Neden kopyalamak istiyorsunuz? Eğer sitenize ekleyecekseniz kaynak belirtmek zorundasınız! Bu yayın size lazımsa yoruma mail adresinizi yazın, size gönderelim.
Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Kaşağı Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Evvel YouTube

Kaşağı metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 20-21-22-23-24-25-26-27 (Erdemler)

Kaşağı Metni Cevapları

HAZIRLIK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 20 Cevabı

1. Hangi hayvanın bakımını üstlenmek isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Ben bir köpeğin bakımını üstlenmek isterdim. Çünkü köpekleri çok seviyorum. Bir kere çok sadık hayvanlardır. Çok sevimli çok oyun seven hayvanlardır. Öyle güzel bakarlar ki sanki konuşuyormuş sizinle hissedersiniz.

2. “Dürüst olduğun için kaybedebilirsin ama yalan söyleyip utanmaktan iyidir.” Charles Bukovvski (Çarlz Bukovski) sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlar bazen kendi çıkarları için yalan söyleme yoluna giderler. Oysa yalanın bu dünyada hiç kimseye bir faydası yoktur. İnsanlar bence dürüst olup kaybetmeyi tercih etmeliler. Çünkü yalan söylerlerse ve bir gün bu yalanları ortaya çıkarsa yerin dibine girerler. Bunu yaşamaktansa dürüstlüğü tercih etmeleri daha doğrudur.

Görsellere ve metnin başlığına bakarak metnin içeriğini tahmin ediniz.

  • Cevap: Bir at çiftliği vardır, bu çiftlikte çocuklar atlarla oynamakta ve sonrasında çocuğun biri kızmakta ve bir şeyi kırmaktadır. En sonda da hasta bir çocuk ve başında üzgün duran biri vardır.

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

  • Cevap: Bu metni siz evde yüksek sesle okuyarak yapmalısınız.

Ahırın avlusunda oynarken aşağıda, gümüş söğütler altında görünmeyen derenin hazin şırıltısını işitirdik. Evimiz iç çitin büyük kestane ağaçları arkasında kaybolmuş gibiydi. Annem, İstanbul’a gittiği için benden bir yaş küçük olan kardeşim Hasan’la artık Dadaruh’un yanından hiç ayrılmıyorduk. Bu, babamın seyisi, ihtiyarca bir adamdı. Sabahleyin erkenden ahıra koşuyorduk. En sevdiğimiz şey atlardı. Dadaruh’la beraber onları suya götürmek, çıplak sırtlarına binmek, ne doyulmaz zevkti. Haşan korkar, yalnız binemezdi. Dadaruh onu kendi önüne alırdı. Torbalara arpa koymak, yemliklere ot doldurmak, ahırı süpürmek, gübreleri kaldırmak eğlenceli bir oyundan çok hoşumuza gidiyordu. Hele tımar… Bu en zevkli şeydi. Dadaruh eline kaşağıyı alıp işe başladı mı, tiki… tık… tiki… tık… tıpkı bir saat gibi… yerimde duramaz,

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 23 Cevabı

Anlamları verilen sözcükleri bularak numaralandırılmış yerlere yazınız.

1. Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol. (SOFA)
2. Kapatılmış, hapsedilmiş kimse. (MAHPUS)
3. Hayvanları tımar etmek için kullanılan, sacdan, dişli araç. (KAŞAĞI)
4. Bakır, nikel ve çinkodan oluşan gümüş görünüşünde bir alaşım. (FAKFON)
5. Hayvanların su içtikleri taş veya ağaçtan oyma kap. (YALAK)
6. Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan üstü açık, duvarla çevrili alan, hayat. (AVLU)
7. Binek hayvanlarının sırtına konulan, oturmaya yarayan nesne. (EYER)
8. Hüzünlü. (HAZİN)
9. Söğütgillerden, sulak yerlerde yetişen, yaprakları almaşık ve alt yüzleri havla örtülü büyük bir ağaç. (SÖĞÜT)
10. At bakıcısı. (SEYİS)
11. Memeli hayvanlarda bel ile kuyruk arasındaki dolgun ve yuvarlakça bölüm. (SAĞRI)

Öğrendiğiniz sözcükleri oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği kendiniz yapmalısınız.

2. ETKİNLİK 

1. Haşan ve ağabeyi neler yapmaktan hoşlanmaktadır?

  • Cevap: En sevdikleri şey atlardır. Onları suya götürmek, onların çıplak sırtlarına binmek onlar için en büyük zevktir.

2. Hasan’ın ağabeyi, çok keskin ve sivri dişli kaşağıyı düzeltmek için ne yapmıştır?

  • Cevap: Biraz körletmek için duvarın taşlarına sürtmüşlerdir.

