Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 133

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 133

güdülenmede birey kendi merakını gidermek ve yaptığı işten zevk almak için yapar. Bireyin ilgi ve yeteneklerini geliştirmek için kurslara gitmesi ya da merak ettiği için hayvanlarla ilgili belgesel izlemesi bu duruma örnektir. Dışsal güdüleme; bireyin dışarıdan ödül almak ya da ceza almamak için eylemde bulunmasıdır. Öğrencinin öğretmeninden azar işitmemek için derse vaktinde gelmesi bu duruma örnektir.

Dikkat: Bilinçli düşüncenin belirli noktaya odaklanmasıdır. Bireyin başarılı bir öğrenme gerçekleştirebilmesi için dikkatini belirli bir noktaya odaklaması gerekir. Kişinin güdülenmişliği ne kadar yüksekse dikkati de o kadar uzun olur.

Eski Yaşantılar: Kişi, öğrenmeyi kolaylaştıracak başka bilgilere de sahip olduğunda öğrenme kolaylaşır. Ya da tam tersi kişi öyle bilgilere sahip olur ki bu, yeni öğrenmelerini zorlaştırır. Bu duruma “aktarma” ya da “transfer” denir. Eğer bireyin önceden sahip olduğu bilgiler yeni öğrenmelerini kolaylaştırıyorsa bu olumlu aktarmadır. Ama sahip olduğu bilgiler yeni öğrenmelerini zorlaştırıyorsa olumsuz aktarma denir. Örneğin, okullarda derslerde öğretilen konular birbiri ile alakalıdır. Bir önceki öğrenme, bir sonraki konunun öğrenilmesini kolaylaştırır. Bu olumlu aktarmadır. Ya da bir derste öğrenilen yanlış bilgi onun doğrusunun öğrenilmesini zorlaştırır. Bu durum da olumsuz aktarmadır.

b. Öğrenme Malzemesi ile İlgili Faktörler

Öğrenme malzemesi ile ilgili faktörler; algısal ayırt edilebilirlik, anlamsal çağrışım, kavramsal gruplandırmadır.

Algısal Ayırt Edilebilirlik: Çevresindeki diğer nesnelerden kolayca ayırt edilen uyarıcılar daha kolay öğrenilir. Bu yüzden öğrenme malzemesi, çevresindeki uyarıcılardan ayırt edilebilir olmalıdır. Ders kitaplarında dikkat çekilmek istenen yerlerin daha koyu yazılması ya da altının çizilmesi bu duruma örnektir.

Anlamsal Çağrışım: Öğreneceğimiz bilgi ne kadar anlamlı ise o kadar kolay öğrenilir. Psikoloji, tarih, sosyoloji gibi sözel derslerde bol bol örnekler vererek, çağrışımlar yaparak anlamlandırılırsa daha kalıcı öğrenme sağlanır. Örneğin, matematikte daha soyut olan trigonometri gibi konular daha zor öğrenilir. Benzerlik çağrışım yapar, bu yüzden benzer konular art arda işlenir.

Kavramsal Gruplandırma: Sözel öğrenmede öğrenilen konular arasında ilişkiler vardır. Bu ilişkilerden oluşan anlamlılığa “örgütlülük” denir. Kavramsal gruplandırma, birçok bilgi ve kavramın öğretildiği durumlarda öğrenme malzemelerinin birtakım gruplar hâlinde bütünleştirilmesidir. Kavram haritaları, kavramsal gruplandırma örneğidir.

Kavram haritalarının faydalı yönleri şunlardır:

• Dersin (konuların) bütününü anlamlı olarak öğrenmeyi sağlar.
• Bilginin zihinde somut, görsel ve sistematik olarak algılanmasını sağlar.
• Öğrencinin bilgileri organize etmesini ve sentezlemesini sağlar.
• Öğrencilerin kavram haritasını kendilerinin hazırlaması durumunda kavram haritası, öğrenciyi öğrenmede aktif kılar ve grup çalışmasını geliştirir.

Etkinlik

İnceleme Zamanı

Herhangi bir ders kitabınızı öğrenme malzemesi ile ilgili faktörler açısından inceleyerek değerlendiriniz. Değerlendirmelerinizi sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!