Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 107

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 107

İnsanlar bazı olaylara getirdikleri açıklayıcı sebepleri diğer benzeri olaylara getirmemektedirler. Karşınızdaki kişinin davranışlarına gösterdiğiniz tepkiler, onun niçin böyle davrandığına dair getirdiğiniz açıklamalara dayanır. Çünkü herhangi bir konuda insanların yaptıkları nedensel açıklamalar, ya kişiye özgü ve kişinin içinde olmaları (heyecanlar, tutumlar, kişilik özellikleri, yetenekler vb.) ya da kişinin dışında olmaları (çevremizdeki insanlar, yaptıkları iş, şans, hava koşulları vb.) ile ilgilidir. Yine bazı nedenler kararlı/ değişmez olabilir (zekâ, yapılan işin zorluğu gibi) bazısı ise kararsız/değiş- ken olabilir (şans, çaba gibi). Örneğin; sınavda başarısız olan biri, bunun sebebini kendi zekâsı olarak algılıyorsa bu içsel bir yükleme, aynı kişi bunun sebebini sınavın zor olmasına bağlıyorsa bu da dışsal bir yüklemedir. Yine eğer bir kişi, arkadaşlarının kendisine iltifat etmesini kendisinin iyi bir insan olmasına bağlıyorsa değişmez, o gün arkadaşının keyfinin yerinde olmasına bağlıyorsa değişebilir yani yükleme yapıyor, demektir.

Sosyal Etki ve Türleri: Bir bireyin davranış veya inançlarını; bir kişi veya grubun gerçek ve hayali, niyetli veya niyetsiz baskısının etkisiyle değiştirmesidir. Sosyal etki, uyma ve itaat şeklinde gerçekleşebilir. Uyma, bireyin, grubun rica, zorlama ya da baskısına cevap olarak davranış tutumunu değiştirmesidir. İtaat ise otorite tarafından verilen emre, talimata göre davranmadır. Uyma davranışı; grubun büyüklüğü, görüş birliği, statüsü, cinsiyet, bireyin grup içindeki konumu, karşılıklı bağımlılık gibi birçok faktöre göre değişmektedir.

Tutum: Tutum; bir nesneye ya da bir kişiye karşı, inanç, duygu ve davranış eğilimlerimizin görece durağan örgütlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Tutumun üç temel bileşeni vardır. Bunlar; inanç, duygu ve davranış eğilimleridir. İnançlar bir nesne hakkındaki temel bilgi, düşüncelerimiz ve o nesne hakkındaki gerçeklerdir. Duygular; o nesneyi sevip sevmeme, nefret etme gibi durumları ifade eder.

Davranış eğilimleri ise o nesneye yakın olma, uzak olma, hoşlanıp hoşlanmama gibi durumlardır. Örneğin, bir kişinin bir siyasi partiye olan tutumuna bakıldığında o parti hakkındaki bilgi ve genel düşünceleri inançlarını; o partiyi sevip sevmemesi duygularını ve o parti liderine oy verip vermemesi davranış eğilimlerini ifade eder. Tutumların bu üç temel bileşeni genellikle bir arada bulunur. Fakat her zaman davranışlarımız, tutumlarımızı tam olarak yansıtmaz. Mesela bir ürünü hiç bilmeyip kullanmadığımız hâlde birinin önerisiyle onu alma davranışında bulunabiliriz.
Tutum Gelişimi: İnsanlar tutumlara sahip olarak doğmazlar, tutumların öğrenilmesi sosyalleşme sürecinin bir parçasıdır. İnsanlar, tutumları doğrudan deneyimle, çağrışım yoluyla, pekiştirme-koşullanma-ceza yoluyla, izleyerek-taklit ederek-model alarak öğrenirler. Tutumların öğrenilmesinde anne-baba ve medyanın önemli etkileri bulunmaktadır.

Tutum Değişimi: Tutum duygu, düşünce ve davranış olmak üzere üç boyuttan oluştuğu için tutum değiştirmede de bu bileşenleri göz önünde bulundurmak gereklidir. Bireyin tutumunu değiştirmek kolay değildir, tutum değiştirmek birçok faktörden etkilenir. Güvenilir kaynak, kaynağın çekiciliği, mesajın ikna kalitesi, tekrar, yüz yüze görüşme, bilişsel, duyuşsal ve davranışsal dengesizlik oluşturulması tutum değişiminde önemli faktörlerdir.

Düşünelim, Cevaplandıralım

İnsanların toplumsal çevrelerini anlamaya çalışırken gözlenen hatalardan bazıları nelerdir?

  • Cevap:

Bu hatalar ne kadar sorun yaratıcı olabilir ya da nelere mâl olabilir?

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!