
Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 129
SOSYAL ÖĞRENME
Sosyal öğrenme kuramı, Albert Bandura (Albırt Bandura) (1925-…) tarafından 1960’lı yıllarda ortaya atılan bir kuramdır. Bandura, “Çocuklar başkalarının davranışlarını gözleyerek, taklit ederek ve model alarak öğrenir.” demektedir. Çocuklar; anne babalarının yemek yeme, konuşma, giyinme, çocuk bakma gibi davranışlarını taklit ederler. Taklit edecekleri davranışlar konusunda seçicidirler. Bireyin kişiliği, geçmiş yaşantıları, modelle ilişkisi ve bulunduğu durum, seçimini etkiler. Sahip olduğu bilişsel beceriler (bellek, düşünme) de bu seçimde etkilidir. Bandura, bireylerin başka insanların davranışlarını gözlemlediklerini ve gözlem yoluyla öğrendiklerini belirtmektedir. Bu iddiasıyla Skinner’den ayrılır, pekiştirmenin öğrenmedeki birincil gerekliliğine inanmaz. Bir davranışın pekiştirilmesi veya ödüllendirilmesi değil gözlemsel yolla öğrenilmesi daha önemlidir. Buna örnek, TV’nin çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili yapılan çalışmalardır.
Etkinlik
Büyümüş de Küçülmüş
“Her sabah işe giderken tıraş olmak zorunda olan bir baba, her günkü gibi sabah uyandığında banyoya gider. 4 yaşındaki oğlunun yüzünün tıraş köpüğü ile kaplı olduğunu gören baba, çok şaşırarak oğluna ne yaptığını sorar. Oğlu ise ‘Ben de artık büyüdüm, tıraş olmam gerekiyor.’ der ve beraber gülmeye başlarlar. Birlikte yüzlerini yıkarlar. Baba daha önce oğlunun kendisini gözlemlediğini fark etmese de çocuk, her sabah banyoda babasını gözlemlemiş ve yetişkin erkeklerin tıraş olması gerektiğini öğrenmiştir.”
Yukarıdaki örnek olaydan yola çıkarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Çocuk bu davranışı hangi yolları izleyerek öğrenmiş olabilir?
- Cevap:
Bu yollar izlenerek başka hangi davranışlar öğrenilebilir?
- Cevap:
Sizin bu yollarla öğrendiğiniz davranışlar var mıdır? Örnekler veriniz.
- Cevap:
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum