Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Louıs Pasteur Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Louıs Pasteur Dinleme/İzleme metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 235-236-237 (Sağlık ve Spor)

Louıs Pasteur Dinleme/İzleme Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 235 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Aşıyla ilgili araştırmalarınızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: 1718’de Mary Wortley Montague Türklerin daha önceden hastalığın hafif aşamalarındaki insanlardan bir sıvı alarak aşılama yaptığını ortaya koydu ve kendi çocuklarına bu aşıyı yaptı. Aşılar virüslerin laboratuvar ortamında zararsız hale getirilmesi ve bozulmadan kalması için koruyucularla beraber saklanması ile oluşur. Aşılar bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve toplum sağlığı için önemlidir.

2. Bugüne kadar hangi aşıları olduğunuzu söyleyiniz ve aşı olmanın hayatımızdaki önemini arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Bugüne kadar çocukluk aşılarını ve okulda yapılan aşıları oldum. Aşı olmanın hayati risk taşıdığını söyleyen doktorlar var. Birçok hastalığı hafif geçirmek için aşı olmak önemlidir.

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken ilginizi çeken bölümleri not ediniz.

Cevap: Metni dinlerken ilgimi çeken yer Pasteur’ün bulduğu aşıları uyguladıktan sonraki korkusu ve rüyalarıdır.

2. ETKİNLİK

a) Metinde yer alan aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi tamamladıktan sonra kelime ve kelime gruplarının sözlük anlamlarını uygun başlığın altına yazınız.

Cevap:

Kestirme Kelimesi
Tahminim : Kısadan
Sözlük Anlamı : Kısa , kolay yolu

Adımlarını Sıklaştırmak Deyimi
Tahminim : daha hızlı adım atmak
Sözlük Anlamı : Daha hızlı adımlarla ilerlemeye başlamak

Boz Kelimesi
Tahminim : gri
Sözlük Anlamı :açık toprak rengi

Dizlerinin Bağı Çözülmek Deyimi
Tahminim : korkudan kıpırdayamamak
Sözlük Anlamı :korkudan ayakta duramayacak duruma gelmek

Muayene etmek Deyimi
Tahminim : hastalığı olup olmadığına bakmak
Sözlük Anlamı :(hekim) bir kimsenin hasta olup olmadığını ya da hastalığının nerede olduğunu araştırmak

Telgraf Kelimesi
Tahminim : Eski iletişim aracı
Sözlük Anlamı :1.uzak iki yer arasında, elektrikle işleyen, mors alfabesiyle haberleşmeyi sağlayan bir iletişim düzeneği. 2. bu yolla gönderilen ya da alınan haber ve bu haberin yazılı bulunduğu kâğıt.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümle içinde kullanınız.

Cevap:

kestirme: Kestirmeden gidersek daha kolay yetişiriz.
adımlarını sıklaştırmak: Beni görünce adımlarını sıklaştırarak yanıma geldi.
boz: Boz bir ceketi vardı.
dizlerinin bağı çözülmek: Korkudan dizlerimin bağı çözüldü.
muayene etmek: Seni hangi doktor muayene etti?
telgraf: Telgrafın tellerine kuşlar mı konar?

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 236 Cevabı

Dinlediğiniz metnin özetini defterinize yazınız.

Cevap: Joseph (Yosef), okula geç kaldığı ve kestirme yoldan giderek zaman kazanacağını düşündüğü için ana yoldan ayrılmaktadır. Joseph, karşısında büyük boz bir köpek olduğu için korku içinde durmaktadır. Çocuğu korkutan köpeğin ağzından salyalar akması, başını öne eğmesi, hayvanların delice bakışları ve sağa sola saldırmalarıydı. Köpek ona saldırmış ve ısırmıştı ki ,Joseph’i bir duvarcı elindeki sırıkla vurmaya başlamış ve onu kurtarmıştır. Doktor arkadaşları Pasteur’ u çağırmış ve çocuğa bulduğu aşıyı yapmalarını istemişlerdir. Pasteur (Pastör), hayvanlar üzerinde iyi sonuç veren bu aşıyı insanlar üzerinde denemediği için, bulduğu aşıyı kullanmakta kararsız kalmıştır. Pasteur’ün bulduğu aşılar işe yaramış ve çocuk ayağa kalkmıştır.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Joseph (Yosef), neden ana yoldan ayrılmaktadır?

