Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Kuklaları Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Kuklaları Dinleme/İzleme metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 178-179 (Sanat)

Kuklaları Dinleme/İzleme Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 178 Cevabı

Hazırlık Çalışması

Kukla sanatıyla ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kukla, tek aktörlü, üç boyutlu, taklit ve söze, karşılıklı konuşmaya dayalı geleneksel seyirlik bir oyundur. Kukla; bez, tahta, karton benzeri malzemelerden yapılır. Anadolu’da köylüler arasında “bebek, çömce gelin, karaçör” gibi isimlerle yaygındır. Bilinen bazı kukla oyunları şunlardır; İki Garip Kardeşler, Sahte Esirci, Cinli Yazıcı, Gül ile Fidan, Üvey Anne, İncili Çavuş, Kahyanın Hilesi, Hain Kız, Anadolu Köyünde Düğün v.b. dir. Karagöz ve Hacivat gölge oyunu ama kuklaya benzer bir oyundur.

1937 yılında Tokat’ta doğan Oral; yazar, şair, araştırmacı, Karagöz ve kukla sanatçısıdır. Karagöz ve geleneksel seyirlik oyunlarla ilgili araştırma ve oyunlarıyla ünlüdür. Eserlerinden bazıları: Karagöz Belediye Başkanı, Kavuklu İş Buldu, Günümüzden Karagöz-Hacivat Söyleşmeleri…

1. ETKİNLİK

a) Verilen kelimeleri şiirden hareketle aşağıda yer alan sözlük anlamlarının karşısına yazınız.

  • Cevap:

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Sahne :  Sahnede çok etkili bir oyun oynadılar.
Sevgi : Sevgi bence dünyayı kurtaracak en büyük güçtür.
Dans : Geçen gece dans kursuna gittim.
Şarkı : Sen de mi çok güzel şarkı söylüyorsun?

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 179 Cevabı

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz şiirden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Şair “Bizim için doğar, bizim için ölmezler.” dizesiyle ne anlatmak istemektedir?

  • Cevap: Şair burada kuklaların üretilme amaçlarının insanları eğlendirme olduğunu ancak onların ölümsüz birer sanat eseri olduğunu vurgulamaktadır.

2. Şaire göre kuklalarda insana ait hangi özellikler bulunmaktadır?

  • Cevap: Şaire göre kuklalarda insana ait olarak sevemeseler de onları sevdiğinizi bilmeleri, birbirlerini şakadan döverler, kavgaları , şarkıları, sahneye çıkınca yaşar, inince ölürler gibi özellikleri bulunmaktadır.

3. Şair, kuklaların mutlu olmaları ve yaşamaları için ne yapmamız gerektiğini söylemektedir?

  • Cevap: Şair, kuklaların mutlu olmaları ve yaşamaları için kahkahayla, alkışla ve sevgiyle yaşatmamız gerektiğini ve onları tanımamız gerektiğini söylemektedir.

3. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz şiirle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Şiir komik olduğu için hem kuklaları sevdiriyor hem de eğlendiriyor. Eğlenirken manaları öğretiyor. Şiiri çok beğendim.

4. ETKİNLİK 

Evdeki malzemeleri kullanarak yaptığınız kuklanızı arkadaşlarınıza tanıtınız. Sıra arkadaşınızla kuklalarınızı kullanarak doğaçlama bir oyun sergileyiniz.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK 

Öğretmeninizin rehberliğinde sınıfı üç ayrı gruba ayırınız. Ardından grup olarak yazma yöntemiyle sanat konulu bilgilendirici metin yazınız.
• Etkinlik tamamlandıktan sonra öğretmeninizin rehberliğinde bilgilendirici metinlerinizdeki anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri belirleyip düzeltiniz.
• Metninizi yazım ve noktalama kuralları yönünden inceleyiniz. Yanlış yazılan kelimeleri yazım kılavuzu yardımıyla düzeltiniz. Metninizde noktalama eksikliği varsa bunları tamamlayınız. Yanlış kullanılan noktalama işaretlerini de düzeltiniz.
• Bütün düzenlemeler yapıldıktan sonra isterseniz yazılarınızı okul panosunda paylaşabilirsiniz.

  • Cevap: SANAT HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ BİR METİN

Sanat insan ruhunu besleyen bu dünyaya güzellikler katan en değerli şeydir. Anlaması çaba gerektirse de sanat ve sanatçı bu dünyadan giderse bu dünya çöle dönüşür. Düşünsenize artık şarkılar yok, filmler yok, resimler yok, heykeller yok yerlerine ne koyabiliriz ki? Elbette hiç bir şey. Bu bakımdan sanat insan yaşamı için vazgeçilmezdir.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Mors alfabesi hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.

  • Cevap: Telgraf haberleşmesinde kullanılan, nokta ve çizgilerden oluşan abece. Bu bir dil gibidir. Dövmelerde de zaman zaman kullanılmaktadır.

2. Çevrenizde veya televizyon programlarında gördüğünüz yabancı tabelalarda bulunan kelimeleri defterinize not alınız.

  • Cevap: Stop , Restaurant, cefeterya, Limani Cafe, Coffee ve birçok giyim mağazası yabancı kelimelerle doludur.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sanat Sayfa 178-179 Kuklaları Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
311
clap
63
love
31
angry
28
unlike
16
happy
16
confused
10
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!