Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Hava Kirliliği Dinleme İzleme Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Hava Kirliliği Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 242-243-244-245 (Doğa ve Evren)

Hava Kirliliği Dinleme İzleme Metni Cevapları

HAZIRLIK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 242 Cevabı

1. Hava kirliliğine sebep olan faktörler nelerdir?

  • Cevap: Hava Kirliliğinin Nedenleri olarak, Kullanılan kalitesiz yakıtlar, Egzoz gazları, Kentlerin konumu, Soba ve kaloriferlerin uygun şekilde yakılmaması, Olumsuz hava koşulları gibi olayları sayabiliriz.

2. Çevre kirliliğini engellemek için neler yapılabilir? Önerilerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Çevre kirliliğini engellemek için şunlar yapılabilir: 

Her türlü israf önlenmelidir. Su, kâğıt, yiyecek ve sanayi ürünleri kontrollü tüketilmelidir.
Çöpler rastgele atılmamalı, dönüştürülüp değerlendirilmelidir.
Enerjide yenilenebilir kaynaklar kullanılmalıdır.
Nüfus artışı kontrol altında tutulmalıdır.
Araç sayısı azaltılıp toplu taşımaya yönlenilmelidir.
Ağaçlandırma ile yeşil alan artırılmalıdır.
Hayvan avlanması kontrol edilmeli, türlerin çeşitliliği korunmaya çalışılmalıdır.
Sanayi atıkları doğaya atılmamalıdır.
Sivil toplum bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır.
Su alanları ıslah edilip korunmalıdır.

1. ETKİNLİK

Hava Kirliliği videosunu tutarlılığı (tekrara düşme, çelişik olmama, görecelilik) bakımından değerlendiriniz.

  • Cevap: Bence tutarlıdır. Tekrara düşülmemiş, çelişik olunmamıştır.

2. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 243 Cevabı

Dinlerken not aldığınız sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız

  • Cevap:

Hava Kirliliği” videosundan hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1.1960’lı yılların, mecliste de gündem olan en önemli sorunu nedir?

  • Cevap: Hava kirliliği imiş. Ne yapılırsa yapılsın bir türlü bu sorun çözülemiyordu.

2. Ülke genelinde hava kirliliğinden en çok etkilenen şehrimiz hangisidir? Niçin etkilenmiştir?

  • Cevap: Ankara olumsuz hava koşulları, kullanılan yakıtın kalitesizliği ve rüzgar alamaması sebebiyle hava kirliliğinden en çok etkilenen şehrimizdir.

3. Hava kirliliği hangi gelişmeden sonra tehlikeli boyutlara ulaşmıştır?

  • Cevap: 1990’lı yıllar en tehlikeli yıllardı. Özellikle bu kirliliğin solunum yolu hastalıklarına sebep olması ve ölümlere yol açması sonucu tehlikeli boyutlara ulaşmıştır.

4.1995’ten günümüze kadar hava kirliliğinin azalmasını sağlayan gelişmeler nelerdir?

  • Cevap: Özellikle temele inilmiş, kullanılan kötü yakıt değiştirilerek işe başlanmıştır. Doğalgaz kullanımı teşvik edilmiş, reklamlar bile çekilmiştir.

5. Hava kirliliği haritaları yapılarak ölçümler yapıldıktan sonra yapılan iyileştirme çalışmaları nelerdir? Sizce bu çalışmalar yeterli midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yeşil alanların arttırılması, sanayi alanlarının şehir dışına taşınması ve fabrika bacalarına filtre takılması gibi iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.

4. ETKİNLİK 

İzlediğiniz videonun konusunu ve ana fikrini yazınız.

Konu: Hava kirliliği ve hava kirliliğinin azaltılması için yapılan çalışmalar
Ana Fikir: İnsan sağlığı için hava kirliliğinin olmaması ve önüne geçilmesi

5. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 244 Cevabı

Hava Kirliliği videosu ile ilgili görüşlerinizi sebepleriyle yazınız.

  • Cevap: Beğendim. Çünkü hem bilgi verici hem de görsellerle zenginleştirildiği için ilgi çekici akılda kalıcı bir video olduğunu düşünüyorum.

6. ETKİNLİK 

“Hava Kirliliği” videosundan alınan kişilerin yüz ifadelerini inceleyiniz. Görsellerdeki sözlü olmayan mesajları (kızgın, üzgün, mutlu…) boşluklara yazınız.

  • Cevap

7. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 245 Cevabı

Aşağıdaki karikatürlerin verdiği mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Bu kirlenme hızımızla devam edersek ne yazık ki üzerinde yaşadığımız dünya bir fabrikaya dönüşecek ve bir süre sonra hepimizi hasta ederek yok olmamıza neden olacaktır  mesajı vermektedir.

8. ETKİNLİK 

Hazırlık bölümünde araştırdığınız “yaşadığınız şehrin hava kirliliği oram” ile ilgili bilgileri kullanarak bir haber metni yazınız.

  • Cevap: İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros´un, nüfusu en fazla olan 4 büyük ili baz alarak yaptığı hesaplamaya göre, Ankara’nın havasını solumak yılda 17 paket sigara içmeye eş değer. Bu rakam İstanbul’da 16, İzmir´de 23, Bursa´da ise 38 paket olarak belirlendi.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Doğa ve Evren Sayfa 242, 243, 244, 245 Hava Kirliliği Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
85
103
20
63
37
14
34

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!