Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249
“Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249
Soru: 5) Yay ayraçların metni anlamlandırmadaki katkısı nedir? Metinden örneklerle açıklayınız.
- Cevap:
Örnekler:
- “(güzel yazı)”
→ Hüsnühattın ne olduğunu açıklamak için kullanılmış. - “(İslâm devletinin kanunları)”
→ Ahkâm-ı Sultaniyye terimini açıklamak için kullanılmış.
Soru: 6) Metinde ileri sürülen düşünceler belirli bir plana göre işlenmiş midir? Niçin? Yazınız.
- Cevap:
Metnin Planındaki Yeri:
- Giriş: Hars (kültür) ve medeniyetin tanımı yapılmıştır.
- Gelişme: Osmanlı'daki kültürel ve medenî çatışmalar örneklerle açıklanmıştır.
- Sonuç: Millî kültürün korunması ve medeniyetle dengelenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Metinde İleri Sürülen Düşünce: Millî harsın (kültürün) korunması gerektiği ve medeniyetin ancak teknik, bilim ve yöntem alanında benimsenmesi gerektiğidir.
Soru: 7) Paragraflar arasında anlam geçişleri hangi kelimelerle sağlanmıştır?
- Cevap:
- “Bunun yanı sıra”
- “Buna ek olarak”
- “Demek ki”
- “Bu sebeple”
- “Fakat”
Soru: 8) Paragraflar arasındaki anlam ve düşünce birliği metnin planına nasıl yayılmıştır?
- Cevap: Her paragraf, bir önceki düşünceyi açıklayarak ve örneklerle destekleyerek ilerlemiştir. Başlangıçta verilen tanımlar, sonraki paragraflarda tarihî süreçlerle açıklanmıştır.
Soru: 9) Osmanlılar, Türk ve Müslüman bir millet olarak Avrupa medeniyetine giriyorlar. Bu medeniyetin hangi unsurları halkımız tarafından kabul edilirse, ancak o unsurlar harsımıza katılmış sayılabilir. Halkın hoş karşılamadığı kurumlar, yüksek tabaka tarafından kabul edilmiş olsalar bile, millî harsın dışında kalırlar. Metinden alınan bu bölüm tarihî gerçeklikle örtüşüyor mu? Bunun metnin inandırıcılığına katkısı nedir?
- Cevap: Metin tarihî süreçleri gerçekçi bir şekilde ele almıştır. Osmanlı’nın İran ve Avrupa etkisinde kalması tarihî belgelerle de kanıtlanabilir. Bu durum, metnin inandırıcılığını artırmaktadır.
Soru: 10) Yazar, kültür ve medeniyet kavramlarını hangi açılardan ele almıştır? Açıklayınız.
- Cevap:
- Dil ve Edebiyat
→ Millî edebiyatın korunması gerekliliği. - Sanat ve Müzik
→ Geleneksel Türk müziği ile Batı müziği arasındaki farklar. - Gelenek ve Örfler
→ Millî değerlerin değişim süreçleri. - Hukuk ve Yönetim
→ Osmanlı devlet yapısındaki kültürel ve medenî etkiler.
Soru: 11) Metnin yazılış amacını belirleyiniz. Belirlediğiniz amaçtan, kullanılan üsluptan yola çıkarak yazarın kişiliği ile ilgili hangi çıkarımlara ulaştınız? Sıralayınız.
- Cevap:
Metnin Yazılış Amacı: Türk kültürünün (harsının) korunması gerektiğini anlatmak ve Batı medeniyetinden teknik ve bilim alanında faydalanılması gerektiğini vurgulamaktır.
Yazarın Kişiliği:
- Milliyetçidir.
- Tarihsel analiz yapmaya yatkındır.
- Kültürel korumacıdır.
Soru: 12) Yazar ile ilgili yaptığınız araştırmalar, çıkarımlarınızla örtüştü mü? Niçin?
- Cevap: Evet, Ziya Gökalp’in Türkçülük anlayışı, millî kültürün korunması ve Batı’nın bilim-teknik yönüyle alınması gerektiği fikri metinle uyumludur.
Soru: 13) Metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini belirleyiniz. Belirlediğiniz unsurlar arasındaki ilişki ve tutarlık hakkında neler düşünüyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap:
Konu: Millî kültür (hars) ve medeniyet arasındaki farklar.
Ana Fikir: Türk milleti, kültürünü koruyarak medeniyetin bilimsel yönünden faydalanmalıdır.
Yardımcı Fikirler:
- Osmanlı’da kültür ve medeniyet çatışması yaşanmıştır.
- Batı’nın bilim ve teknik yönü alınmalı, estetik ve zevk unsurları taklit edilmemelidir.
Soru: 14) Yaptığınız araştırmalardan hareketle metinde dönemi yansıtan toplumsal ve tarihî unsurları belirleyiniz. Bu unsurlar metne nasıl yansımıştır? Metinden örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Osmanlı’daki İran ve Batı etkisi. Tanzimat ve Batılılaşma süreci. Servet-i Fünun edebiyatının Batı etkisi altında olması.
Soru: 15) Metinde ele alınan konu, ileri sürülen tez ve savunulan düşünce başka metin türlerinde işlenebilir mi? Niçin?
- Cevap: Evet, deneme, makale, tarihî inceleme ve akademik tezler gibi farklı türlerde ele alınabilir.
Soru: 16) Metinde düşüncelerin aktarılış şeklinin ve anlatım özelliklerinin metnin türünü belirlemenize nasıl bir etkisi oldu? Metinden türe özgü örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Metin, açıklayıcı ve öğretici anlatım kullanmıştır. Bilimsel veriler ve tarihî olaylarla desteklenen bir makale türündedir.
Metin Tahlilleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 249 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok