Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Kesme Kesmece Tarifi

Kesme Kesmece Tarifi

Kesme Kesmece İçin Malzemeler

20 kg üzüm
1 su bardağı ak toprak (pekmez toprağı)
3 su bardağı buğday nişastası
2 su bardağı un

Kesme Kesmece Nasıl Yapılır?

Üzümü yıkayıp süzün. Temiz bir çuvalın içine biraz ak toprakla birlikte doldurarak suyunu sıkın. Süzgeçten geçirip bir tencereye koyun. Bir taşım kaynatın. Daha sonra karıştırarak 15 dakika pişirin. Suyunun berraklaşması için dinlendirin. Üstteki berrak kısmını ayrı bir tencereye alın. İçinden 2-3 su bardağını bir kenara ayırın. Ayırdığınız pekmezi nişasta ve unla karıştırın. İnce süzgeçten geçirin. Bu bulamacı bir yandan devamlı karıştırırken, bir yandan kaynamakta olan pekmeze dökün. Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin Kıvamını anlamak için bir kâse suya bu karışımdan bir damla damlatın. Bu damla suyun içinde dağılmazsa peltenin kıvamı tamamdır. Ateşten alın.

Geniş tepsilere nişasta serpiştirin. Pekmezli karışımı 3-5 santim kalınlığında tepsilere dökün. 1 gün beklettikten sonra üstüne kepek serperek doğrama tahtasına ters çevirin. Baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Güneş gören, korunaklı ve yüksekçe bir yere serin. Sık sık altüst ederek güneşte 3-10 gün kadar kurutun. Tam kıvamında kurumalıdır; çok kurursa diş geçmez, az kurursa bozulur. İyice kuruyunca bir çömleğin veya teneke kutunun içine bastırarak dizin. Hava almayacak şekilde kapatın. Serin bir yerde muhafaza edin.

Malatya’da “kesmece”, Arapgir’de “kesme” denir. Güneydoğu’da “harire”, “kesme” ve “tatlı tarhana” isimleriyle bilinir. Ege’de “üzüm köftesi” denir. Dut pekmeziyle de yapılır. Malatya’da kış aylarında mangal üzerinde ısıtıldıktan sonra, yanında cevizle yenir. Orcik yapımında kazanın dibinde kalan malız ile kesme veya bezlere daha ince dökülen pestil yapılmaktadır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!