Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yemek Tarifleri

Madımak Yemeği Tarifi

Madımak Yemeği Tarifi

4 kişilik | Hazırlama süresi: 2 saat

Madımak Yemeği İçin Malzemeler

  • ½ kg madımak
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 100 gr pastırma (çemenli)
  • 100 gr kavurma
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • Tuz

Madımak Yemeği Nasıl Yapılır?

Madımağı tek tek ayıklayın. Bunun için üstten körpe filiz kısmını ve yapraklarını kullanın, saplarını atın. Biri sirkeli suda olmak üzere birkaç su yıkayıp süzün. Büyük yaprakları varsa doğrayın. Bir kenarda süzülmeye bırakın.

Soğan ve sarımsağı geniş bir tencereye incecik doğrayın. Altın sarısı renk alana kadar tereyağında kavurun. Salçayı, küçük parçalara bölünmüş pastırma ve kavurmayı katın. Yağda biraz çevirin. Ardından madımağı ilave edin. 3 su bardağı sıcak su ve bulguru da ekledikten sonra tadına tuzuna bakın. Kapağını kapatarak madımak yumuşayana kadar, yaklaşık 40-50 dakika pişirin. Suyunu çektikçe üzerine azar azar sıcak su katabilirsiniz. Kurutulmuş madımak kullanacaksanız sıcak suda önceden haşlayıp süzün.

Yayla Gülü Madımak

Türkülere de konu olan madımak, YozgatlIlar ve Sıvaslılar İçin çok önemlidir. Baharın gelmesiyle nisan ayında yağmurlarla birlikte yerden fışkırır Nisan ve mayıs aylarında ıkı ay süreyle Yozgat civarında hemen her evde ve her akşam pişen bir yemektir. Taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konserve yapılarak da saklanır.

Yaylalarda yetişen, kuçuk oval yapraklı, koyu renkli yabanı bir ottur Sert sapları yemeğin içinde bir türlü pişmediğinden tek tek ayıklanır Sadece körpe filizlen ve yaprakları kullanılır. Bu nedenle, madımak ayıklamak biraz zahmetlidir. Bir kışının tek başına bu çetin ışın üstesinden gelmesi zordur. Madımak ayıklanacak evde konu komşu toplanılır; türkülerle, muhabbetle ve en önemlisi, el- bırlığıyle ayıklanır.

Kendine has, mayhoş bir tadı vardır. Çeşit çeşit yemeği, çorbası, pilavı, cacığı yapılır. Madımağın kullanıldığı çorba ya da yemekler, yazın taze madımakla, kışın ise kurutulmuşuyla yapılır. Madımak yemeğinde kullanılan suyun ve bulgurun miktarı artırılıp eksiltilerek madımak çorbası veya madımak pilavı pişirilebilir.

Madımak, ülkemizde çok çeşitli isimlerle anılır, bunlardan bazıları: badıma, badımah, badıma- lak, canotu, çoban ekmeği, kuş ekmeği, kuşyemı, madamak, madik, madımalağı, madmalak, madmat pancarı, mercimenek, kadımelek, kızıl ayak, keçimemesı, soğut otu ve kadın parmağıdır. Sivas’ın Zara ilçesinde ise pancar denilmektedir

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!