Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Kış Uykusu Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Kış Uykusu Dinleme/İzleme metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 148-149 (Doğa ve Evren)

Kış Uykusu Dinleme/İzleme Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 148 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Kış uykusuna yatan hayvanların neden kış uykusuna yattıklarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kışın havanın soğumasıyla beraber besin kaynakları azalır ve vücut sıcaklıklarını dengede tutmak mümkün olmaz. Kışın yeterli besin kaynağı olmayan hayvanlar bu süreci kış uykusunda geçirir. Bu şekilde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gereken enerjiyi saklar ve hayatta kalmayı başarırlar.

2. Sadece bazı hayvanlara özgü olan davranışlardan bildiklerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Anırma, horozun ötmesi gibi bazı hayvanların çıkardıkları sesler kendine özgü davranışlarındandır.

Yazarın Biyografisi
1945 yılında Konya’da doğmuştur. Gazeteci, şair ve yazar olan Ural, özellikle çocuk edebiyatındaki eserleriyle tanınmaktadır. Çocuklar için yazdığı eserleriyle birçok ödül alan Ural, “Armonika’nın Şairi ve Dünya Çocuk Şiirinin Şampiyonu” gibi unvanlarla anılmaktadır. Yazarın “Sihirli Pabuçlar, Evliya Çelebi’nin Gezileri – Az Gittik Uz Gittik, Gölcüğün Küçük Avcıları” adlı eserleri birçok dile çevrilmiştir.

1. ETKİNLİK

a) Metni dinlerken bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını not alınız.

  • Cevap: Karatılmış, Evcilleştirme, Tank, Kapışma.

b) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

  • Cevap:

Karartılmış :Kararmasına sebep olmak, kara duruma getirmek:
Tank :motorlu, tekerlekleri paletli, zırhlı ve silahlı savaş taşıt
Kapışma :kapışmak eylemi.
Çoban aldatan : Kırlangıçtan büyük, uzun kuyruklu, kanatları sivri, bacakları ve gagası kısa, boz renkli, böcek avlayarak geçinen ötücü kuş, keçi sağan, dağ kırlangıcı, ebabil.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar kimlerle aynı yaştadır?

  • Cevap: Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar dedesinin babası ile, ya abim yada babamın küçük kardeşi aynı yaştadır.

2. Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini hangi örneklerle anlatmaktadır?

  • Cevap: Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini bir domates kokusuna nasıl geldikleri, kedi ve köpekler gibi ağızlarından yiyecek kaptıkları örnekleriyle anlatmaktadır.

3. Hangi hayvanlar kış uykusuna yatmaktadır?

  • Cevap: Böcekler, kirpiler, ayılar , yarasalar, yılanlar, hükümdar kelebeği denen bir kelebek türü yer altında yaşayan sincaplar ve çobanaldatan gibi kuşlar bile kış uykusuna yatar.

4. Hayvanlar neden kış uykusuna yatmaktadır?

  • Cevap: Kışın yeterli besin bulamadıkları için kış uykusuna yatarlar.

5. Hayvanlar kış uykusuna nasıl hazırlanmaktadır?

  • Cevap: Baharda çok beslenerek yağ depolar ve bu yağları enerji olarak harcarlar. Birde bazı hayvanlar evlerini yiyeceklerle doldurur ve ara sıra uyansa da bunları yerler

3. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ben daha önce kış uykusuna yatan hayvanlar ile ilgili belgesel izlemiştim. Ama bu sefer bu metinle bilgilerim daha da sağlamlaştı. Böylece hayvanların neden, nasıl ve ne kadar süre kış uykusuna yattıklarını daha iyi kavradım.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 149 Cevabı

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.

  • Cevap:

Metnin Konusu: Kış uykusuna yatan hayvanlar, nasıl yattıkları ve neden yattıkları.
Metnin Ana Fikri: Hayvanların kış uykusuna yatmadaki amacı ve haklarında bilgiler.

5. ETKİNLİK 

Hayvanlarda var olan hangi becerinin sizde olmasını isterdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınıza nedenleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Hayvanlar gibi mesela çita ya da tavşan ben de hızlı koşmak ve bir aslan gibi çok güçlü olmak isterdim. Böylece kendimi korumak istediğim zaman gücümü kullanırdım. Kendimi çok güçlü hissedeceğim bu özellikler bana büyük katkı sağlardı.

6. ETKİNLİK 

“İnsanlar kış uykusuna yatsaydı uyudukları zaman diliminde neler olurdu? Yaşam nasıl olurdu? Dünya bu süreçten nasıl etkilenirdi?” sorularından yola çıkarak defterinize bir hikâye yazınız.
Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı hazırlayınız.

  • Cevap:

Metnimin Konusu: İnsanların kış uykusuna yatarlarsa doğanın kendine gelmesi
Metnimin Ana Fikri: İnsanlar uyursa bütün Doğa canlanır yenilenir.
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanların kış uykusuna yatarlarsa doğaya nasıl bir faydaları dokunacakları
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanların aslında doğaya nasıl zararlar verdikleri
Çö2üm Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanlar uyuduklarında doğaya zarar vermeyecekleri için doğanın canlanacağı

İNSANLAR UYUYUNCA

İnsanlar bir gün kış uykusuna yatmaya başladılar. Onlar kış uykusuna yatınca artık denizleri kimse kirletmedi. Ormanları kimse yakmadı. Kimse zehirli gazlar fabrika atıkları ile nehirleri kirletmedi. Böylece doğa toparlandı ve yeniden canlandı. Oysa insan uyanacak ve doğayı yeniden mahvedecekti. Bu yüzden insanın uykusuna girdi doğa. Ona temiz olmayı doğayı korumayı öğretti. Uyanınca insan doğayla kardeş oldu. Doğayı korudu.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Anadolu’da hâlen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.

  • Cevap: Anadolu’da halen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlar ; Çini Sanatı, Hat Sanatı, Cam Sanatı, İşleme Sanatları, Bakırcılık, Çömlekçilik, Ağaç İşleri Sanatı, Halı Dokumacılığı ve örgülerdir.

2. Yörenizde bulunan el sanatlarıyla ilgili araştırma yapınız.

  • Cevap: Yöremizde bulunan el sanatları çok olmasa da el örgüleri, halı dokumacılık, ebru ve tahta oymacılığı gibi sanatlardır. Ebruli sanatı kitre ile yoğunlaştırılan su yüzeyinde özel boyalar kullanılarak fırça, biz ve tarak gibi aletler ile bir takım özel tekniklerle oluşturulan, desenlerin kağıt üzerine aktarılması ile yapılan süsleme sanatıdır. Ebruli de belli başlı teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler battal ebru, gelgit ebru, şal ebru, serpme, bülbül yuvası, taraklı ebru, dalgalı ebru, hafif ebru, zemin ebrusu ebru sanatında bizim evde yapabilmemiz için tüm ayrıntıları öğrenebileceğimiz kurslar bulunmaktadır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Doğa ve Evren Sayfa 148-149 Kış Uykusu Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!