Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 140

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 140

Kısa Süreli Bellek

Dikkat edilen, algılanılan bilgi, duyusal kayıttan kısa süreli belleğe aktarılır. Kısa süreli belleğin diğer adı işleyen bellektir. Kısa süreli belleğin temelde iki işlevi vardır.

Bu işlevlerden birincisi, sınırlı bilgiyi, sınırlı sürede depo etmektir. Sınırlı bilgi derken kastedilen, yapılan araştırmalar sonucu belleğin 5 ile 9 birim arası bilgiyi depolayabilmesidir. Örneğin; bir telefon numarasını 0-56-8-2-3-1-5-9-7-2 şeklinde on bir birim hâlinde belleğimizde depolamamız güçken gruplayarak 0568-23159-72 hâlinde dört birime indirdiğimizde depolamamız mümkün olmaktadır. Sınırlı bilgi derken kastedilen bu durumdur. Sınırlı süreden kastedilen de bilginin kısa süreli bellekte ne kadar depolanabildiğidir. Yapılan araştırmalar bu sürenin yetişkinlerde 20 saniye civarında olduğunu göstermiştir. Yani eğer bir bilgi tekrar edilmiyorsa kısa süreli bellekte 20 saniye civarında depolanabilmektedir.

Peterson ve Peterson (1959) yaptıkları bir deneyde, kısa süreli bellekteki bilginin tekrar edilmediğinde ne kadar sürede unutulduğunu araştırmışlardır. Bu çalışmanın sonucunda, çalışmaya katılan öğrencilerin üçüncü saniye sonunda öğrenilen bilginin %62’sini hatırladığı, on sekizinci saniyenin sonunda %15’ni hatırladığı bulunmuştur. Unutmanın ilk saniyelerde daha fazla olduğu, giderek unutma hızının düştüğü bu çalışmalarda görülmüştür. Eğer bir bilgi tekrarlanmıyorsa ya da gruplanarak uzun süreli belleğe aktarılmıyorsa çok hızlı bir şekilde unutulmaktadır. Birinden istediğimiz telefon numarasını devamlı tekrarlayarak aklımızda tutmaya çalışmamız bu nedendendir. Tekrar etme, bilginin kısa süreli bellekte kalma süresini uzatmaktadır, gruplayarak birim sayısını indirme de kısa süreli belleğin kapasitesi sınırlı olduğu için bilginin kısa süreli bellekte kalmasını kolaylaştırmaktadır.

Kısa süreli belleğin ikinci işlevi, zihinsel işlemleri yapmaktır. Kısa süreli belleğe işleyen bellek ya da çalışma belleği denme sebebi de bundan kaynaklanmaktadır. Kısa süreli bellekteki bilgi, uyarıcının birebir gerçek hâli değildir. Duyusal kayıtta yer alan bilginin uyarıcının kopyası olduğunu söylemiştik, duyusal kayıttan kısa süreli belleğe aktarılan bilgi kavramsallaştırılarak ilk hâlinden değişir. Bunu bir örnekle anlatacak olursak duyusal kayıtta dışarıdan gelen sesler olarak yer alan uyarıcı, kısa süreli bellekte öğretmenin cümlenin ögelerini anlattığı ses olarak değişir. Yani duyusal kayıtta sadece açı, köşe olarak görülen şekiller, kısa süreli bellekte kare, üçgen olarak kavramsallaşır. Buradan anladığımız üzere duyusal kayıttaki bilgi; kısa süreli belleğe aktarılırken bilginin asıl hâlinde kısaltmalar, düzeltmeler, eklemeler yapılarak değiştirildiğidir. Birey, kısa süreli belleğe gelen bilgiyi anlamlandırarak direkt tepki verebilir ya da kodlayıp uzun süreli belleğe gönderebilir. Örneğin, bir telefon numarısını rehbere bakarak direkt aramamız kısa süreli belleğe gelen bilginin anlamlandırılarak direkt tepki verilmesine örnektir. Bunun yerine gelen bilgiyi kodlayıp uzun süreli belleğe de aktarabiliriz. İhtiyacımız olduğunda bilgiyi uzun süreli bellekten çağırabiliriz. İşte bilginin kısa süreli bellekte kodlanıp uzun süreli belleğe aktarılması, ihtiyaç duyulduğunda uzun süreli bellekten çağrılması ve çağrılan bilgi üzerinde düzeltme yapılması gibi zihinsel işlemler kısa süreli bellekte yapıldığı için buna işleyen bellek de denmektedir.

Kısa süreli belleğin kapasite ve hızının sınırlı olması, öğretmenlerin işini güçleştirmektedir. Örneğin; sesli okuma yapması istenen bir öğrencinin, metnin bütününü anlamadığından şikâyet eden bir öğretmenin, sesli okuma

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!