Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İklim Değişikliği ve Toplum metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 206-207-208-209-210-211 (7. Tema Bilim ve Teknoloji)

İklim Değişikliği ve Toplum Metni Cevapları

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TOPLUM

Yavaşlatmayı başarsak bile, iklim değişikliğinin toplumlar üzerinde ciddi etkileri olacak. Bundan en çok zarar görecek insanlar ise sorunun ortaya çıkmasında en az etkisi bulunan, yani gelişmekte olan ülkelerin halkları olacak. Birçoğu zaten tarım yapmanın ve hatta yeterli miktarda içme suyuna ulaşmanın zor olduğu iklim aşırılıkları ile başa çıkmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve bunun etkileri hayatı daha fazla zorlaştıracak; kıtlık, kitlesel göç, kaynak ve toprak savaşları artacak. Deniz seviyesine yakın ülkeler sular altında kalacağı için bu ülke vatandaşlarının topraklarını terk etmesi gerekebilir. Sanayileşmiş ülkelerin toplumları da hem doğrudan hem de dünyanın diğer bölgelerindeki ciddi sorunlar nedeniyle zarar görebilirler.

Uçta Yaşamak

19. yüzyılda yaşayan avcı Eskimolar buza açılmış hava alma deliğinden fokun çıkmasını beklerdi. Bazı Eskimolar günümüzde hâlâ aynı avlanma tekniğini kullanıyor. Sert iklim koşullarının görüldüğü yerlerde yaşayan insanlar, tıpkı bu avcı Eskimolar gibi çevrelerine uyum sağlayan yaşam şekilleri geliştirmişlerdir. İklim değişikliği nedeniyle bu insanların becerileri anlamını kaybedebilir ve kültürleri yok olabilir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 206 Cevabı

HAZIRLIK

Dünyadaki iklim farklılıkları ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınız ile paylaşınız.

  • Cevap: Bir yerde sürekli olarak uzun bir şekilde gözlemlenen; sıcaklık, yağış, hava basıncı, nem ve rüzgâr gibi meteorolojik olayların yaşanmasına iklim adı verilir. Yüzlerle ifade edilen kilometre karelerce büyük iklimlerin oluşması makroklima olarak adlandırılır. Ayrıca bu iklim alanlarında olan bölgesel kısımlara ise; mikroklima denmektedir. İklimler yeryüzü kuşağında üç gruba ayrılmaktadırlar. Sıcak iklimler, ılıman iklimler, soğuk iklimler.

Dünyadaki iklim farklılıkları ve sebepleri ise;

1. Yükselti farklılığı
2. Denize uzaklık
3. Okyanus etkisi
4. Karasallık
5. Bitki örtüsü
6. Etki eden rüzgarlar olarak örneklenebilir.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 208 Cevabı

a) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek karşılarına yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

b) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazara göre iklim değişikliğine en fazla kimler sebep olmaktadır?

  • Cevap: Yazara göre iklim değişikliğine en fazla gelişmiş ülkeler sebep olmaktadır.

2. Buzulların erimesi o bölgede yaşayan Eskimolara nasıl zarar verebilir?

  • Cevap: Buzulların erimesi o bölgede yaşayan Eskimolara becerileri anlamını kaybedebilir ve kültürleri yok olabilir.

3. İklim değişikliği su kaynaklarını nasıl etkiler? Açıklayınız.

  • Cevap: İklim değişikliği su kaynaklarını olumsuz şekilde etkiler. Buzullar eridiğinde temiz su kaynakları da denize doğru akıp gider. Yükselen deniz suyu nedeniyle meydana gelen su taşkınları da alçak kıyılarda bulunan birçok büyük şehrin ihtiyacını karşılayan temiz su kaynaklarını kirleterek kullanılamaz hâle getirebilir.

4. İklim değişikliği sonucunda gelişmiş ülkeler mi, az gelişmiş ülkeler mi daha fazla zarar görür? Karşılaştırma yapınız.

  • Cevap: İklim değişikliği sonucunda  tüm ülkeler değişik şekillerde de olsa aynı zararı görürler. Gelişmiş ülkelerdeki insanlar gıda, su ve ısınma dâhil birçok ihtiyaçlarını karşılamak için enerji, iletişim ve ulaşım gibi hizmetlere ihtiyaç duyarlar. Bu, onları yıkıcı olaylar karşısında daha az gelişmiş toplumlar kadar savunmasız bırakır.

5. İklim değişikliği sizin yaşadığınız çevrede nasıl sorunlar oluşturmaktadır?

