Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 127

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 127

2. Edimsel Koşullanma

Frederic Skinner (Firederik Sikeynır), davranışların, eylemlerden önceki olaylardan çok eylemlerin sonuçları tarafından kontrol edildiğini öne sürmekte ve birçok davranışın, sonuçlarına bakılarak açıklanabileceğini savunmaktadır. Skinner, edimsel davranışı uyarıcıdan bağımsız görmez. Ancak edimsel koşullanmada, önce organizma tarafından bir edim ya da davranış gösterilmekte, ardından birey çevrenin vermiş olduğu tepkilere bakarak öğrenmeyi gerçekleştirmektedir. Skinner de aynı Pavlov gibi yaptığı bir çalışma sonucu edimsel koşullanmayı bulmuştur. “Skinner Kutusu” adını verdiği bir kafes hazırlanmıştır. Bu, iç duvarında, basıldığında içeriye yemek düşmesini sağlayan bir pedal olan basit bir kutuydu. Fare, kafes içinde koştururken kazara pedala basar ve yiyeceğin düştüğünü görür. Ardından pedala daha sıklıkla basmaya başlar.

Skinner, etki kanunundan bahseder. Belirli bir durumda memnuniyet verici bir sonuç yaratan herhangi bir hareket, bu durum tekrar ortaya çıktığında tekrarlanma eğilimi gösterir. Davranışın sonucu bireyde kötü bir etki bırakırsa bu davranış bir daha tekrarlanmaz. Bu duruma “etki kanunu” denir. Yani edimsel koşullanma, ödüle götüren ya da cezadan kurtaran bir tepkinin öğrenilmesine ya da bir davranışın pekiştireçle kuvvetlendirilmesine denir. Edimsel koşullanma kuramı içten gelerek yapılan edimlerin de koşul- lanabileceğini ve bu yolla öğrenmenin gerçekleşebileceği görüşüne dayanır. Edimsel koşullanma öğrenmesinde ilk tepki genelde rastlantısal, sonraki tepkiler ise amaçlıdır. Klasik koşullanmadan farklı olarak burada organizma aktif durumdadır.

Şimdi edimsel koşullanmanın kavramlarını öğrenelim:

Pekiştireç: Davranışı izleyen ve organizma üzerinde hoşa gidici bir etki yaratarak davranışın (edimin) ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcıya denir.
Pekiştirme: Olumlu pekiştireçleri ortama koyarak ya da olumsuz pekiş- tireçleri ortamdan çıkararak davranışın yapılma olasılığını artırma işlemidir.

Pekiştireç Çeşitleri

Olumlu Pekiştireç: Ortama konduklarında belirli bir davranışın yapılma olasılığını arttıran uyarıcılardır. Bir ödevi yaptıktan sonra öğretmenimizden takdir sözleri duymamız ya da yüksek not almamız buna örnektir.
Olumsuz Pekiştireç: Ortamdan çıkarıldıklarında belirli bir davranışın yapılma olasılığını arttıran uyarıcılardır. Örneğin; başı ağrıdığında ağrı kesici ilaç alan bir birey için ağrı kesici ilaç, istenmeyen durumu ortadan kaldırdığından olumsuz pekiştireç olur.
Ceza: Bir davranışın arkasından gelen ve organizma için hoşa gitmeyen bir durum yaratan uyarıcılara “ceza” denir. İki tür ceza vardır: birinci ve ikinci tip ceza.

1. tip ceza: Davranışın ardından istenmeyen uyarıcıların geldiği davranışlardır. Ödevini yapmadan gelen öğrenciye, öğretmenin sıfır vermesi buna örnektir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!