Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Güneş’in Gittiği Gün Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Güneş’in Gittiği Gün metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 191-192-193-194-195-196-197 (Bilim ve Teknoloji)

Güneş’in Gittiği Gün Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 191 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Teknolojik gelişmelerin doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkileri hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Teknoloji beraberinde küresel ısınma gibi çevre sorunlarını da getirir. Teknolojik gelişmelerle sayısı artan fabrikaların yol açtığı hava kirliliği, kimyasal atıklar dünyanın yaşanamaz bir yer haline gelmesine yol açmaktadır. Nükleer enerji, nükleer ve kimyasal silahlar kalıcı hasarlara yol açar.

GÜNEŞ’İN GİTTİĞİ GÜN

Kuş uyandı uykusundan,
Ağaçtaki yuvasından,
Bir esnedi, bir gerindi
Ve sabah çayına atacağı kurtçukları buldu Tünediği dalından. (…)
Ardından tuhaf bir şey ilişti gözüne.
Çok ama çok uzaklardaydı,
Işıl ışıl ve sapsarıydı,
Gündüz gibi aydınlıktı.
Bunun üzerine çevirdi kuş dürbünü
Ve o şeyin
İpe asılmış sallanan
Bir ampul olduğunu gördü.
Ve o ampul,
Güneş’in yerine asılmıştı.
Zaten Güneş’in yerinde yeller esiyordu…
Güneş de şimdi nereye kaybolmuştu?

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 192 Cevabı

Laboratuvar önlüğü ve gözlüğüyle,
İhtiyar bir adam gördü, tam o anda kuş. (…)
“Merhaba!” dedi adam.
“Sen zeki bir kuşa benziyorsun…
Ben Bay Bilimci, bir astronomi de- hasıyım! On yıl ve bir gündür, gökyüzüne dair araştırmalar yapmaktayım. İşte bugün, Güneş’in gittiği gün!”
Çok geçmeden Bay Bilimci, kuşa, uçan makinesini gösterdi. (…)

“Korktuğunu görebiliyorum. dedi Bay Bilimci, kuşa. “Ama inan, bu son derece güvenli ve sana söz veriyorum benimle gelecek olursan Güneş’i buraya getireceğiz geri…”
Daha kuş “Cik!” bile diyemeden kendini gökyüzünde buluverdi. O çılgın makinede, o çılgın ihtiyar adamla birlikteydi. Bay Bilimci, makinenin rotasını belirledi. Tüm araştırmayı yapmış ve bu yolculuğun varış noktasını belirlemişti.
Saatlerce uçtuktan ve yolda biraz da dinlendikten sonra Bay Bilimci’nin haritasındaki noktaya ulaştılar.
Ardından, büyük tahta kapıyı çaldılar. (…) Kapı başladı ısınmaya, parlak bir ışık belirdi. Ve Güneş’in yüzünü gördüler. (…)

“Gerçekten söylemeliyim ki beni bulabilmenizden çok etkilendim. Ama bugün için ziyaret saatleri sona erdi. Ben emekli oldum, görüyorsunuz.
Dört buçuk milyar yıldır parlıyorum…
Hiç durmadan parlıyorum.
Bitmiyor ki hiç işim.
Hep tek başımayım. (…)
Hiç ara vermiyorum, hiç dinlenmiyorum. (…)
Elimden geleni yaptım ve benden bu kadar!
Hepinizi ısıtmak için, arkamda size bir ampul bıraktım…” (…)
“Sevgili Güneş!” diye seslendi kuş. (…) Anladım ki yorulmuşsun.
Ama gezegenimizde hayat, sen olmadan varlığını sürdüremez.
Bunu sen de biliyorsun!

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 193 Cevabı

Sıcaklığın ve ışığın için sana ihtiyacımız var.
Emekli olman pek doğru olmaz.
Büyümek ve yaşamak için bebeklerin güneş ışığına ihtiyacı var.
Sen olmadan, bu zavallı şirin ufaklıklar hep ufak kalırlar. (…)
Tüm çiçeklerin dilleri sarkar dışarı.
Senden gelen ışık, büyümeleri için onlara güç verirken fotosentez yapmak için sana ihtiyaçları var.
(…)
Tüm bitkiler yok olduğunda balıkları yiyen kuşlar da benim kurtçuklarımı yemeye başlar. Bana da yemem için tek bir kurtçuk bile kalmaz.
Komşum horoz anlamaz ki neden gökyüzünden bir ampul sarkar.
Artık güneşte kurumuş domatesler de yok. Kuru üzüm ya da kuru erik. (…)”
“Geri döneceğim!” dedi Güneş.
“Dilediğiniz olsun!
Bebekler için geri döneceğim.
Çiçekler ve balıklar için de!
Sabahları ben doğar doğmaz ötebilsinler diye.
Horozlar için geri döneceğim. (…)
Domateslerinizi, üzümlerinizi ve eriklerinizi kurutacağım. (…)
Güneş gözlüklerinizi hazırlayın ve kumsala gidin!” (…)
Güneş onları eve gönderdi.
Kuş, ağaçtaki yuvasına ulaştığında bir de ne görsün,
Ay’ın olması gerektiği yerde sallanan bir şey…
O şey, ipe bağlanmış peynir diliminden başka bir şey değildi!

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 194 Cevabı

a. Aşağıda, metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Bunları uygun kelimelerle eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz anlama uygun kelimeyi boş kutucuğa yazınız.

