İslam Kültür ve Medeniyeti Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82
“İslam Kültür ve Medeniyeti Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
İslam Kültür ve Medeniyeti Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82
4. ÜNİTE DEĞERLENDİRME
Soru: Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
- Cevap:
Soru: 1) İslam kültür ve medeniyetinde bilginin ana kaynağını açıklayınız.
- Cevap: İslam kültür ve medeniyetinde bilginin ana kaynağı Kur’an-ı Kerim ve sünnettir. Bu iki temel kaynak, hem dini hem de dünyevi konularda yol gösterici olmuştur.
Soru: 2) İslam kültür ve medeniyetinde gelişen ilim kurumlan hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: İslam kültüründe mescitler, medreseler, kütüphaneler ve rasathaneler ilim kurumları olarak gelişmiştir. Bu kurumlar, eğitim, bilimsel araştırma ve bilgi paylaşımı alanında önemli roller üstlenmiştir.
Soru: 3) Müslümanların ilim dünyasına metodolojik katkısını açıklayınız.
- Cevap: Müslümanlar, gözlem, deney ve akıl yürütmeyi esas alan bilimsel yöntemi geliştirmiştir. Ayrıca, sistematik bir şekilde kaynakların doğruluğunu ve güvenilirliğini değerlendiren cerh ve tadil gibi metotlar da geliştirmişlerdir.
Soru: 4) İslam kültür ve medeniyetinde yaşanan “Tercüme Hareketi’nin” önemini açıklayınız.
- Cevap: Tercüme Hareketi, farklı medeniyetlere ait bilimsel ve felsefi eserlerin Arapçaya çevrilmesini sağlamıştır. Bu süreç, İslam dünyasında bilgi birikimini artırmış ve Avrupa’daki Rönesans hareketine zemin hazırlamıştır.
Soru: Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
- Cevap:
Soru: 1) Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber’in vahiy başkâtibidir?
A) Übey bin Kab (ra)
B) Osman bin Affan (ra)
C) Ebu Hüreyre (ra)
D) Zeyd bin Sabit (ra)
E) Hz. Ali
- Cevap: D
Soru: 2) Aşağıdakilerden hangisi İslam kültür ve medeniyetinde ortaya çıkan ilim merkezlerinden biri değildir?
A) Bağdat
B) Tübingen
C) Merağa
D) Kurtuba
E) Cündişâpûr
- Cevap: B
Soru: 3) Aşağıdakilerden hangisi Bağdat’ta Moğol işgali sonucunda tahrip görmüştür?
A) Medrese
B) Suffe
C) Kütüphane
D) Kervansaray
E) Kümbet
- Cevap: C
Soru: 4) “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder…” (Nisa suresi, 58) ayetinde hangi presibe doğrudan vurgu yapılmıştir?
A) İlmî birikimin kaybolmadan korunmasını sağlamak
B) Önceki medeniyetlerin bilgi birikimini tekrarlamak
C) İlimlerin her yönden gelişmesini sağlamak
D) Yeni ilim dalları oluşturmak
E) İlimlerin yeryüzündeki coğrafi yayılımını öğrenmek
- Cevap: A
İslam Kültür ve Medeniyeti Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























