Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Portakal Metni Etkinlik Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Portakal metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 122-123-124-125-126-127-128-129 (Birey ve Toplum)

Portakal Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 122 Cevabı

HAZIRLIK

1. Ailenizden geçici bir süre bile olsa ayrılmak zorunda kaldınız mı? Ayrı kaldığınızda hissettiklerinizi anlatınız.

  • Cevap: Ailemden geçici bir süre ayrı almak zorunda kaldım. Dedemlerin yanında 1 hafta kadar kaldım. Bu sürede annemi, babamı, evimi ve evde geçirmiş olduğum zamanı çok özledim.

2. En çok hangi meyveyi seviyorsunuz? Neden?

  • Cevap: Ben en çok muzu seviyorum. Muzun tadı ve şekli hoşuma gittiği için ve sağlığım için faydalı olduğu için seviyorum.

Karnım doymuyordu ki…
Çok kalabalıktı. Üç sofra kurulurdu; biri dedem ve emmilerime, biri büyük gelinlerle ebeme, biri de küçük gelinlerle onların çocuklarına. Sofrada azıcık başını çevirsen önündeki ekmek kaybolur. Ekmeğe katık ettiğin ne ki zaten; çökelek, turşu, soğan, bulursan pekmez…

Dedem kimseyi göndermemiş yanından, “Hepiniz buradasınız, bizim tek başına toprağımız kimseyi doyurmaz.” diyerek dört oğlunu da aynı bahçenin içinde tutmuş. Sırası gelip de evlenen olduğunda oda eklemiş. Olmuş sana dört gelin, on yedi torun. Yengelerim sessiz sakin, hanım kadınlardı. Zaten evde kimse çok konuşmazdı ki. Akşam oldu mu kendi minderinin dışında bir yere oturmak yok. Kıpırdamak bile yok. İşin varsa odana gideceksin. Annem beni, bir de bacım Elif’i alır, odamıza çekilirdi. Annemi o zamanlar bir göreceksiniz. Dal gibi. Yüce Mevlam doğuştan sürmelemiş. Bacım Elif de anam gibiydi…İşte böylece bir büyük aileydik vesselam…

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 122 Cevabı

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 125 Cevabı

Metinde geçen bazı sözcüklerin ve sözcük gruplarının harfleri karışık olarak verilmiştir. Bu harflerden, anlamı verilen sözcükleri oluşturup uygun cümlelerde kullanınız.

  • Cevap:

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 125 CevabıÖğrendiğiniz sözcük ve sözcük gruplarını oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

  • Cevap: Öğrenmiş olduğunu emmi, mahcup etmek, katık, imtihan, yetikleşmek, ebe ve minder sözcüklerini sözlüğünüze ekleyiniz.

2. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 126 Cevabı

“Portakal” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yazarın aile ortamı nasıldır? Kendi aile ortamınızla karşılaştırınız.

  • Cevap: Yazarın çok büyük bir ailesi var ve bu aile tek çatı altında yaşıyor. Bizim aile ortamımızda ise annem, babam ve kardeşim var.

2. Yazarın yatılı okula gitmesine kim karar veriyor? Niçin?

  • Cevap: Yzarın yatılı okula gitmesini dedesi, babası ve Hasan Emmisi karar veriyor.

3. Yazar yatılı okulda en çok neye şaşırıyor?

  • Cevap:Yazar yatılı okulda en çok yemek işine şaşırıyor. Öğrencilerin sıraya girip yemek almaları ve kendi köyünde önüne koyulan yemekten daha çok yemek vermeleri yazarı en çok şaşırtan şey olmuştur.

4. Yazarın ilk defa yatılı okulda gördüğü yiyecek hangisidir? Yazar bu yiyeceğin tadını beğeniyor mu?

  • Cevap: Yazarın ilk defa yatılı okulda gördüğü yiyecek portakaldır. Portakalın tadını beğeniyor ve çok seviyor.

