Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

Masalcının Mektubu Metni Etkinlik Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Masalcının Mektubu metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. Sınıf Türkçe Çalışma kitabı sayfa 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 (7. Tema Vatandaşlık Bilinci)

Masalcının Mektubu Metni Cevapları

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 103 Cevabı

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

MASALCININ MEKTUBU

Bir nineyle torunu varmış. Nine sabahları erken kalkar, çiçekleri sular, ağaçların olgunlaşan meyvelerini toplarmış.
Torunu da yataktan kalktığı gibi doğru bahçeye fırlar, ninesine bakarmış.
Sabahlardan bir sabah, nine elma toplarken torunu yanına gitmiş; “Günaydın nineciğim. Neden elmaların hepsini topluyorsun?” diye sormuş. “Çok mu acıktın? Hemen kahvaltıyı hazırlayayım diye mi böyle söylüyorsun?” “Hayır, ondan değil. Her gün yiyeceğimiz kadar toplasak, daha iyi olmaz mı? Hem daha az yorulursun…” Ninesi, tekerleme kurmayı pek severmiş.

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 104 Cevabı

“Baksana ağaç meyveden yıkılacak.
Dallar yere yatmış kırıldı kırılacak.
Mektubunu okumazsam,
Ağaç bana darılacak.”
Torunu, “Ne? Ağacın mektubu mu?” diye şaşırmış.
O sırada gözüne mor bir taş ilişmiş, ninesine sorduğu çoktan unutmuş.
Dikkatli bakınca taşın üzerinde minicik bir kapı görmüş. Asker gibi dizilmiş minik karıncalar, bu kapıdan giriyorlarmış. Hepsi içeri girene dek çocuk onları izlemiş.
Taşa dokunur dokunmaz bir rüzgâr esmeye başlamış.
Ağaçların yaprakları oraya buraya uçuşmuş. “Haydi elma yanaklı çocuk, sen de gir kapıdan içeri!” Çocuk bu sesin nereden geldiğini anlayamadan, kendini bir kapının önünde bulmuş. Kapının üstünde “Burada her şey mektuptur.” yazılıymış.
Tahta kapıyı yavaşça açıp başını içeri uzatmış. Burası mavi güllerin, mor yaseminlerin süslediği bir bahçeymiş.
Bahçenin ortasında incecik bir yol varmış. Yolun kenarında da aynı yazı varmış: “Burada her şey mektuptur.” Çocuk merakla yoluna devam etmiş. Gökyüzünde bulutlar görmüş. Bulutların her biri bir yüz şeklini almış, ona gülümsüyormuş. Bunun da bir mektup olduğunun ayrımında değilmiş.
(…) ‘
Az ileride bir arı, çiçekten çiçeğe dans ediyormuş.
“Vızzz… vızzz… Merhaba çocuk. Yaşamım çok kısa, bu yüzden çok bal toplamalıyım.” diyerek aceleyle gitmiş.

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 105 Cevabı

Çocuk, arının ne dediğini düşünmemiş bile. Az önce gördüğü karıncalar, ölü bir çekirgeyi ıhlaya pıhlaya taşıyorlarmış.
“Aaaa, siz bunu neden taşıyorsunuz? Size göre çok büyük değil mi? Beliniz ağrıyacak!” demiş onlara.
Karıncalardan biri gülümsemiş: “İnsanlar için mektup taşıyoruz. Bu arada çekirgeyi de evimize götürüyoruz.” “Ne mektubu, anlamadım!” “Görmüyor musun kocaman bir çekirgeyi el birliği ile nasıl da çekiyoruz. İnsanlarla, insanların dilinden konuşarak anlaşamayacağımıza göre kendi dilimizden mektuplar iletmeye çalışırız biz.” Çocuğun kafası iyice karışmış. Çok da yorulmuş; bir çınarın altına oturmuş.
Gözünü kapatıp uyumak üzereymiş ki bir kelebek dans ederek gözlerinin önünden
(…)
Yanı başındaki gölden su içen serçe, şarkısını söylemeye başlamış, “Cik cik cikkk.,”
“Bu gölün adı nedir güzel kuş?” “Adı Dipsiz Göl, Bu da bir mektuptur,” diye “Cik cik”lemiş minik serçe, “Bir dakika dur, ne olur!” demiş çocuk, “Ne demek ‘burada her şey mektuptur.”
Serçe gülümsemiş: “Doğadaki her canlı bir mektuptur. Karıncalarda çalışkanlığı, kırlangıçlarda sabrı, ağaçların yapraklarında umudu, dipsiz gölde sonsuzluğu görmüyor musun?”
“Ah evet, anladım! Tavşandan koşmayı, kuştan uçmayı, balıktan

