Evvel Cevap
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 146
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 146

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 146

türler vardır. Biz kedi kavramını öğrenirken bu türlerin tek tek özelliklerinden arınmış daha genel bir kedi kavramı oluştururuz. Bu da soyutlamadır.
Soyutlama işlemi ile zihinde, nesnelerin ortak özelliklerinden oluşan soyut bir tasarım oluşur. Örneğin; çocuk, saksıdaki kasımpatının çiçek olduğunu önce evde öğrenir. Daha sonra parktaki güllerin, evin bahçesindeki menekşelerin ve kırdaki papatyaların çiçek ismini aldığını öğrenir. Bu örneklerin çoğalması sonunda, çocuğun zihninde bir çiçek tasarımı oluşur. Bu tasarım hiçbir özel nesnenin tıpatıp benzeri değildir. Zihnimizdeki çiçek, ne gül ne menekşe ne de papatyadır. Çiçek, her birinin ortak özelliklerinin zihinde bir araya gelmesiyle oluşan bir kavramdır. Bu kavram, bütün çiçekleri içine alır. Bu şekilde ortak özelliği olan nesnelerin ortak bir kavram altında toplanması “genelleme”dir. Düşünmenin yapı taşlarından bir diğeri ise kategori ya da diğer adı ile soyutlamadır. Kategori (soyutlama); bir özelliği ya da ögeyi bağlı olduğu bütünden, düşünce ya da sözle ayırmadır. Örneğin; benzer biçimde kırmızı olan bayrak, kan, nar, elma, gül gibi nesnelerden kırmızı olma özelliğini soyutlayarak “kırmızı” kavramına varabiliriz. Öncelikle somut kavramlar (ev, anne, baba, araba vb.) öğrenilir. Sonra soyut kavramlar (iyi, kötü, güzel, çirkin, rakamlar vb.) öğrenilir.

Etkinlik

Düşüncenin Temelleri

Yukarıda verilen örneklerden yola çıkarak düşünmenin temel yapı taşları ile ilgili aşağıdaki tabloda belirtilen kavramların karşısındaki boşluğa uygun örnekler yazınız.

  • Cevap:
Sembol
İmge
Kavram
Soyutlama
Genelleme

Bağlantı Kuralım

“Düşünmek, ruhun kendi kendine konuşmasıdır.” diyen Eflatun’un bu sözünü düşünmenin yapı taşları bağlamında değerlendiriniz.

Gözünüzü kapatıp Eflatun’un bu sözünü düşündüğünüzde neler olduğunu kendiniz de gözlemleyiniz.

  • Cevap:

Bir düşünceyi düşünmek de insanı düşünmenin yapı taşları ile karşılaştırır mı? Eğer karşılaştırıyorsa yukarıda öğrenmiş olduğunuz kavramlar ışığında düşünme sürecinizi değerlendiriniz.

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum