“Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 159


Soru: 1) Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut hikâyelerinde adı sıkça geçen kişilerden biri değildir? A) Bamsı Beyrek B) Boğaç Han C) Deli Dumrul D) Osman Bey
  • Cevap: D

Soru: 2) Nasreddin Hoca, fıkralarında hayatın her safhasını ilgilendiren konulara yönelmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Nasreddin Hoca'nın fıkralarında işlediği konulardan biri değildir? A) Dostluk ilişkileri B) Yöneticilerin görevleri C) Aile ve komşuluk ilişkileri D) Toplumda gördüğü aksak yönler
  • Cevap: B

Soru: 3) Sultan II. Bayezid Amasya sancağında vali iken Şeyh Hamdullah'tan hat dersleri almıştır. Tahta çıktıktan sonra Şeyh Hamdullah'ı ailesiyle birlikte İstanbul'a davet etmiş ve sarayında çalışması için gerekli ortamı sağlamıştır. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Osmanlı hat sanatı II. Bayezid Dönemi'nde başlamıştır. B) II. Bayezid Dönemi'nden sonra hat sanatı unutulmaya yüz tutmuştur. C) Osmanlı yöneticileri sanata ve sanatçıya önem vermişlerdir. D) Şeyh Hamdullah, kendinden sonraki sanatçıların öncüsü olmuştur.
  • Cevap: C

Soru: 4) Şairlerin Sultanı ünvanı ile bilinen Kanuni Sultan Süleyman için mersiye hazırlayan divan edebiyatı şairimiz aşağıdakilerden hangisidir? A) Bâki B) Dede Korkut C) Evliya Çelebi D) Şeker Ahmed Paşa
  • Cevap: A

Soru: 5) Osmanlı Devleti'nde ilk resim sergisini açan ressam aşağıdakilerden hangisidir? A) Ali Kuşçu B) Abidin Dino C) İbrahim Çallı D) Şeker Ahmed Paşa
  • Cevap: D

Soru: 6) Buhurizade Mustafa Itri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Yalnız edebiyatla uğraşmamış ebru sanatı ve oymacılıkla da ilgilenmiştir. B) Müzikteki ünü Selçuklu Dönemi'nde artarak günümüze kadar sürmüştür. C) Orta ve yakın doğu müzikleri yerine klasik Türk müziği olarak isimlendirilen, Osmanlı-Türk üslubunu kullanmıştır. D) Gençliğinden itibaren eğitimine uzun süre devrinin en önemli müzik okulu olan Enderunda devam etmiştir.
  • Cevap: C

Soru: 7) Sultaniyegâh, araban-kürdi, hicazbuselik, saba-buselik gibi makamları Türk müziğine kazandırmıştır. Tevşih, murabba, peşrev, semai gibi hemen her formda besteler yapmıştır. Kültür ve medeniyetimize bu katkıları sağlayan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) Şeyh Hamdullah B) Şeker Ahmed Paşa C) Kınalızâde Ali D) Hamâmîzâde İsmail Dede Efendi
  • Cevap: D

Soru: 8) Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Kültürel kimliğimizin korunması ve geliştirilmesine katkı sağlamıştır. B) Devlet yönetimi ile ilgili önemli bilgiler sunmuştur. C) Toplumsal sorunlara çözüm yolları tavsiye etmiştir. D) Türk kültürünün diğer kültürlerden üstün olduğunu ortaya koymuştur.
  • Cevap: A

Soru: 9) Namık Kemal tiyatro, edebiyat, tarih ve siyaset gibi birçok alanda eser kaleme almıştır. Aşağıdakilerden hangisi Namık Kemal'in tiyatro alanındaki eserlerinden biridir? A) Cezmi B) İntibah C) Muhbir D) Vatan Yahut Silistre
  • Cevap: D

Kültür ve Medeniyetimize Yön Verenler (1. Kitap) Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.