Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Ekmekle Mayalanan Ekmek Tarifi

Ekmekle Mayalanan Ekmek Tarifi

Çukurova insanı yoktan var etmesini bilir. Yörük geleneğiyle elindekini en güzel şekilde değerlendirir. Mersin, Adana ve Osmaniye civarında özellikle kahvaltı için hazırlanan sıkma ve bazlama gibi hamur işlerinin insanda hayranlık uyandıran bir özelliği vardır. Hamurları ekmekle mayalanır. Bayatlamış ekmek ılık suyla ıslatılır Hamur bu ekmekli suyla yoğrulur.

Ekmekle Mayalanan Ekmek Nasıl Yapılır

Sıkma ve bazlama illa ki koy unuyla yapılır. 2-3 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamurdan küçük, biraz kalınca yufkalar açılır. Bahçelerde çalı çırpı ateşiyle ısıtılan saclar üzerinde pişirilir. Sac ısısının çok iyi ayarlanması hamurun yumuşaklığı için önemlidir. Sıkma için boş hamur pişirilir. Sıcakken üzerine tereyağı sürülür. Hemen sıcağı sıcağına ıç malzemesi konur. Avuç içiyle sika sika dürülüp sıcak sıcak yenir. Yanma ayran veya karpuz çok yakışır. Çukurova’nın kahvaltılığıdır. Sabah erkenden hamur mayalanır. Kahvaltıya pişirilir Hamuru bol hazırlanır; ertesi sabah da suyla ıslatılarak sofraya çıkarılır.

Sahanda tereyağlı göz goz yumurta yapılır, ekmek ona banıp yenir. Bazlama yaparken yuvarlak açılmış hamurun yarısına ıç konur; yarımay biçiminde kapatılır. İçli olarak sacda pişirilir. Sıkma ve bazlama yaparken en çok patatesli, semizotlu ve çökelekli ıç malzeme kullanılır. Kullandığınız malzeme ne kadar doğal olursa, sıkma da o kadar lezzetli olur. Bazlama ve sıkmayı farklı içlerle de hazırlayabilirsiniz:

• Doğranmış taze soğan, peynir, nane, maydanoz gibi çeşitli otları karıştırabilirsiniz.
• Doğranmış domates ve bibere çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin ve ceviz katabilirsiniz.
• Silifke’de tulum peyniri, maydanoz ve pul biber karışımı sıkma harcı olarak hazırlanır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!