3. Ağabeyi Hasan’a nasıl bir suç atmıştır? Ağabeyinin davranışını doğru buluyor musunuz?

  • Cevap: Ağabeyi Kaşağıyı sinirlenerek kırmış ve yalağın içine atmıştır, bunu gören babası sorunca da kaşağıyı kardeşi Hasan’ın kırdığını söylemiştir. Bu davranışı hiç doğru bulmuyorum. Çünkü yalan söylemiş suçsuz bir insanı zan altında bırakmış günahına girmiştir.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 24 Cevabı

4. Hasan’ın ağabeyi neyi itiraf etmek istemiştir? Bunu hangi duygu ağır bastığı için yapmış olabilir?

  • Cevap: Kaşağıyı Hasan’ın değil kendisinin kırdığını ve babasına korkusundan dolayı yalan söylediğini itiraf etmek istemiştir. Pişmanlık ve suçluluk duyguları ağır bastığı için böyle davranmış olabilir.

5. Haşan, hangi hastalığa yakalanmıştır? Yakalandığı hastalıktan kurtulabiliyor mu?

  • Cevap: Kuşpalazı, yani difteriye yakalanmıştır. Kurtuluşu çok çok zordur. Hatta imkansıza yakındır.

6. Metnin ana fikrini yazınız.

  • Cevap: Metnin ana fikri insanın hayatında ne olacağı belli olmaz bu yüzden her zaman dürüst olmalı ömür boyu vicdanını yaralayacak pişman olacağı davranışlardan kaçınmalıdır düşüncesidir.

7. Ana fikre uygun bir atasözü yazınız.

  • Cevap: Son pişmanlık fayda etmez ( vermez ).

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metindeki hikâye unsurlarını belirleyiniz.

  • Cevap:

Olay: Bir çiftlikte suçsuz kardeşine iftira eden bir abinin sonrasında bu davranışından pişman olması ancak artık iş işten geçtiği için çok üzülmesi.

Kahramanlar: Hasan, Hasan’ın ağabeyi, Babaları, Kahya Dadaruh

Zaman: Geçmiş zamandır, bilinmeyen bir zaman vardır.

Mekan: At çiftliği

Anlatıcı: Üçüncü Şahıs Anlatıcısı vardır. Dışarıdan gözlemleyen bir anlatıcı vardır.

4. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 25 Cevabı

Öğretmeninizin izleteceği “Kaşağı” adlı tiyatro ile okuduğunuz metni (kahramanlar, mekân, zaman, olay örgüsü yönünden) karşılaştırınız.

Benzerlikler: Kahramanlar, Olay, zaman, mekan

Farklılıklar: Anlatıcı, olayların oluş şekli..

5. ETKİNLİK 

Cümlelerdeki anlam ilişkilerine göre boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.

Amaç-Sonuç Cümlesi Neden-Sonuç Cümlesi Koşul-Sonuç Cümlesi

1. Annem İstanbul’a gittiği için Dadaruh’un yanından hiç ayrılmıyorduk. (Neden-Sonuç Cümlesi)
2. Kaşağıyı aramak için penceresiz, küçük bir odaya girdim. (Amaç-Sonuç Cümlesi )
3. Babama söylersem Haşan da duyacak, belki beni bağışlayacaktı. (Amaç-Sonuç Cümlesi )
4. Boyum atın karnına varmadığı için tımar işlerini beceremiyordum. (Neden-Sonuç Cümlesi)
5. Kaşağıyı benim kırdığımı söylemek için babamın yanına gitmek istedim. (Amaç-Sonuç Cümlesi )
6. Doğruyu söylersen bir insan iftiradan kurtulacak. (Koşul-Sonuç Cümlesi)

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 26 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde geçen isim-fiilleri (mastarları) bulunuz. İsim-fiillerin aldığı eki örnekteki gibi gösteriniz.

Öfkemi sanki kaşağıdan çıkarmak istedim. -mak
Yemliklere ot doldurmak, ahırı süpürmek, gübreleri kaldırmak hoşumuza gidiyordu. (-mek)
Dadaruh’un kullanmaya kıyamadığı bu güzel kaşağıyı ezdim. (-ma)
Haşan, yediği tokat aklına geldikçe ağlamaya başlar. (-ma)
Ben, içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum. (-mak)
Hasan’ın hasta oluşu gözümden gitmiyordu. (-ış/uş)
Babamın dışarıya çıkmasını bekliyorlardı. (-ma)