5. Yazar ne zaman köyüne gidiyor? Giderken annesine ve kardeşine ne götürüyor?

  • Cevap: Yazar dönem sonunda köyüne gidiyor. Annesine ve kardeşine portakal götürüyor.

6. “Şimdi ne vakit portakal yesem elimi yıkamam, bir süre koklarım. Elifi koklar gibi, anamı koklar gibi koklarım.” sözlerinde yazarda ağır basan duygu nedir?

  • Cevap: Özlem, aile hasretidir.

3. ETKİNLİK 

“Portakal” metnini özetleyiniz.

  • Cevap: Köyde bir arada yaşayan büyük bir varmış. Bu ailede dede, nene, amca, yenge ve çocukları hep bir arada yaşarlarmış. Geçim kaynakları çiftçilik olan bu büyük ailenin durumları çok iyi değilmiş. Küçük bir evde bir arada oturur, yemek yer ve yaşarlarmış. Bu ailede ilkokul çağında olan bir çocuk varmış. Bu çocuk ilkokulu bitirince çocuğun dedesi, babası ve emmisi ortak bir karar alıp onu yatılı okula göndermişler. Yatılı okula giden çocuk kocaman binayı, öğrencileri, yemekhanedeki yemek sırasını ve yemekleri görünce çok şaşırmış. Bir gün yemekhanede yemek yerken menüde meyve olarak portakal varmış. Hayatında ilk defa portakalı gören çocuk çok şaşırmış. Portakalı soyup yedikten sonra çok beğenmiş. Dönem sonunda derslerinde başarılı olup eve dönünce annesine ve bacısı Elif’e portakal götürmüş. Annesi ve bacısı Elif portakalı yemişler. Onlarda beğenmişler. Portakal kokusu annesinin, Elif bacısının ellerine sinmiş ve bu kokuyu her duyduğunda çok duygulanırmış.

4. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metne farklı başlıklar belirleyiniz.

  • Cevap: PORTAKAL ve ÖZLEM
  • Cevap: SILA VE PORTAKAL KOKUSU

5. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 127 Cevabı

Aşağıdaki günlükleri okuyunuz. Okuduğunuz günlüklere yönelik sorular oluşturup arkadaşlarınıza sorunuz.

Dün gece Ömer bizdeydi, mektepte hastalanmış. Anneme: “Hanım teyze, Canip gibi ben de sıtmaya tutuldum galiba, başım ağrıyor!” diye şikâyet etti; annem: “Ah evlâdım, mevsim kış, sokaklarda geç kalıyorsun, kendini üşütüyorsun, dur sana ıhlamur kaynatayım. İç, erkence yat!” dedi. Ömer hakikaten hasta… Bize geldikçe geç vakte kadar kahkahalarla oturur, konuşurduk. Bu gece mütemadiyen “Başım, başım çok ağrıyor!”dan başka bir şey söylemedi. Ihlamuru içti, ilacını aldı; hemen yattı. Bu sabah erkenden o evine gitti, ben İstanbul’a işime indim. Geç vakit döndüm, kendisine uğradım. Yatağını sobalı odasına sürüklemiş, yatmıştı: “Nasılsın?” dedim. “Aman başım… Sanki çatlayacak… Ne oluyorum bilmiyorum!” diye cevap verdi. Beraber bize gitmemizi teklif ettim. “Yolda üşürüm de daha fazla hastalanırım!” diye reddetti.

Annemle beraber erkence Ömer’e gittik. Hastalığından korkuyor. Fazla heyecan gösteriyor. Teselli ettim. İstanbul’a inmek mecburiyetindeydim. Vapurda Doktor Tevfik Rüştü’ye rast geldim. Hâlini anlattım. Geç vakit döndü. Gazete getirmiştim. Okudu. Havadan sudan konuştuk. Öyle sanıyorum ki hastalığı ehemmiyetli bir şey değil. Bir iki güne kadar geçecek. Fakat kendisinde heyecanlanma fazla.
Ali Canip YÖNTEM

  • Cevap:

1. Ömer niçin hastalanmış?

