Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Tatlı Tarifleri

Küllü Baklava Nasıl Yapılır

Küllü Baklava Nasıl Yapılır

Porsiyon: 1 tepsi
Hazırlama süresi: 80 dk
Pişme süresi: 35-40 dk

Küllü Baklava İçin Malzemeler

• 2 yemek kaşığı meşe külü
• 500 ml su
• 3 yemek kaşığı yoğurt
• 3 adet yumurta
• Çay kaşığının ucuyla karbonat
• Bir çimdik tuz
• Aldığı kadar un
• Açarken kullanmak için nişasta
• Arası için kıyılmış ceviz
• 250 g sadeyağ veya 350 g tereyağı
Şerbet malzemesi
• 3 su bardağı su
• 4 su bardağı toz şeker
• Birkaç damla limon suyu

Küllü Baklava Tarifi

Meşe külünü suyla beraber derin bir kâseye alın ve karıştırın. Bir kenara koyarak durulmasını, külün dibe çökmesini bekleyin. Berraklaşıp kül kırıntıları dibe çökünce suyu süzün ve yoğurma kabına alın. Yumurtayı, tuzu ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Karbonatı bu aşamada ilave edin. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurun.

Hamurun üzerini kapatarak 10 dakika kadar dinlendirin. Hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve her birini düzgünce yuvarlayarak beze haline getirin. Bir tepsiye nişasta serpin. Hazırladığınız bezeleri dizerek nemli bezle örtün (bezelerin beklerken kabuk tutmaması için). Tezgâha bolca nişasta serperek üzerine bir tane beze alın. Oklava yardımıyla ince açın.

Yağlanmış tepsiye açtığınız yufkayı serin. 14 bezeyi daha aynı işlemleri tekrar ederek ince açın ve üst üste tepsiye dizin. Arasına bolca kıyılmış ceviz yayın. Kalan 15 bezeyi de aynı şekilde açarak tepsiye serin. Baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Sadeyağı ocakta iyice ısıtın. Tepsideki baklavanın üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca I dakika kadar bekleterek ilk sıcaklığının azalmasını sağlayın. Hazırladığınız kaynar şerbeti üzerine gezdirin.

Yine annemden aldığım ama anneannemin çok güzel yaptığı bir lezzet küllü baklava. İsmine bakıp zor zannetmeyin. Yufka açmayı bilen bir insan için gayet kolay.

Mutfakta karakteri olan eşyalar vardı ben küçükken. Mesela pilav yaparken pirinç hep aynı tasla ölçülür, sofraya yoğurt getirirken hep aynı tasa konurdu. Kurabiye yaparken ölçünüz aynı melamin veya papatyalı kâse olurdu.

Anneannem de külü, yoğurt tasında ıslatırmış her baklava yaptığında. Yoğurt tasını göz kararı ölçülendirince 500 mİ gibi bir ölçü çıktı ve deneme çok iyi sonuç verdi.

Not: Yağı fokur fokur kaynayana kadar iyice ısıtmanız gerekir Baklavanın üzerine gezdirince “coss” diye bir ses duyulmalı. Tereyağı lezzetinin baklavaya geçmesi için bu nokta çok önemlidir. Pişerken acele etmeyin, baklavanın üzerinin nar gibi kızarmış olmasına dikkat edin.

Şerbetini dökerken hem baklavanın hem de şerbetin sıcak olması gerekiyor. Kaynar şerbeti döktüğünüz baklava pıt pıt oynayarak şerbeti tam olarak çekmeli.

Şerbet kıvamının cıvık olmamasına dikkat edin. Sıcak tatlının üzerine döktüğümüz sulu bir şerbet tatlıyı hamurlaştırabilir. Tepsi ölçüsü veremiyorum ama hamur miktarımız fazla. Yufkayı açma ustalığına göre tepsi boyutu ayarlanabilir. Biz büyük ve yuvarlak bir tepside yaptık.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!