Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Gizem Yayıncılık

Gökkuşağıyla Yolculuk Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Gökkuşağıyla Yolculuk metni cevapları ve soruları, Gizem Yayıncılık 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 143-144-145-146-147-148 (Zaman ve Mekan)

Gökkuşağıyla Yolculuk Metni Cevapları

1. ETKİNLİK

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 142 Cevabı

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Gezmeyi, yeni yerler görmeyi sever misiniz?

  • Cevap: Ben gezmeyi ve yeni yerler görmeyi çok severim.

• Gittiğiniz bir yerde öncelikle nereleri ziyaret edersiniz?

  • Cevap: Gittiğim yerde öncelikle müze ve tarihi mekanlarını ziyaret ederim.

b. Gezip gördüğümüz yerlerden en çok beğendiklerimizin adlarını yazalım.

  • Cevap: Gezip gördüğüm yerlerden en çok Kapadokya’yı, Pamukkale Travertenlerini, Ihlara Vadisini, Salda Gölünü, Damlataş Mağarasını, Manavgat Şelalesini, Kelebekler Vadisini beğendim.

2. ETKİNLİK 

“Gökkuşağıyla Yolculuk” hikâyesini okuyalım. Okuma sonrasında Onur’un gittiği yerlerin başına “✓”, gitmediği yerlerin başına “X” yazalım.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 143 Cevabı

GOKKUŞAGIYLA YOLCULUK

Onur, evlerinin balkonuna çıkmış, aşağıdaki caddeden gelip geçenleri seyrediyordu. O, küçük yaştan beri dünyayı görmek isteyen bir çocuktu. Okulda arkadaşları ona “Küçük Gezgin” diyorlardı. Ne yazık ki bu gerçek değildi. Çünkü o, yaşamı boyunca hiçbir yere gitmemişti. Onur, okuduğu kitaplardan dünyadaki yerler hakkında çok bilgi öğreniyordu. Öğrendiklerini kendi ağzından anlatması yüzünden, arkadaşları ona bu adı koymuşlardı.

Bir tatil gününde annesi ve babası uykudaydılar daha… Onur, yağmurun sesini duymuş, balkona çıkmıştı. Bir süre sakin, sessiz ve mis kokulu yağmur yağdı. Başını öte yana çevirince balkonun çok yakınında bir gökkuşağı belirdiğini gördü. Öyle yakında duruyordu ki elini atsa gökkuşağını tutabilirdi. İnanılmaz bir şey olmaya başladı. Gökkuşağı gittikçe yaklaşıyordu. Onur, gökkuşağının kendisini çağırdığını hissetti. Bacağını kaldırdı. Kendini gökkuşağının üstünde buldu. Gökkuşağı yumuşaktı, rahattı ve gökyüzüne doğru hızla yükseliyordu.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 144 Cevabı

Gökkuşağıyla seyahat oldukça ilginçti. Önce Toros Dağlarının doruklarını gezdi. Birkaç kez küçük ovalarda göründüler. Sonra güneye indiler. Bir süre sonra gökkuşağı alçalmaya başladı. Onur, yere inince çevresini mızraklı, kalkanlı, yüzleri boyalı çocuklar sardı. — Siz de kimsiniz, diye sordu. Karşısındaki küçük insanların birinden ses geldi: Bize Pigme derler. Dünyadaki en kısa boylu insanlarız. Savaştan nefret ederiz. Mızraklarımız ve kalkanlarımız kötülük yapmak isteyenleri korkutmak içindir. Boyalarımız da öyle. Belki ürkütür de kötülükleri önleriz diye yüzlerimizi boyuyoruz.

Onur, onları çok sevdi. Pigme çocuklarıyla arkadaş oldu. Onların hazırladığı yemekleri yedi. Gece onlarla uyudu. Ertesi gün Onur, gökkuşağının üzerinde çok değişik yerlere gitti. Deve kuşlarıyla yarıştı. Nil Nehri’nin çıktığı dağın başını, Atlas Okyanusu’nu, Kızılderililerin yaşadığı yerleri gördü. Dönüş yolunda Onur, fazlaca yorgunluk hissetti. Ülkemize geldiğinde derin uykudaydı. Gökkuşağı onu yavaşça balkona indirdi. Sonra kayboluverdi. Annesi Onur’u yatağında göremeyince telaşlandı. Balkona baktığında yere uzanmış olduğunu gördü. Hemen kucaklayarak onu yatağına götürdü.

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 145 Cevabı

a. Aşağıdaki kelimeleri anlamlarına uygun şekilde noktalı yerlere örnekteki gibi yazalım.

gezgin seyahat mızrak kalkan gökkuşağı

  • Cevap:

Gökkuşağı: Yağmur yağdıktan sonra gökyüzünde oluşan yedi renkli kemer biçimindeki görüntü.
Gezgin: Gezmek, görmek amacıyla geziye çıkan kimse.
Mızrak: Uzun saplı, sivri demir uçlu silah.
Kalkan: Korunmak amacıyla savaşçıların kullandığı, korumalık.
Seyahat: Yolculuk.

b. “Gezgin” ve “seyahat” kelimeleri arasındaki ilişkinin benzerini taşıyan kelimeleri işaretleyelim.