7. ETKİNLİK 

Ömer Seyfettin’e ait kitapların kapaklarını inceleyiniz. Ömer Seyfettin’in okuduğunuz bir hikâyesini arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Ben Ömer Seyfettin’in Falaka adlı hikayesini okudum. Falaka hikayesini kısaca anlatacak olursak: Kitaptaki kahramanımız kuran kursuna gitmektedir. Burada huysuz bir hoca mevcuttur. Bu hoca çocuklara iyi bir eğitim veremediği gibi onları falakaya yatırıyordur. Bir de bu hocanın her gün camiye gidip geldiği merkebi(eşeği) vardır, çocuklar ona Abdurrahman Çelebi adını verirler. Bir gün bu kursu kaymakam denetlemeye gelir bir kaç çocuğa kuran okutmak istese de olmaz. Sinirlenen kaymakam hoca efendiyle konuşarak orada bulunan falakayı kaldırmasını ister. Falakanın kalktığını gören çocuklar günden güne dahada arsızlaşır hocaya yapmadıklarını bırakmazlar. Bunun üzerine hoca falakayı geri çıkararak çocukları eskisinden daha çok ve sert dövmeye başlar. Hocanın bir de kullandığı enfitye denilen bir toz vardır. Bu toz burna çekilince fena bir şekilde hapşurtmaktadır. Bizim afacanlar tabi yerinde durmaz bir gün esneme numarası ile hocayı uyuturlar, Hocanın tozunu alıp hep birlikte burna çekmeye ve hapşurmaya başlarlar. Gürültüye uyanan hoca çok sinirlenir ve çocukları bir güzel döver ve onlara bir daha hapşuran ve esneyen olursa şart olsun ki onları öldüresiye döveceğini söyler. Bu kelime çocukların diline takılmıştır. Çocukalr bir gün bu tozu eşeğe koklatırlar. Eşek hapşurmaya başlar. Hoca gelir ve bu işe anlam veremez. Çocuklara verdiği sözden dolayı eşeği de falakaya yatırmak zorunda kalır. Oradan geçen kaymakam bunu görür ve o günden sonra kimse hocayı bir daha görmez. Kahramanımız her hap şuranı gördüğü zaman aklına bu hikaye gelip vicdan azabı duyar.

8. ETKİNLİK 

Kaşağı” metninin ana fikrinden yola çıkarak bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık koyunuz.

  • Cevap:

SON PİŞMANLIK

Geçen gün derste iken bir arkadaşımın yere çöp attığını gördüm. Öğretmenimiz de çöpü kimin attığını kızgın bir şekilde sordu. Anladım ki çöpü atana çok kötü fırça atacaktı. Önceki teneffüste beni iten Asrın’ı söylersem ondan intikamımı almış olacaktım. Öğretmenime Asrın’ın kulağını çekti sınıfın önünde rezil etti. Ben çok mutlu olmuştum. Ama Asrın çok çok hastaymış kimseler bilmiyormuş. Ben bu iftirayı attıktan üç gün sonra kederinden öldü Asrın. Duyunca öyle bir acı hissettim ki ne yapacağımı kime feryad edeceğimi bilemedim. Asrın beni duyuyorsa ondan özür diliyorum…

Yazdıklarınızı yazım ve noktalama kuralları yönünden gözden geçiriniz.

  • Cevap: Çok düzgün ve hatasız bir yazı oldu.

Yazdıklarınızdan öğretmeninizin uygun gördüklerini sınıf ve okul panosunda paylaşınız.

  • Cevap: Bu etkinliği öğretmeninizle paylaşabilirsiniz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Erdemler Sayfa 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 Kaşağı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

105 Yorum

      1. Hayır Hasanın abisi kendi ağzı ile anlattığı için yani boyle dedım şöyle ettim gibi ifade kullanarak 1 . şahıs olur. 3. şahıs sanmanız için aldatıcı ifadeler kullanmış fakat 1. kişidir. 😉

  1. bence güzel bir site ama insanlar kolaya kaçıyorlar ama bence çokta haklılar çünkü öğretmenler çok fazla ödev veriyorlar hepsini yetiştirmek çooook zor oluyor güzel site herkese tavsiye ederim iyi çalışmalar

  2. çok çok hasta dediğine göre bu kız kesin verem…
    sjsjjsjjsjjjjjsj
    ASRIN ne bicim isim lan hayatımda bi kere duydum o da burda

    bu arada pubg oynayan varmı

    1. oyunuyorum. sana tafsiem rise of the tomb raider ve shadow of the tomb raider i oyna seversin araba oyunu seviyorsan da bunu öneririm need for speed rivals bilgisayar oyunları bunlar haberin olsun

  3. Yazım hatası var metinde
    8. Etkinlikte bide hatasız oldu diyosun birde çok abartmışsın utançtan ölmek ne demek ya

  4. Ödev çok güzel ama ben aynısını yazmadım hoca anlıyordu ben kendi yorumlarımı da içine kattım çoook teşekkür ederim

    1. evet birde 24.sayfa 3.etkinlik anlatıcı yanlış verilmiş 1. sahıs olacaktı onun yüzünden hocadan azar yedim

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close