  • Cevap: İklim değişikliği benim yaşadığım çevrede mevsimlerin süreleri değişmektedir. Bu da tarımdaki verimi düşürmektedir. Su taşkınları, sel felaketleri artmaktadır.

6. Yazar, iklim değişikliğinin toplumda kargaşa yaratacağını hangi örneğe dayanarak belirtmiştir?

  • Cevap: Yazar, iklim değişikliğinin toplumda kargaşa yaratacağını 2005 yılında New Orleans (Niv Orlıyıns)’ı vuran Katrina Kasırgası’nın neden olduğu sel felaketinde hizmetlerin çökmesi, hasar görmüş binaların yağmalanması örneğine dayanarak belirtmiştir.

3. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 209 Cevabı

Okuduğunuz metinde düşünceyi geliştirme yollarından örneklendirme ve karşılaştırma içeren cümleleri bulunuz. Aşağıdaki boşluğa yazınız.

Örneklendirme

  • Cevap: 2005 yılında New Orleans (Niv Orlıyıns)’ı vuran Katrina Kasırgası’nın neden olduğu sel felaketiyle yaşanan kargaşa bunu kanıtlıyor.

Karşılaştırma

  • Cevap: Bu, onları yıkıcı olaylar karşısında daha az gelişmiş toplumlar kadar savunmasız bırakır.

4. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları yanıtlayınız.

Karbon Ayak İziniz

Karbon ayak izinizi azaltarak, iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunabilirsiniz. Karbon ayak izi, yaptığınız şeyler sonucu açığa çıkan karbondioksit ya da sera gazlarının miktarıdır. Karbon ayak iziniz sizin gezegen üzerinde bıraktığınız izdir ve bu iz ne kadar küçükse o kadar iyidir. Eğer hepimiz yaparsak küçük değişiklikler dahi fark yaratabilir. Bir odadan çıkarken ışığı kapatmak gibi küçük eylemlerin, hayatımız üzerinde para tasarruf etmekten başka etkisi yoktur. Uçmaktan kaçınmak ya da araba yerine toplu taşıma hizmetlerini kullanmak gibi tercihler ise daha zordur. Günün birinde, insanlığın toplam karbon ayak izinden herkesin adil bir paya sahip olacağı “karbon payı” uygulamasına başlanabilir. Eğer bu olursa, payımızı nasıl kullanacağımıza kendimiz karar verebiliriz. O zamana kadar, müsrif komşularımız yüzünden emeklerimiz boşa gidiyormuş gibi hissedebiliriz. Bunun umudunuzu kırmasına izin vermeyin. Gezegenimizin size ihtiyacı var.
John WOODWARD

1. Metinde ilk cümledeki kelime grubunun koyu yazılma sebebi nedir?

  • Cevap: Metinde ilk cümledeki kelime grubunun koyu yazılma sebebi okuyucunun dikkatini çekmek içindir.

2. Metinde geçen “karbon payı” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Metinde geçen “karbon payı” ifadesinden herkesin eşit miktarda karbondioksit ya da sera gazı ortaya çıkarması için eylemleri sınırlandırma işlemini anlıyorum. Mesela herkesin ayda sadece bir kere kendi otomobilini kullanmasına izin verilecek.

3. Karbon ayak izimizi azaltmak ve iklim değişikliğini yavaşlatmak için çözüm önerilerinizi aşağıdaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: Karbon ayak izimizi azaltmak ve iklim değişikliğini yavaşlatmak için petrol ürünlerinin fiyatları yükseltilerek insanların toplu taşımayı kullanmasına, ısınma ihtiyaçlarını doğalgaz ile gidermelerine, elektrik için rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanmasına yönlenmelerine zorlanabilir.

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 210 Cevabı

b) Aşağıda bazı ülkelerin 2014 yılına ait karbondioksit (CO2) emisyonu miktarları ton olarak verilmiştir. Verileri inceleyiniz,

c) Karbonun atmosfere salınımını azaltmak için verdiğiniz çözüm önerilerinizi düzenleyip “Gezegenimin Bana İhtiyacı Var” başlıklı bilgilendirici bir metin yazınız. Yukarıdaki verilerden hareketle grafik çizerek metninizi destekleyiniz.

GEZEGENİMİN BANA İHTİYACI VAR

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 211 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde bazı kelimelerin altı çizilmiştir. İnceleyiniz.

