Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 144

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 144

Bu tekniklerden bazıları şunlardır:

İmaj: Bilgi, zihinsel resimler çizerek bilgiyi bu resimlerin içine yerleştirir ve onlarla ilişkilendirerek kodlar. Örneğin Leman, yaptığı bir çalışmada, rakamların her biri için kafasında bir resim çizen katılımcının anlamsız rakam dizgilerini aklında tutabildiğini görmüştür. Bu katılımcı için 4 rakamı bir otomobili, 9 rakamı da kediyi hatırlatmaktadır. Çünkü otomobilin dört kapısı ve dört tekerleği vardır ve kediler dokuz canlıdır. Zihninde bu şekilde kodladığı için yan yana anlamsız duran rakam dizgilerini doğru hatırlamıştır. İmaj yönteminin küçük yaşlardaki çocuklarda işe yaramadığı, bu çocukların bu yöntemi kullanamadığı fark edilmiştir. İmaj yöntemini kullanırken zihinde çizilen resmin basit olmasına, gereksiz konu dışı ögeler içermemesine, hatırlamayı kolaylaştırıcı şekilde canlı ve kolay olmasına dikkat edilmelidir.

Sözel Semboller: Beynimizin sağ ve sol lob olmak üzere iki bölümden oluştuğunu hepimiz bilmekteyiz. Beyinde bilginin temsil edilmesi için her iki lobun da kullanılması gerekmektedir. Somut ve uzaysal bilgiler için imaj tekniği, soyut ve aşamalı bilgi için de sözel semboller tekniği kullanılabilir. Sözel semboller tekniği kendi içinde “baş harflerle düzenleme” ve “kafiye oluşturma” tekniği olmak üzere ikiye ayrılır. Baş harflerle düzenleme stratejisinde; sözcüklerin baş harfleri kısaltılarak oluşturulan kısaltmalar (Örneğin, diyalektik yöntemin aşamaları olan, tez, antitez ve sentez aşamalarının akılda kalması için TAS sözcüğünün kullanılması) yapılır. Kafiye oluşturma tekniğinde ise sözcüklerin baş harfleri ile anlamlı cümle oluşturulur (Örneğin; kimyada 2/A grubu elementleri ezberlemek için “Ben Mağazanın Camından Sarkarken Babama Rastladım.” (Be=Berilyum, Mg=Magnezyum, Ca=Kalsiyum, Sr=Stronsiyum, Ba=Baryum, Ra=Radyum). Kafiye oluşturma tekniğinde ise uyumlu sözcükler bir araya getirilir. Örneğin; İsveç, Norveç, Danimarka; Türkiye’nin başkenti Ankara. Bu kafiye ile hem kuzey ülkeleri hem de Türkiye’nin başkenti öğretilebilir.

Düşünelim, Cevaplandıralım

İnsanlar neden hatırlamakta güçlük çekiyor olabilir?

  • Cevap:

Unutmanın nedenleri arasında hangi faktörler yer almaktadır?

  • Cevap:

Etkinlik

Aklımda!

Üç gün önce öğle yemeğinde ne yediğinizi hatırlıyor musunuz?

  • Cevap:

Dönemin başında yapılan ilk sınavda size sorulan soruları yazabilir misiniz?

  • Cevap:

Annenizin ya da babanızın cep telefonu numaralarını hatırlıyor musunuz?

  • Cevap:

Birkaç yıl önce okuduğunuz bir roman içinde geçen tüm ana karakterlerin isimlerini sayabilir misiniz?

  • Cevap:

Çocukken yaşadığınız evin tam adresini hatırlıyor musunuz?

  • Cevap:

Türkçede kullanılan kaynaştırma harflerini söyleyebilir misiniz?

  • Cevap:

Yukarıdaki sorulara cevap verirken bazı soruları kolayca hatırlarken bazı soruları hatırlamakta güçlük çektiğinizi gözlemleyeceksiniz. Önceki öğrenmelerinizden edindiğiniz bilgileri hatırlamadaki hızınızın ne ile alakalı olduğunu yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak açıklayınız.

  • Cevap:

Bağlantı Kuralım

Öğrenme yaşamınızda, öğrenmelerin daha anlamlı hâle gelebilmesi, kolay hatırlanarak çabuk unutulmaması için hangi tür bellek geliştirici tekniklerden yararlanıyorsunuz?

  • Cevap:

Günlük yaşamınızda sahip olduğunuz bellek kabiliyetinizi geliştirmek adına neler yapıyorsunuz?

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!