Cevap: Joseph (Yosef), okula geç kaldığı ve kestirme yoldan giderek zaman kazanacağını düşündüğü için ana yoldan ayrılmaktadır.

2. Joseph, neden korku içinde durmaktadır?

Cevap: Joseph, karşısında büyük boz bir köpek olduğu için korku içinde durmaktadır.

3. Yazar, köpeği nasıl betimlemektedir?

Cevap: Yazar köpeğin ağzından salyalar akması, başını öne eğmesi, hayvanların delice bakışları ve sağa sola saldırmalarıydı.

4. Joseph’i kim, nasıl kurtarmaktadır?

Cevap: Joseph’i bir duvarcı elindeki sırıkla vurmaya başlamış ve onu kurtarmıştır.

5. Pasteur (Pastör), neden bulduğu aşıyı kullanmakta kararsız kalmaktadır?

Cevap: Pasteur (Pastör), hayvanlar üzerinde iyi sonuç veren bu aşıyı insanlar üzerinde denemediği için, bulduğu aşıyı kullanmakta kararsız kalmaktadır.

6. Pasteur’ün bulduğu aşılar işe yaramakta mıdır?

Cevap: Pasteur’ün bulduğu aşılar işe yaramış ve ayağa kalkmıştır.

5. ETKİNLİK

Siz Pasteur’ün yerinde olsaydınız bu olay karşısında ne yapardınız?

Cevap: Ben olsam ölümcül hastalıklardan korunmak için, aşı olmak dışında, neler yapılabileceğini ve hangi davranışlardan kaçınılması gerektiğini çevremdeki herkese anlatırdım. Ardından elimden geldiğince bu alanla ilgili deneysel çalışmalar yürütürdüm.

6. ETKİNLİK

Öğretmeninizin rehberliğinde sınıfınızı üç gruba ayırınız. Ardından bildiğiniz ölümcül hastalıkları gruptaki arkadaşlarınızla paylaşınız. Ölümcül hastalıklardan korunmak için, aşı olmak dışında, neler yapılabileceğini ve hangi davranışlardan kaçınılması gerektiğini grup arkadaşlarınızla tartışınız. Grup sözcüleri varılan sonuçları sınıfla paylaşırken onları dikkatle dinleyiniz.

Cevap: Ölümcül hastalıklardan korunmak için aşı olmak dışında en çok dikkat etmemiz gereken şey; sağlığımızdır. Sağlığımıza önem vermek, dengeli beslenmek , uyumak ve sağlıklı beslenmek bizi sağlıklı yapar. Hastalıkları ilerlemeden tedavi etmekte büyük bir artı sağlar bize. Sağlığa zarar veren alışkanlıklardan ve yaşam tarzlarından da, bulaşıcı hastalıkları olan kişilerden de uzak durmak gerekmektedir.

7. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 237 Cevabı

“Sağlık varlıktan yeğdir.” atasözüyle ilgili hikâye edici bir metin yazınız.
• Hikâye edici metninizi yazarken anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri de kullanmaya çalışınız.
• Hikâye edici metninizi yazarken öğrendiğiniz bağlaçları ve edatları da uygun yerlerde kullanınız.

Cevap: Mert, çok zengin bir adamdı. Zenginliği ile övünür ve fakirlere hor bakar, ne bulsa yer içer keyif sürermiş. Bir gün sağlıksız beslenmesi ve zararlı alışkanlıkları olması sebebiyle şeker hastalığı, obezite ve tansiyonu çıktığını öğrendi. Şimdi ne yese dokunuyor ve kendini çok kötü hissediyordu. Yine de kötü alışkanlıklarına devam ediyor ve kendine hakim olamıyordu. Durumu kötüye gitmeye başlayınca ailesi duruma el koydu ve kendi için önerilen diyet listesini uyguladı. O yine de gizli gizli eski alışkanlıklarına devam ediyordu. Sonunda maalesef tansiyon ,şeker ve obezite deki artış sebebi ile kalp rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başladı. Ameliyat olmak zorunda kaldı ve diğer hastalıklara karşı dirençsiz hale geldi. Daha da kötü olmadan ders aldı ve sağlığı için gereken her şeyi yaptı. Bunları yaparken de varlığından çok büyük bir kısmı sağlığı için harcadı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Sağlık ve Spor Sayfa 235-236-237 Louıs Pasteur Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
love
18
clap
10
angry
9
unlike
5
confused
4
happy
4
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!