• İklim değişikliği ve bunun etkileri hayatı daha fazla zorlaştıracak.
• Eğer buzullar erirse ihtiva ettikleri su da akıp gidecek.
• Tropikal bölgelerdeki ülkelerde tarım yapmak zorlaşabilir çünkü birçok tarım ürünü zaten bitkilerin dayanabileceği en yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde yetiştiriliyor.
• Uçmaktan kaçınmak ya da araba yerine toplu taşıma hizmetlerini kullanmak gibi tercihler ise daha zordur.

a) Yukarıdaki altı çizili kelimeler cümleye anlam katmış mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yukarıdaki altı çizili kelimeler cümleye herhangi bir anlam katmamıştır. Bu kelimeleri cümleden attığımızda anlamda herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

b) Yukarıdaki altı çizili kelimelerin kullanılma amacı nedir?

  • Cevap: Yukarıdaki altı çizili kelimelerin kullanılma amacı cümle içinde aynı görevde olan ya da anlamca birbiri ile ilgisi bulunan sözcükleri, sözcük gruplarını, anlam bakımından birbiri ile ilgili cümleleri bağlamaktır.

c) Siz de yukarıdaki altı çizili kelimeleri kullanarak cümleler kurunuz. Cümlelerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

  • Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Gezegenimizle ilgili merak ettiğiniz bir konuyu araştırınız.

  • Cevap: Ben gezegenimizde var olan bitki örtülerini merak ediyorum. Gezegenimizdeki bitki örtülerini araştırdığımda ise şu sonuçlara ulaştım.

Maki Bitki Örtüsü
Step (Bozkır) Bitki Örtüsü
Tundra Bitki Örtüsü
Savan Bitki Örtüsü
Çöl Bitki Örtüsü
Muson Ormanı Bitki Örtüsü
Dağ Ormanı Bitki Örtüsü
Akdeniz Bitki Örtüsü
Tayga Bitki Örtüsü
Tropikal Orman Bitki Örtüsü
Ekvatoral Yağmur Ormanı Bitki Örtüsü
Ilıman Geniş Yapraklı Orman Bitki Örtüsü
Türkiye’de Kaç Çeşit Bitki Örtüsü Var?

Türkiye’de bulunan bitki örtüleri özellikle öğrenciler tarafından çok araştırılır. Oldukça önemli bir konudur. Dünya üzerinde çok fazla bitki örtüsü çeşitleri vardır. Ancak Türkiye’de o kadar fazla bitki örtüsü yoktur. Türkiye’de toplam 4 bitki örtüsü çeşidi vardır. Türkiye’de Bitki Örtüsü Çeşitleri özellikleri ise şunlardır:

2. Astronomi üzerine çalışmış bir Türk bilim insanıyla ilgili bilgi edininiz. Edindiğiniz bilgileri destekleyecek görseller bulunuz.

  • Cevap: Astronomi üzerine çalışmış bir Türk bilim insan Ali Kuşçu’yu araştırdım ve bilgi edindim.

Semerkant’ta doğdu. Babası Türkistan ve Maveraünnehir emîri Uluğ Beyin doğancıbaşısı Muhammed. Kuşçu adının buradan geldiği söylenir. İlk öğrenimini Semerkant’ta yaptı. Sonra, Bursalı Kadızade Rumî’den ve Uluğ Beyin kendisinden matematik ve astronomi okudu.

Semerkant’tan Kirman’a giderek öğrenimini tamamladı. Uluğ Beyin kurduğu rasathaneye müdür oldu (1421) ve onun Zîc (yıldızların yerlerini ve hareketlerini gösteren cetvel) adlı eserine yardım etti.

Gürganî tahtında oturan Uluğ Bey, oğlu Abdüllâtif’in ihaneti sonucu öldürülünce (1450), Semerkant medreselerindeki derslerine son verdi ve Hacca gitmek üzere Tebriz’e geldi (1449).

Tebriz’de Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan kendisine çok itibar etti ve yanında alıkoydu. Bir ara, Osmanlılarla barış konuşmalarını yürütmek üzere elçi olarak Ali Kuşçu’yu Mehmed II’ye (Fatih) yolladı. Ünlü bilgine hayran olan Mehmed II, kendisinden İstanbul’da kalmasını rica etti.

Ali Kuşçu, bu daveti ancak elçilik görevini bitirdikten sonra gerçekleştirebileceğini bildirdi: Tebriz’e döndü, bir süre sonra bütün ailesini alarak İstanbul’a geldi. Osmanlı-Akkoyunlu sınırında Mehmed II’nin emriyle büyük bir törenle karşılanan Ali Kuşçu, Ayasofya medresesine müderris oldu. 1474 yılında vefat etti.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 206-207-208-209-210-211 İklim Değişikliği ve Toplum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
119
love
39
angry
22
clap
18
unlike
9
confused
9
sad
4
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!