” yazalım.

  • Cevap:

(X) Küçük tavşan “Ben de yarışmada hiç gülmem.” dedi.
() Küçük tavşanın en sevdiği yiyecek havuçtu.
() Yarışmaya katılan tavşanlar podyuma çıktılar.
() Küçük tavşanın bembeyaz, uzun tüyleri vardı.
(X) Annesi küçük tavşana diş macunu ve diş fırçası verdi.
(X) Küçük tavşan sevinçle “Kazandım.” diye bağırdı.

c. Sağlıklı ve temiz dişlere sahip olmak için yapmamız gerekenleri listeleyerek yazalım.

  • Cevap: Sağlıklı ve temiz dişlere sahip olmak için dişlerimizi günde en az iki kere diş macunu ile fırçalamalı ve diş temizliklerimize dikkat etmeliyiz. Pasta gibi yiyecekler tükettiğimiz zaman dişlerimizi temizlemeli ve temiz kalmasına özen göstermeliyiz. Dişleri sarartan kahve, çay gibi içecekleri çok tüketmemeliyiz.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde hatalı yazılan kelimelerin altlarını çizelim.

  • Cevap:

• Sonuç açıklanınca pamuk ödülünü almak için koştu.
• Sami amcam sağlık bakanlığında çalışıyor.
pamuk o yıl en beyaz küçük tavşan yarışmasını kazanamadı.
• Diş hekimi olan ablamın tayini ardahana çıktı.
atatürk ilkokulu öğrencileri hastanemizi ziyaret ettiler.
emel ablam okulunu bitirince veteriner olacak.

6. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 174 Cevabı

Metindeki karakterlerin rollerini arkadaşlarımızla aramızda paylaşalım ve metni sınıfımızda canlandıralım.

Canlandırma yaparken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Üstlendiğimiz role uygun bir şekilde konuşalım.
• Gereksiz hareketler yaparak izleyicilerin dikkatlerini dağıtmayalım.
• Kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanalım.

  • Cevap: Sınıf içi yapılması gereken bir etkinlik.

7. ETKİNLİK 

En Beyaz Küçük Tavşan Yarışmasında jüri üyesi olduğumuzu düşünelim. Hangi davranışlara kaç puan vereceğimizi aşağıdaki tabloya yazalım.

  • Cevap:

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim. 

• Diş sağlığınıza niçin özen gösteriyorsunuz?

  • Cevap:

• Dişlerinizin zarar görmemesi için nelere dikkat ediyorsunuz?

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sağlık ve Spor Sayfa 169-170-171-172-173-174-175 Düş Macunu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!