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 106 Cevabı

yüzmeyi öğrendik biz.” Çocuk bir şeyler daha söylemek istemiş ama serçe uçup gitmiş.
Dipsiz gölün yanındaki kayalığa dönüp haykırmış çocuk: “Doğa, şimdi anladım seni!” Yerde çiçekler, ağaçlarda meyveler, kim olduklarını nerden geldiklerini çocuğa anlatmaya başlamışlar. Hepsini dinlemiş, düşünmüş, mektuplarını okumuş çocuk.

Serin bir esinti yüzünü okşamış birden. “Hadi, elmaları topladım, içeri girelim!” Çocuk irkilerek yerinden zıplamış. “Dalıp gitmişsin…” demiş ninesi.
Çocuk elinde tuttuğu mor taşı bırakmamış. Onu başucuna koyacak, mor taşın ışıkta kırılıp dağılan renklerine bakıp doğanın mektuplarını okuyacakmış.
Mavisel YENER (Kısaltılmıştır.)

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 107 Cevabı

1. ETKİNLİK

Aşağıda görselleri verilen kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. 

  • Cevap:

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 108 Cevabı

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları “Masalcının Mektubu” adlı metne göre cevaplayınız.

1. Nine ile torunu nerede yaşıyorlar?
A) Apartman dairesinde
B) Deniz kenarında
C) Bahçeli bir evde

  • Cevap: C

2. Nine için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Eğlencelidir.
B) Sinirlidir.
C) Somurtkandır.

  • Cevap: A

3. Çocuk için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Okumayı sever.
B) Oyun oynamayı sever.
C) Hayal kurmayı sever.

  • Cevap: C

4. Karıncalar, insanlara neyi anlatıyor?
A) Çalışkanlığı
B) Sabrı
C) Umudu

  • Cevap: A

5. Çocuk, tahta kapıyı açınca ne görüyor?
A) Ormanı
B) Bahçeyi
C) Denizi

  • Cevap: B

6. Aşağıdaki hayvanlardan hangisi metinde geçmemektedir?

  • Cevap:

7. İnsanlara sonsuzluğu gösteren varlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ağaçların yapraklar
B) Dipsiz Göl
C) Meyve ağaçları

  • Cevap: B

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 109 Cevabı

3. ETKİNLİK 

Metne göre aşağıdaki özelliklerle canlıları eşleştiriniz.

  • Cevap:

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 110 Cevabı

4. ETKİNLİK 

Aşağıda ninenin söylediği tekerlemeyi yüksek sesle okuyunuz. Ardından siz de bir tekerleme öğrenip yazma alanına yazınız.
“Baksana ağaç meyveden yıkılacak.
Dallar yere yatmış, kırıldı kırılacak.
Mektubunu okumazsam,
Ağaç bana darılacak.”

  • Cevap:

Değirmene girdi köpek
Değirmenci çaldı kötek
Hem kepek yedi köpek
Hem kötek yedi köpek

5. ETKİNLİK 

“asker, küçük ve yel” kelimelerinin eş anlamlılarını metinden bulunuz. Bu kelimelerin her birini bir cümlede kullanıp yazınız.

  • Cevap:

29 Ekim töreni için erler prova yaptı.
Büyük bir karınca gördüm.
Rüzgar çok kuvvetli esiyor.

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 111 Cevabı

6. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen hikâye unsurlarını metne göre yazınız.

  • Cevap:

2. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Vatandaşlık Bilinci Sayfa 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 Masalcının Mektubu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
31
8
3
6
10
11
11

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!