Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

Mustafa Kemal Nasıl Atatürk Oldu? Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Mustafa Kemal Nasıl Atatürk Oldu? Dinleme/İzleme metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 84-85-86 (Millî Mücadele ve Atatürk)

Mustafa Kemal Nasıl Atatürk Oldu? Dinleme/İzleme Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 84 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Soyadı Kanunu ile ilgili araştırmanız sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Soyadı Kanunu Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının soyadı edinmesi amacıyla 21 Haziran 1934 tarihinde çıkarıldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Hristiyan ve Yahudi nüfusun halihazırda soyadları bulunuyordu ve bu soyadlar yaşadıkları bölgedeki insanlar tarafından biliniyordu.

2. Mustafa Kemal Atatürk’ün unvanlarını nasıl kazandığına dair araştırmanızın notlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmeti’ni kurdu, Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde “Gazi” unvanını aldı ve mareşalliğe yükseldi; askerî ve siyasi eylemleriyle İtilaf Devletleri ve destekçilerine karşı zafer kazandı.

Yazarın Biyografisi
1954 yılında, Konya iline bağlı Beyşehir’in Tolca köyünde doğdu. İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesini bitirdi. Oyunlar, televizyon için masallar yazdı. Eserlerinden bazıları: Sarıtay, Kar Tanesi, Kahraman, Oklu Kirpi ile Konaklı Kaplumbağa, Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler…

1. ETKİNLİK

1. ETKİNLİK

a) Dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu anlamlardan ve bulmacadaki ipuçlarından hareketle bulmacayı tamamlayınız.

1. Subay, astsubay ve polislerin sahip olduğu derece, mevki.
2. Düzeltme, düzelti.
3. Bir sorunu çözmek üzere öne sürülen görüş, düşünce, teklif.
4. İnceleme.
5. Birleşim, birleştirme, bir araya getirme.
6. Yöneticilerin, elçilerin, delegelerin katılmasıyla yapılan toplantı, kurultay.
7. Süre.
8. Yazı taslağı, karalama.
9. Bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, unvan.
10. Söz, konuşma, söylev.

  • Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 85 Cevabı

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden dördünü birer cümle içinde kullanınız.

• Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği defterinize yapmalısınız.

2. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metnin özetini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in nasıl Atatürk soyadını aldığı, aldığı rütbelerini aldığında nasıl unvanlar alıp hangi adlarla anıldığı, sonrasında adının Gazi Paşa olması anlatılmaktadır. Ardından da soyadı kanunu çıkınca Mustafa Kemal’in soyadının ne olacağı anlatılmaktadır.

3. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 86 Cevabı

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Mustafa Kemal’e hangi olaydan sonra “Gazi” unvanı verilmiştir? Ona bu unvanı kim vermiştir?

  • Cevap: Mustafa Kemal Başkomutan sıfatıyla çıktığı bu büyük milli mücadeleden, Sakarya Meydan Muharebesinden sonra ona Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de kanunla “Müşir” (Mareşal) rütbesi ile “Gazi” unvanı verilmiştir.

2. Mustafa Kemal’e Atatürk soyadının verilmesi önerisi kimden gelmektedir?

  • Cevap: Safvet Arıkan

3. Atatürk soyadını duyduğunda Mustafa Kemal’in söylediği ilk cümle ne olmuştur?

  • Cevap: Bir çok kereler bu kelimeyi tekrar etmiş ve bu ismin çok iddialı olduğunu söylemiştir.

4. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni öğretmeninizin rehberliğinde sınıfta canlandırınız.

  • Cevap: Bu etkinliği sınıfınızda canlandırmalısınız.

5. ETKİNLİK 

Soyadı Kanunu’nun olmadığı bir ülkede yaşanabilecek karışıklıkları arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Yasanın amacı, o güne kadar kişilerin öz adlarının yanında bir soyadı yerine dini , sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı ayrımı ortadan kaldırmak ve nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıkları gidermekti.

6. ETKİNLİK 

Atatürk’ün ülkemiz için yaptıklarından hareketle onun hakkında bir şiir yazınız.

  • Cevap: Atatürk İle İlgili Anlamlı Şiir

Özgür ve büyük Türkiye
Borçludur Atatürk’e
Bizleri düşmandan korudu
Bir ülkeyi yeniden kurdu

Atatürk olmasa düşman kovulmazdı
Herkes şu an esir kalırdı
Bugün özgür isek şükr edelim
Atamızı her daim saygıyla analım

• Şiirinizin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

  • Cevap: ATA’YA SAYGI

• Etkinlik tamamlandıktan sonra isterseniz şiirinizi sınıf veya okul panosunda sergileyebilirsiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği öğretmeninize söyleyerek yapabilirsiniz.

Gelecek Derse Hazırlık

Aile büyüklerinize dinî bayramları eskiden nasıl kutladıklarını sorunuz. Onların anlattıklarını defterinize not alınız.

  • Cevap: Bayram boyunca tüm halk eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlar, bu ziyaretler esnasında önce şeker, ardından da kahve ikram edilirdi. Müslümanlar zekat görevini de bu bayramda yerine getirirler, fitre ve  sadakalarla ihtiyacı olanlara yardım edilirdi. Bayram namazına gitmeden önce, bu gün oruç olmadığını belirtmek için, bir iki lokma yemek tercihen hurma yenilmesi adeti vardı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Millî Mücadele ve Atatürk Sayfa 84-85-86 Mustafa Kemal Nasıl Atatürk Oldu? Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
2
unlike
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!