Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Etli Enginar Tarifi

Etli Enginar Tarifi

4-6 kişilik | Hazırlama süresi: 2 saat

Etli Enginar İçin Malzemeler

  • ½ kg kuşbaşı kuzu eti
  • 6 büyük enginar göbeği
  • 1 çorba kaşığı un
  • ½ limon
  • 2 soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 8 sap dereotu
  • Tuz

Etli Enginar Nasıl Yapılır?

Kalın tabanlı bir tencereyi ısıtın. Yıkanıp süzülmüş eti koyun. Kendi saldığı suyu çekene kadar kavurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. Suyun yüzüne çıkan köpüğü kevgirle alın. Daha sonra ateşi kısıp kapağını kapatın. Yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çektikçe azar azar sıcak su katabilirsiniz.

Bu sırada enginarları yemeklik hazırlayın. Her birini altışar parçaya bölün. Unlu limonlu suda bekletin. Ayrı bir tencereye soğanları incecik kıyın. Biraz tuzla birlikte zeytinyağında altın sarısı renk alana kadar kavurun. Enginarı katın, yağda rengi değişene kadar çevirin. Pişmiş eti ilave edin. 2 su bardağı enginarı beklettiğiniz limonlu sudan koyun. Tuzunu serpin. Enginar yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çektikçe azar azar sıcak su katabilirsiniz. Yemek piştiğinde hafif suluca kalmış olmalıdır. Sıcak sıcak servis yapın.

Enginarın yanına en yakışan içecek sudur. Enginar yenip de ardından su içildiğinde damakta çok hoş bir tat bırakır.

Sofraların Tacı Enginar

Enginar aslında bir dikenin tomurcuğudur. Ege’de küçük cins enginar satılırken, Marmara illerinde büyük enginarlar da bulunur. Küçük enginarlar yapraklarıyla birlikte kullanılır, dolması, pilavı, yemeği yapılır. İstanbul civarında ise genellikle büyük enginarlar ayıklanmış olarak, sadece göbek kısımlarıyla satılır.

Satın alırken: Enginarın sadece göbeğine ihtiyacınız olsa da saplıyken görerek seçmenizi tavsiye ederiz. Körpesini anlamak için sapından tutulur, sallanır. Kafası esnek bir biçimde sallanıyorsa körpedir; sallanmıyorsa fazla olgunlaşmış veya liflenmiş demektir. Ayrıca enginar koyu yeşil renkli, sararmamış, kararmamış olmalıdır.

Enginarı yapraklı hazırlamak için: Enginarların saplarını kesin. Baş kısmının çanak yapraklarını dıştan koparmaya başlayın, içteki körpe yapraklara gelene kadar koparın Körpe yaprakların ucunu üstten keskin bir bıçakla kesin. Bıçak değen yerlere limon sürün. Enginar yapraklarını elinizle gevşetin. Ortasındaki dikenli ve tüylü kısmı kaşık yardımıyla ayıklayın 1 çorba kaşığı un, Vı limonun suyu ve 5 su bardağı su ile hazırladığınız bekletme suyunun içine atın.

Yapraklı enginar dolması nasıl yenir? Önce bir enginar yaprağı koparılır. Yenecek yeri enginar çanağına bitişik etli kısmıdır. Burası varsa yemeğin suyuna batırılarak dişler arasında sıyrılır. Enginarın iç kısmındaki yapraklar yumuşaktır, olduğu gibi yenebilir. Daha sonra sıra orta kısmına gelir.

Enginar göbeği:  Sadece enginar göbeğine ihtiyacınız varsa keskin bir bıçakla sapını, bütün yapraklarını alırı Ortasındaki dikenli kısmı da bıçakla temizleyin. Her yerim limonla ovun, gerekirse limonlu suyun içinde bekletin.

Çarşıda pazarda su içinde bekletilmiş enginarları satın almayın Enginarın kararmaması için bu suya konan kimyasallar hem tadını bozar, hem de enginarı taş gibi sert yapar. Pişmek bilmez.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!