Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Gizem Yayıncılık

Günaydın Size Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Günaydın Size metni cevapları ve soruları, Gizem Yayıncılık 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 13-14-15-16-17-18 (Erdemler)

Günaydın Size Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 12 Cevabı

1. ETKİNLİK

Kitabımızın ön kapağını, içindekiler, tema kapağını ve kaynakça bölümlerini inceleyelim. Bu bölümden yararlanarak aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.+

• Kitabımızın kapağında hangi renkler vardır ve hangi şekiller kullanılmıştır?

  • Cevap: Yeşil tonlar ağırlıkta olup yazılar beyaz renklerle yazılmışlardır. Şekiller olarak da bayrak, Nasrettin Hoca ve de okula giden öğrenciler görülmektedir.

• Sizce kapak Türkçe dersi için uygun mudur? Neden?

  • Cevap: Bence uygundur çünkü Türkçe dersinde işlenecek olan konularla ilgili bence uygun görseller seçilmiştir.

• 1. temada kaç metin kullanılmıştır?

  • Cevap: Toplamda 5 metin kullanılmıştır. Bunlar Günaydın Size, Mimar Sinan’ın Suları, Yalnız Köstebek, Gelin Kardeş Olalım ve Kırk Haramilerdir.

• Okuduğunuz veya dinlediğiniz metinlerin yer aldığı kitapları incelemek isterseniz nasıl bir yol izleyebilirsiniz? 

  • Cevap: Önce bir kitapçıdan almaya çalışırdım, yoksa kütüphanelere başvururdum o da olmazsa öğretmenimin yardımıyla internetten sipariş eder getirtirdim.

2. ETKİNLİK 

“Günaydın Size” şiirini önce sessiz sonra sesli olarak okuyalım.

Okuma yaparken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:
• Kitabımız ile gözümüz arasındaki mesafeyi doğru ayarlayalım.
• Satırları parmağımızla takip etmeyelim.
• Heceleme ve geri dönüşler yapmadan akıcı bir şekilde okuyalım.
• Noktalama işaretlerine, vurgu ve tonlamaya dikkat edelim.

Cevap: Bu soruyu sizler yapabilirsiniz.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 13 Cevabı

GÜNAYDIN SİZE

Günaydın doğa
Günaydın dünya
Yaşam ne güzel
Yeni bir gün
Başlarken…

Uyanınca sabahları
Günaydın, derim
Anneme, babama
Kardeşlerime
Köpeğime bile…

Sadece sözle değil
Güler yüzümle
Gülen gözlerimle
Günaydın herkese…

Yaşam ne güzel
Yeni bir gün
Başlarken…

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 14 Cevabı

a. Aşağıdaki kelimeleri örnekteki gibi alfabetik sıraya göre yazalım. Kelimelerin sözlükte önce ilk, sonra ikinci ve diğer harflerinin sırasına göre yer aldığını unutmayalım.

  • Cevap: Doğa–Dünya- Göz- Günaydın şeklinde olmalıdır.

b. Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin edelim. Sonra Türkçe Sözlük’ten bularak yazalım. Bu kelimeleri birer cümlede kullanalım.

  • Cevap:

Doğa

  • Tahminim: İçinde canlıların yaşadığı yer.
  • Sözlükteki Anlamı: Kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü.
  • Cümlem: Doğayı korumak görevimizdir.

Yaşam

  • Tahminim: Canlıların sürdükleri ömür.
  • Sözlükteki Anlamı: Canlılarda, doğumdan ölüme değin, etkinliği sağlayan olgular bütünü.
  • Cümlem: Yaşamın sırrı sağlıktır.

c. Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak kendimiz için bir sözlük hazırlayalım.

Çizgili boş bir defter temin edelim.
Defterin her bir sayfasının başına alfabemizdeki harfleri sırasıyla yazalım.
Her metin sonunda bilmediğimiz kelimeler ve anlamlarını Türkçe Sözlük’ten
bularak sözlüğümüze yazalım

  • Cevap: Bu etkinliği sizler yapmalısınız.

4. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 15 Cevabı

a. Okuduğumuz şiirde bulunan özellikleri işaretleyelim.

  • Cevap:

Uzun cümleler kullanılmıştır. ()
Dizeler hâlinde yazılmıştır. (x)
Dize sonlarında ses benzerlikleri bulunmaktadır. (x)

Duygu ve düşüncelerin dizeler hâlinde anlatıldığı metinlere “şiir” denir.
Şiirlerde dize sonlarında genellikle uyumlu sözler kullanılır.

b. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

1) Şair, sabahları uyanınca ne yaparmış?

  • Cevap: Annesine, babasına, kardeşlerine ve köpeğine günaydın dermiş.

2) Şair, Kimlere “Günaydın!” dermiş?

  • Cevap: Annesine, babasına, kardeşlerine ve köpeğine günaydın dermiş.

3) Şair, “Günaydın!” derken nelere dikkat edermiş?

  • Cevap: Sadece sözle değil, güler yüzü ve gözleriyle de günaydın dermiş.

4) Şair, yaşamı sevdiğini hangi dizelerle anlatmış?

  • Cevap: Yaşam ne güzel, Yeni bir güne başlarken dizeleriyle anlamıştır.

c. Şiirin konusunu ve ana duygusunu belirleyelim. Şiire farklı bir başlık önerelim.

Bir şiirde anlatılan olayın ya da durumun “konu”, şiirin okuyucuda uyandırdığı duygunun ise “ana duygu” olduğunu unutmayalım.
Başlığın konu hakkında fikir vermesi, çok uzun olmaması ve ilgi çekici olması gerektiğini unutmayalım.

  • Cevap:

Şiirin Konusu: Sabahları günaydın diyen kızın yaşam sevinci
Şiirin Ana Duygusu: Yaşamın mutluluk verici oluşu
Şiire Önerdiğim Başlık: Yaşamın Mutluluğu

5. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 16 Cevabı

Aşağıdaki şiiri inceleyelim. Şiirin özellikleri hakkında hangi bilgilerin verildiğini arkadaşlarımızla konuşalım. Şiirdeki her dizenin ilk harfinin büyük yazıldığına dikkat edelim.

  • Cevap: Şiirin başlığı, şiirin ilk dizelerinin büyük harfle başladığı, şiirin 4 dizeden oluşan bölümlerine kıta, şiiri yazan kişilere şair denildiği hakkında bilgi verilmektedir.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki olayları sınıfımızda canlandıralım.

Canlandırma yaparken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Üstlendiğimiz role uygun konuşalım.
• Kelimeleri doğru telaffuz edelim.
• Beden dilimizi etkili kullanmaya özen gösterelim.

  • Cevap: Bu etkinliği sınıfça sizler yapmalısınız.

7. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 17 Cevabı

Uyandıktan sonra gün içerisinde neler yaptığımızı, hangi sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizi aşağıdaki saatlere göre yazalım.

Yazarken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:

• Anlamlı ve kurallı cümleler yazalım.
• Olayların oluş sırasına dikkat edelim.
• Yazım kurallarına uyalım, noktalama işaretlerini doğru kullanalım.

  • Cevap:

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Güzel sözler kullanmak arkadaşlık ilişkilerimizi nasıl etkiler?

  • Cevap: Güler yüzlü olmak, güzel sözler kullanmak insanlarla olan ilişkimizi bence olumlu yönde etkiler. Çünkü insanlar tatlı dilden hoşlanırlar. Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır diye bir atasözü de vardır.

• Güler yüzlü insanlar niçin çevresindekiler tarafından daha çok sevilir?

  • Cevap: Çünkü gülmek asık suratlı olmaktan kat be kat daha iyidir. İnsanlar gülerek başkalarına sevinç mutluluk aşılarlar. Bundan dolayı da gülümsemeli insanlarla tatlı sözler ile iletişim kurmalıyız.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık {Erdemler} Sayfa 13-14-15-16-17-18 Günaydın Size Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!