Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Elimde Değil Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Elimde Değil metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 206-207-208-209-210-211-212-213 (Sağlık ve Spor)

Elimde Değil Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 206 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İstem dışı hareket etmek ne demektir? Sınıf arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: İnsanın elinde olmadan yaptığı davranışlarıdır. Bilinçsizce ve herhangi bir art niyet olmadan yapılan davranışlardır.

2. Başlığından ve görsellerinden hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

  • Cevap: İstemeden de olsa aile içinde bazı yanlış davranışlarda bulunan bir çocuğun bu huyunu yenmesi için ailesi ve doktoru ile beraber bulduğu bir çözüm yolu bu metnin konusu olacak gibi gelmektedir.

ELİMDE DEĞİL!

“Bana göz kırpmayı kes artık!” dedi Kağan. “İyi de bana göz kırpan sensin.” diye cevap verdi kız kardeşi. “Kağan, bir haftadır aynı şeyi yapıyorsun.” dedi babası sabrının taştığını belirten bir ses tonuyla. Kağan gözlerini kısıp kapadı ama göz kapakları kanat çırpan kelebekler gibi açıldı.
Annesi ile babası birbirlerine baktı. Annesi, Kağan’a “Seni bir göz doktoruna gösterelim. Sorun neymiş o zaman anlarız.” dedi. Kağan, göz doktoruna gidene kadar göz kırpmayı bırakmış, bu sefer de burnunu çeker olmuştu. Doktor bunun alerjik bir durum olabileceğini düşündü. (…)
Birkaç hafta içinde Kağan burun çekmeyi de bıraktı. Mutluydu.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 207 Cevabı

Bir gün okulun kantininde en yakın arkadaşı Mehmet’le oturmuş bir şeyler yiyorlardı. Mehmet, Kağan’a bakıp “Başınla ne yapıyorsun öyle?” diye sordu. Kağan birkaç çocuğun kendisine bakıp güldüğünü gördü. O sırada kulağını omzuna değdirmek istermiş gibi başını yana eğip durduğunu fark etti. Engel olamıyordu buna. Başını öbür tarafa eğerek yaptığı şeyi gizlemeye çalıştı. Sonra da, “Hiç! Biraz boynumu esnetiyorum.” diye cevap verdi Mehmet’e. (…) Okul çıkışında Kağan’ın annesi onları yüzme yarışına götürdü. “Sence bugün yarışı kazanabilecek miyiz?” diye sordu Kağan. Mehmet’e. Mehmet, “Sen kafanı böyle sallayıp dururken nasıl kazanabiliriz sence?” dedi. “Durdurabilmeyi ben de istiyorum.” dedi Kağan elbiselerini koyup dolabın kapağını öfkeyle kapatarak. “Ama başaramıyorum işte!”

Yarış boyunca Kağan sadece yüzmeyi düşündü. Başı, tıpkı olması gerektiği gibi sadece nefes almak istediğinde hareket ediyordu. Sonuçta yarışı Kağan’ın takımı kazandı. (…) Kağan’ın annesiyle babası onu bir uzman doktora götürdü. Doktora Kağan’ın bir ara sürekli gözünü kırptığını, sonra burnunu çektiğini ve son olarak da kafasını istem dışı hareket ettirdiğini anlattılar. “Bu anlattığınız hareketlere tik deriz.” dedi doktor. “Bazen onları yapmak zorundaymışsınız gibi tekrar edersiniz, bazen de yaptığınızın farkında bile olmazsınız.” Kağan’a bakarak gülümsedi ve “Merak etme, bu durum pek çok çocukta var. (…) “Peki. Kağan’a nasıl yardımcı olabiliriz?” diye sordu annesi. Doktor “Öncelikle tikler bir yıl boyunca devam edecek mi, bir görelim. Ka- ğan’ı çok rahatsız etmeye başlarlarsa ilaç tedavisini düşünebiliriz.” dedi. (…)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 208 Cevabı

Tikleri kontrol altında tutmak çok kolay olmayacaktı. (…) Ama hem Kağan hem anne babası tiklerle başa çıkmanın yollarını arayacaklardı. Tikleri takip edebilmek için bir tablo yaptılar. Bu tablo sayesinde gördüler ki Kağan ne zaman yorgun, sinirli ya da canı sıkkın olsa tikler artıyordu.
Kağan zamanla tikten önce gelen huzursuzluk duygusunu fark etmeyi öğrendi. Bu sayede tiki engellemenin bir yolunu bulabiliyordu. (…) Bir gece aynada hareket eden koluna bakarak “Belki de,” dedi Kağan. “Koluma bir tikin yaklaştığını hissettiğimde elimi hemen cebime sokabilirim.”
“Bu güzel bir fikir.” dedi annesi ve bunu not etti. (…) Bir cumartesi günü Kağan ve Mehmet kütüphaneye gitmişti. (…) Kağan, Mehmet e o gün her şeyi açıkladı. Bunu bana niye öğrenir öğrenmez söylemedin? Ben senin en iyi arkadaşın değil miyim?” dedi Mehmet. Kağan şimdi kendini daha iyi hissediyordu. “Evet öylesin, hem de en iyi arkadaşım.” diye cevap verdi Mehmet’e. (…) Mehmet’e rahatsızlığını anlattıktan sonra annesiyle birlikte bunu sınıftaki arkadaşlarına da söylemeye karar verdiler. Çocuklar bu konuda ona çok fazla soru sordu. (…) Kağan kendini rahatlamış hissediyordu. En azından ailesi ve arkadaşları bu tikleri isteyerek yapmadığını biliyordu. Tiklerini kontrol edebilmek için çabalıyordu ama evde ve okulda da insanların, bu durumu idare etmek için bir şeyler yapması gerekiyordu. (…) Kalemini sıraya vurma tiki başladığında gürültü çıkmasın diye öğretmeni, sıranın üstüne bir sünger koymuştu. (…)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 209 Cevabı