  • Cevap:

4. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

1) Onur, küçük yaştan beri ne istiyor?

  • Cevap: Onur küçük yaştan beri dünyayı görmek isteyen bir çocukmuş.

2) Arkadaşları Onur’a niçin “Küçük Gezgin” diyor?

  • Cevap: Arkadaşları, Onur’un okuduğu kitaplardan dünyadaki yerler hakkında çok bilgi öğrenip öğrendiklerini kendi ağzından anlatmasından dolayı ona “Küçük Gezgin” diyorlarmış.

3) Onur, balkona niçin çıkıyor?

  • Cevap: Onur balkona yağmur yağdığı için çıkıyor.

4) Onur, rüyasında ne ile seyahat ediyor?

  • Cevap: Onur, rüyasında gökkuşağı ile seyahat ediyor.

5) Onur seyahat sırasında kimlerle tanışıyor?

  • Cevap: Onur seyahat sırasında pigme insanlarla tanışıyor.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 146 Cevabı

b. Aşağıdaki olaylardan gerçek yaşamda olamayacakları işaretleyelim. 

  • Cevap:

() Onur, okuduğu kitaplardan pek çok bilgi öğreniyordu.
() Gökkuşağı Onur’a doğru gittikçe yaklaşıyordu.
() Onur, bacağını kaldırınca kendini gökkuşağının üzerinde buldu.
() Onur’un en büyük hayali dünyayı dolaşmaktı.
() Gökkuşağı ile önce Toros Dağlarının yüksek doruklarını gezdi.
() Ertesi gün gökkuşağıyla çok değişik yerlere gitti.

c. Aşağıdaki boşluğa Pigme çocuklarından birinin resmini çizelim. Ardından Pigme çocuklarının özelliklerini yazalım.

Pigme Çocuklarının Özellikleri:

  • Cevap:

Dünyadaki en kısa boylu insanlar.
Savaştan nefret ederler.
Kötülük yapmak isteyenleri korkuturlar.
Yüzlerini boyarlar.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde varlıkların niteliklerini belirten kelimelerin altlarını çizelim.

Varlıkları daha iyi anlatmak için renklerini, şekillerini, biçimlerini anlatan kelimeler kullanırız.

  • Cevap:

• Arkadaşları Onur’a “Küçük Gezgin” adını koymuştu.
• Onur, balkondayken bir süre mis kokulu yağmur yağdı.
• Yere inince Onur’un etrafını kısa boylu çocuklar sardı.
• Çocuklar yüzlerine kırmızı boya sürmüşlerdi.
• Onur, onların hazırladığı leziz yemeklerden yedi.

6. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 147 Cevabı

Yeni yerler görmenin bizlere neler kazandıracağını arkadaşlarımıza anlatalım.

Konuşurken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:
• Kelimeleri doğru telaffuz ederek akıcı konuşalım.
• Varlıkların niteliklerini belirten kelimeler kullanalım

  • Cevap: Ben seyahat etmeyi çok severim Seyahat etmek bana yeni bakış açıları kazandırır. Seyahat ederken yeni yerler keşfeder yeni insanlar tanışırım. Seyahat etmek bana yeni dostluklar kazandırır ve beni mutlu eder.

7. ETKİNLİK 

Sınıf arkadaşlarımızla gittiğimiz bir gezide neler yaşadıklarımızı yazalım.

Yazarken aşağıdaki kurallara dikkat edelim: Varlıkların niteliklerini anlatan kelimelere yer vererek gördüğümüz yerlerin daha anlaşılır olmasını sağlayalım.

  • Cevap: Arkadaşlarımla birlikte Ayasofya Camisini gezmeye gittik. Ayasofya camisi İstanbul’un en görkemli ve büyük camilerinden bir tanesi. Arkadaşlarımla birlikte camiye girmeden önce ayakkabılarımızı çıkardık. Cami içindeki Minber ve Mihrap ilgimizi çekti. Tavana baktığımızda ise tavanın ne kadar yüksek olduğunu gördük. Öğretmenimiz ve sınıf arkadaşlarımızla yaptığımız güzel bir geziydi.

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Bir yere seyahat etmeden önce orası hakkında araştırma yapar mısınız? Niçin?

  • Cevap: Bir yere seyahat etmeden önce orası hakkında araştırma yaparım çünkü gideceğim yerler hakkında bilgi sahibi olursam daha planlı ve bilinçli bir şekilde gezerim.

• Bir yer hakkında bilgi sahibi olmak için hangi kaynaklardan yararlanırsınız?

  • Cevap: Bir yer hakkında bilgi sahibi olmak için internetten, kitaplardan ve tecrübeli kişilerden yararlanırım.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Zaman ve Mekan Sayfa 143-144-145-146-147-148 Gökkuşağıyla Yolculuk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!