  • Cevap:

b. Metinde geçen ve aşağıda anlamı verilen kelimeleri ipucundan yararlanarak yazınız.

  • Cevap:

tünek: Kuşlar, kanatlı evcil hayvanlar, uyumak için bir dala veya sırığa konmak.
etki: Bir kimse hakkında iyi bir izlenim edinmek.
kestirme: Kısa bir süre uyumak, şekerleme yapmak.
gerinme: Kolları açarak gövdeyi gergin bir duruma sokmak.
esnemek: Uykulu, sıkıntılı veya yorgunluk duyulan bir anda ağzı genişçe açarak soluk alıp vermek.

2. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 195 Cevabı

Metni, olayların oluş sırasına göre ana hatlarıyla anlatınız.

Cevap: Metinde bir kuş güneşin yerinde olmadığını ve onun yerine bir ampul sallandığını görüyor. Laboratuvar önlüğü takan yaşlı bir adam gören kuş, onunla beraber güneşi ikna etmeye gidiyorlar. Güneş emekli olmak istediğini söylese de onu ikna etmek için çabalıyorlar ve güneşi ikna ediyorlar. Daha sonra kuş güneşi ikna etse de gece vakti ayın yerinde bir peynir olduğunu görüyor.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soru ifadelerini kullanarak metinle ilgili sorular yazınız. Yazdığınız soruları arkadaşlarınıza yöneltiniz.

  • Cevap:

Kim?: Güneş doğmayınca kuş kiminle görüşmüş?
Ne zaman?: Kuş ne zaman güneşin yokluğunu fark etmiş?
Nerede?: Güneşin yerinde duran ampül neredeymiş?
Nasıl?: Güneş geri dönmeye nasıl ikna olmuş?
Ne?: Kuş , gece olunca ayın yerinde ne görmüş?

4. ETKİNLİK 

Metnin ana düşüncesini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi; güneşin yararları ve olmazsa Dünya’nın olmayacağı anlamına gelir.

Metnin ana düşüncesi:

5. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 196 Cevabı

Aşağıya, metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.

  • Cevap: HEP GÜNEŞ’İMİZ OL

6. ETKİNLİK 

Metinden, “de” ve “ki” bağlaçlarının geçtiği üçer cümle bulup aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Güneş de şimdi nereye kaybolmuştu.
Kuş, ağaçtaki yuvasına ulaştığında bir de ne görsün.
Çiçekler ve balıklar için de!
Bitmiyor ki hiç işim.
Gerçekten söylemeliyim ki beni bulabilmenizden çok etkilendim.
Komşum horoz anlamaz ki neden gökyüzünden bir ampul sarkar.

7. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin hangi anlamda (gerçek, terim, mecaz) kullanıldığını belirleyiniz. Üçüncü cümledeki altı çizili kelimenin ilk harfinin neden büyük yazıldığını açıklayınız.

  • Cevap:

Annem, güneş ışığının gözlerini kamaştırdığını söyledi. GERÇEK ANLAM
Bugün yüzü güneş gibi parlıyor. MECAZ ANLAM
Gezegenimizin ısı ve ışık kaynağı Güneş‘tir. TERİM ANLAM. Çünkü gezegen adı olarak kullanılmış bu nedenle büyük harfle yazılır. 

b. “Ay” kelimesini farklı anlamlarıyla kullanacağınız cümleleri aşağıya yazınız.

  • Cevap:

Ay yüzlü sevgilim seni çok özledim. Mecaz anlam
Ay bugün çok uzaktan bile görünüyor. Gerçek anlam
Ay Dünyamızın uydusudur.  Terim anlam

8. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 197 Cevabı

a. Aşağıdaki kelimelerin kısaltmalarını yazım kılavuzundan bulup karşılarına yazınız.

  • Cevap:

telefon : Tel
Türkiye :  TR
çeviren : çvr
hazırlayan : hz
apartman : apt
saat : s
cadde : cd
sokak : sk
sayfa : sf
Türkçe : tr
cilt : c.
dakika : dk
eczane : ecz
mahalle : mah
numara : nu
b. Bu kısaltmalara getirilen ekleri nasıl yazmanız gerektiği hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Bu kısaltmalara getirilen ekleri kesme işareti (‘) ile ayrılır.

9. ETKİNLİK 

Metindeki kuş, Ay’ın bulunması gerektiği yerde ipe bağlanmış peynir dilimi gördükten sonra ne yapmış olabilir? Bu sorunun giderilmesine yönelik düşüncelerinize göre metnin devamını aşağıya yazınız. Yazarken metnin türüne uygun olarak anlatımı devam ettiriniz.

  • Cevap: Kuş anlamıştı olayı. Anladı ki bu sefer de emekli olan ayın ta kendisiydi. Yine aynı bilim adamının yanına gitti aynı makinaya binerek bu sefer de ayın yanına gittiler. Ay ile konuşarak onu da emekli olmaktan vazgeçirdiler. Böylece dünya aydan da güneşten de mahrum kalmadı.

Sonraki Metne Hazırlık

Gazete, dergi ve kitaplardan bilgisayarlarla ilgili haberler, bilgilendirici yazılar ve görseller derleyiniz.

  • Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Bilim ve Teknoloji} Sayfa 191-192-193-194-195-196-197 Güneş’in Gittiği Gün Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!