Bu arada Kağan her gün yüzmeye çalışıyordu. Enerjisini yüzmeye harcadığında tiklere yer kalmıyordu. Yüzerken bütün düşüncesi serin suyun içinde ileri doğru hareket etmek oluyordu. (…) Bir gün futbol sahasına giderken Kağan ve Mehmet, kendilerine bakan birkaç çocuğun fısıldaşıp güldüğünü gördü. Mehmet bu duruma çok sinirlendi. “Şunu kesseler iyi olur!” dedi. Kağan gülerek “Ama bu sahiden de komik bir tik! Ben bu tike tavuk tiki adını verdim.” dedi. Mehmet gülümsedi. “Yaptıkların tavuğun hareketlerine benziyor sahiden de. Yine de seninle alay etmemeleri gerekir.” dedi. “Bana gülmeleri keyfimi kaçırmıyor.” dedi Kağan. “Hele de yanımda senin gibi bir arkadaşım varken!” Maçta Kağan bir atış yaptı ve topun ağlara doğru uçuşunu seyretti. Çocuklar tezahürat yaparken o da gülüyordu. Tiklerin onun bir parçası olduğunu biliyordu ama her zaman onların istediği olmayacaktı! “Hey tikler, ayağınızı denk alın!” dedi kendi kendine. “Yapabileceğim tek hareket siz değilsiniz, anlaşıldı mı?”

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 210 Cevabı

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Bu kelimeleri ve kelime gruplarını anlamlarına uygun olarak konuşmalarınızda kullanınız.

esnetmek-tik-tedavi-huzursuzluk-kütüphane-kontrol etmek-fısıldaşmak-göz kırpmak-tezahürat

  • Cevap:

esnetmek: esnemesine yol açmak, esnemesini sağlamak, esnemek eylemini yaptırmak.
Cümle: Çok esnediği için uykusunun geldiğini anlamıştım.

tedavi : (hastalığı) iyileştirme, sağaltma, sağaltım.
Cümle: Tedavisine yurtdışında devam edecekmiş.

kontrol etmek : denetlemek, gözden geçirmek
Cümle: Işığı açıp kontrol etmişti.

tik : herhangi bir kas kümesinin istençdışı devinimi.
Cümle: Göz kırpma artık tik olmuş gibiydi.

huzursuzluk : huzursuz olma durumu, erinçsizlik, tedirginlik, rahatsızlık.
Cümle: İnsan yaşamında huzursuzluklarla uğraşır hep.

kütüphane : kitaplık
Cümle: Kütüphaneden iki kitap almıştı.

fısıldaşmak :başkalarının yanında karşılıklı olarak fısıltı halinde konuşmak.
Cümle:  Topluluk içinde fısıldaşıp durdular.

göz kırpmak : gözkapaklarını kapayıp açmak.
Cümle: Filmi gözünü kırpmadan izledi.

tezahürat : alkış, gösteri
Cümle: Taraftarın tezahüratı çok canlıydı.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki ifadeleri kullanarak metinle ilgili sorular yazınız. Yazdığınız soruları arkadaşlarınıza yöneltiniz.

  • Cevap:

Kim?: Kimin tikleri var?
Ne zaman? : Kağan’ ın tikleri ne zaman çoğalıyormuş?
Nerede?: Kağan neredeyken baş tiki oluşmuş.
Nasıl?: Kağan tiklerle mücadele için nasıl bir yol izlemiş?
Ne?: Kağan , kendi ile dalga geçenler hakkında ne düşünmüş?

3. ETKİNLİK 

Metindeki olaylara ilişkin düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

  • Cevap: Bazen bazı insanlarda çok fazla tik olabiliyor. Bende kendimde ara sıra bazı tikler fark ediyorum. Bu tikler beni de aslında yapan kişileri de rahatsız ediyor ancak ellerinden başka bir şey gelmiyor. Eğer tikler geçmiyorsa bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü bu tikler çok rahatsız edici ve komik hareketlere sebep olabiliyor.

4. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 211 Cevabı

Metinde anlatılan olayları oluş sırasına göre maddeler hâlinde aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Kağan kardeşine kendisine göz kırpmamasını istedi
Kardeşi kendisinin göz kırptığını söyledi
Annesi onu göz doktoruna götürmeye karar verdiler
Daha sonra bu tik geçince burnunu çekmeye daha sonra ise başını hareket ettirmeye başladı
Doktor bir yıl içinde geçmezse ilaç kullanacaklarını söyledi
Kağan bunlarla baş etmek için çözümler bulmaya çalıştı
Tikleri takip etmek için bir tablo yaptı
Yakın arkadaşı Mehmet bu konuda ona destek oldu
Yüzmeye gidince tikleri unutuyordu
Kendiyle başka insanlar dalga geçtiler
Ama Kağan bu tikleri yenmede kararlıydı

5. ETKİNLİK 

Metnin kahramanları olan Kağan ve Mehmet’i kişilik özellikleri bakımından karşılaştırınız. Benzer ve farklı özelliklerini yazınız.

  • Cevap:

Benzer Özellikleri:  Birbirlerini sevmeleri, arkadaş olmaları, yüzmeye gitmeleri, aynı takımda olmaları
Farklı Özellikleri
: Kağan’ın tiki olması, isimleri

6. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 212 Cevabı

Metnin kahramanı Kağan’ın “Hey tikler, ayağınızı denk alın! Yapabileceğim tek hareket siz değilsiniz.” sözleriyle anlatılmak istenen düşünceyi açıklayınız.

  • Cevap: Metnin kahramanı Kağan’ın “Hey tikler, ayağınızı denk alın! Yapabileceğim tek hareket siz değilsiniz.” sözleriyle anlatılmak istenen düşünce , kararlılıkla bu durumu yenmeye çalışması ve buna karar vermesidir.

7. ETKİNLİK 

Metnin görselleriyle içeriğini ilişkilendiriniz. Görsellerin, metinde aktarılan anlama nasıl katkı sağladığını açıklayıp yorumlayınız.

  • Cevap: Metnin görselleri metne anlam katmış ve daha çabuk anlaşılmasını sağlamış. Hem de dikkat çekerek konu hakkında bilgi vermiş. Resimler yazı aralarına konduğu zaman hem sıkılmayı önlemek için hem de anlamak açısından çok önemli oluyor.

8. ETKİNLİK 

Kağan için tikleri kontrol altında tutmak çok kolay olmuyordu. Kağan’ın, tiklerini kontrol altında tutmak için yaptıklarını işlem basamaklarına göre sıralayınız.

  • Cevap:

(1) Tikleri takip etmek için bir tablo yaptı.
(5) tiki insanların fark edemeyeceği başka bir harekete dönüştürebiliyordu.
(2) Kağan rahatlamış hissediyordu.
(3) Kağan zamanla tikten önce gelen huzursuzluk duygusunu fark etti.
(4) Koluna bir tik geldiğinde elini cebine sokmayı düşündü.

9. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 213 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri yanda verilen kelimelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.

gördü-hissediyordu-baktı-sinirlendi-durdu-düşündü

  • Cevap:

Annesi ve babası birbirlerine baktı.
Kağan, birkaç çocuğun kendisine bakıp güldüğünü gördü.
Yarış boyunca Kağan, sadece yüzmeyi düşündü.
Kağan kendini rahatlamış hissediyordu.
Mehmet bu duruma çok sinirlendi.

10. ETKİNLİK 

a. Siz bir çocuk doktoru olsaydınız tik bozukluğu olan bir çocuğa bu sorunun üstesinden gelmesi için ne gibi tavsiyelerde bulunurdunuz? Düşünceleriniz hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Ben bir çocuk doktoru olsaydım, tik bozukluğu olan bir çocuğa bu sorunun üstesinden gelmesi için onu bir pedagoga başvurması için yönlendirirdim. Pedagog onun annesi ve babası ile konuşarak asıl temel noktayı çözerlerdi. Geçmişte olan sıkıntılardan etkilenen ve içinde huzursuzluk olan bir insanın yaşamış olduğu o duygu ne ise bulunmalı ve bu travma tedavi edilmelidir. Aksi halde ilaç kullanılsa bile daha sonra tekrar ortaya çıkacaktır.

b. Eğer Kağan gibi bir arkadaşınız olsaydı ona nasıl cesaret verirdiniz? Aşağıya yazınız.

  • Cevap: Eğer Kağan gibi bir arkadaşım olsaydı ona etrafımda tikleri olan insanlar hakkında bilgiler verirdim. Ona daima yanında olacağımı ve böyle şeylerin zamanla geçen şeyler olduğu için üzülmemesini tavsiye ederdim. Ona sevgimi gösterirdim ki, oda sakinleşsin.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Kalbimiz ve temel görevleri hakkında bir araştırma yapınız. Bu organımızın hayati önemi üzerine düşününüz.

  • Cevap: Kalbin temel görevi kan pompalamaktır. Aynı zamanda metabolizma ile sindirilen besinlerin atık olanların vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesini korur ve hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınmasını sağlarmış.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Sağlık ve Spor} Sayfa 206-207-208-209-210-211-212-213 Elimde Değil Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
clap
1
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!