Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 106

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 106

2. İnsanlar dikkatlerini çevrelerindeki her şeye eşit olarak dağıtmazlar, algısal alanın en çarpıcı yönleri üzerinde yoğunlaştırırlar. Diğer bir deyişle çevrenin, bir zemin üzerinde şekil ya da bir fon üzerinde resim görünümündeki yönleri, dikkati zeminden daha çok çeker. Örneğin, biri dışında bütün öğrencileri erkek olan bir sınıfta en çok dikkati, sınıfta tek olan kız öğrenci çeker. Çünkü erkek öğrenciler zemini, kız öğrenci ise şekli oluşturur.

3. İnsanlar uyaranları gruplandırıp sınıflandırarak algısal alanı örgütlerler. Gördüğümüz, duyduğumuz, tadıp kokladığımız her şey yine gördüğümüz, duyduğumuz ve dokunup kokladığımız başka her şeyden biraz farklıdır fakat biz onları öyle algılamayız. Her uyaranı bir sınıfın ya da grubun üyesi ya da bir parçası olarak görürüz. Örneğin sınıfın önünde kürsüde duran kişiyi öğretim üyesi; bir sınav sırasında sınav kâğıdı dışında bir öğrencinin elinde gördüğümüz kâğıdı, kopya olarak algılamak eğilimindeyizdir.

4. İnsanlar uyaranları, belli bir yapının bir parçası olarak algılarlar. Tek tek her uyaran zaman, yer ve nedensellik akışı boyutlarında başka uyaranlarla ilişkili olmak eğilimindedir. Örneğin, trafiği durdurulmuş bir yolda atlet ve şortla koşarken gördüğümüz birisini daha geniş bir bağlamın bir parçası olarak algılarız. Bu kişi bir koşuda yarışmaktadır, diğerleri ya öndedirler ya da arkada kalmışlardır, yol kenarlarında seyirciler vardır, gibi algılarız.

Şemalar: Bilişsel sosyal psikologlar insan ve nesneleri soyut temsiller içinde grupladığımıza inanırlar. Havada hareket edebilen, kanatları, tüyleri, gagası ve gözleri bulunan yeni bir uyaranı gördüğünüzde onu bir kuş olarak tanımlarsınız. Bu örnek, yeni bir uyaranın özelliklerini belleğinizdeki “havada hareket edebilen şeylere ilişkin soyut imgelerle (uçaklar, balonlar, uçurtmalar ve kuşlar gibi) karşılaştırmada kullandığınız bir süreç olarak açıklanabilir.

Bir uyaranı tanıma, uyaranın belirli özelliklerinin bilişsel temsil ya da imgelerinizden birisinin özellikleri ile eşleştiğini görme olarak tanımlanabilir. Yani şema, örgütlenmiş davranış veya düşünce örüntüsüdür. Şemalar öncelikle biliş üzerinde odaklaşırlar. Diğer bir deyişle, genel olarak bilgilerin bellekte nasıl temsil edildiği ve yeni bilgilerin var olanlara nasıl bağlandığı üzerinde yoğunlaşırlar. Birey yeni bilgilerle karşılaştığında özgül bilişsel şemalar bunları süzer, seçer, kodlar ve yeni ya da var olan yapılar içinde bütünleştirir.

Yükleme: Yükleme teorisi, ortalama insanın toplumsal olayları nasıl açıkladığı üzerinde durur. Bireyler, sebep-sonuç ilişkisine ait bilişsel sistem sayesinde iki nesne veya iki olay arasındaki ilişkiyi algılarlar. Ekonominin bozulma sebebi olarak ahlaki çöküntüyü, dersten kalma sebebi olarak öğretmeni suçlamak gibi. Fakat burada hangi sonucun hangi sebebe bağlandığı, hangi sonuçla hangi sebebin beraber algılandığı son derece önemlidir. Sosyal davranışımızın ve eylemlerimizin büyük bir kısmını, bizim sebep-sonuç ilişkisini algılayış biçimimiz şekillendirmektedir. Aynı olaya birlikte şahit oldukları hâlde, sebepleri konusunda anlaşamayan pek çok insan vardır. Trafik kazası esnasında yayaların sürücüleri, sürücülerin yayaları suçlamaları buna örnektir. İşte bu yüzden sosyal psikologlar normal bir insanın başkasının davranışlarının sebebini nasıl anladığı ve bu sebeplerle ilgili açıklamalarını nasıl yaptığı ile özellikle ilgilenirler.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!