2. Yazarın annesi Ömer’in iyileşmesi için ne yapmış?

3. Ömer nasıl bir insandır?

4. Yazar arkadaşının durumu ile ilgili hangi doktorla görüşmüş?

5. Doktor Ömer’in durumu için ne demiştir?

6. ETKİNLİK 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 128 Cevabı

a) Günlük yaşamınızda edindiğiniz izlenimleri, bu izlenimlerin yarattığı duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir yazı yazınız.

  • Cevap: Bu soruda bizden bir günlük yazmamızı yani bir gün içinde ne yaşadığımızı kısaca anlatmamız isteniyor. Biz sizler için kısa bir günlük örneği hazırladık. Sizlerin kendinize göre, yaşamış olduğunuz bir gününüzü anlatmanız gerekiyor. 

Bugün çok sıradan geçti. Sabah ezanında uyandım her zamanki gibi. Biricik babam ve kardeşimle kahvaltımızı yaptık. 8. sınıfa geçmiş olmak beni çok mutlu ediyor. Çalışmalara bir yerden başlamak lazım diyerek test çözmeye başladım. Annem kitaplarımı saçtığım için yine kızdı . Babama söz verdim ağlamak yok. Yarın doğum günüm 🙂 hazırlıklar başladı. Annem pastamı bugünden hazırlamış. Yarını sabırsızlıkla bekliyorum. Yarın 15 yaşında olacağım ve pek çok hediye alacağım.  Şimdi çok yorgunum biraz dinlenmeliyim. Günlük sana yazmayı bazen unutuyorum  kusura bakma 🙂

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 129 Cevabı

b) Yazdığınız günlüğe göre aşağıdaki formu doldurunuz.

  • Cevap:

7. ETKİNLİK 

Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde, koyu yazılan sözcük ya da sözcük gruplarının cümlenin hangi öğesi olduğunu bulunuz. Uygun kutucuğu işaretleyiniz.

Her yerde öğrenci var. (Yer tamlayıcısı)
Portakalların hepsini yedirmedi annem. (Özne)
İlkokul bitince dedem babamı yanına çağırdı. (Zarf Tamlayıcısı)
Ben böyle bir şey görmemişim. (Özne)
Derslerden kalırsam beni okuldan atarlarmış. (Yüklem)
Bir gün yemekte bir şey verdiler. (Yer tamlayıcısı)
Dönem boyunca hiç gitmedim köye. (Zarf Tamlayıcısı)
Giderken anama portakal götürdüm. (Nesne)
Ne vakit portakal yesem elimi yıkamam. (Yüklem)

Sorunun cevabını tablo olarak incelemek isterseniz 🙂

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Birey ve Toplum Sayfa 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 Portakal Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

68 Yorum

  1. Gençler burdan bakmayın kendiniz zarar edersiniz kendiniz yapın sizin yanlışınız başkasının doğrusunda iyidir

      1. Kendi geleceğinizi şimdiden yıkıyorsun. Bir de 8. sınıf olacaksınız. LGS ‘de cevapları önünüze koymaya aklar…

    1. O zaman bir daha bu siteden ödev yapma 😡 ayrıca ellerinize sağlık çok güzel olmuş

  2. Bence çok güzel ve çok muhteşem bir şey emeği geçen herkese çok teşekkür ederim 😍😍😍💜💚

  3. iyi hoş güzel ve muhteşem ve iyi ve sağol un ben ismail yunus taştan sönmez mengeç yani adım çok sağolun ellerinize sağlık .

    1. Çok güzell💜💛💚💟💟💟👍👍👍👍👍✊✌👊☝👆👆👆☝👊✋✋✋💛💛💛💛💛💚💚💚💛💜💜💜💛💜💛💛💚💚💛💜💜💛💛💚💚💛💜💜💜💜 çok beyendim valla çok güzell🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙊🙊🙊🙊🙊🎅🎅🎅🎅🎅💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓💓❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💚💚💚💚💚💚💚💚💚💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💘💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💝💞💞💝💝💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close