Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 149

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 149

Problem Çözmedeki Bilişsel İşlemler: Günlük hayattaki problemlerin çözümü için, zihinde birtakım işlemler olmaktadır. Bir sorunla karşılaşan bireyin zihninde art arda yargılar geçer. Bu yargılar, kavramlardan oluşmuştur. Birbirine bağlı olan bu yargılarla akıl yürütmeler yapılır. Akıl yürütmenin sonunda yeni bilgilere ulaşılır ve sorun çözülür. Hayatta karşılaştığımız problemler çok çeşitli olduğu için problemlerin çözümünde kullanılan yöntemler de farklıdır. Örneğin; üç yaşındaki bir çocuk, dolabın üzerindeki şeker kavanozuna ulaşmak ister; ulaşamazsa bu durum, onun için, çözülmesi gereken bir sorundur. Okula giderken otobüsü kaçırırsınız ama derse yetişmeniz gerekir. Üniversitede hangi bölüme gideceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bütün bu durumlar, günlük yaşamda karşımıza çıkan ve çözüm bekleyen problemlerdir. Böyle bir problemle karşılaştığımızda düşünürüz. Problemi anlamaya çalışırız. Problemle ilgili sahip olduğumuz bilgileri zihnimizden geçiririz. Bu konu ile ilgili bilgilerimizi bir araya getirir ve değerlendiririz. En sonunda da problemin çözüm yolunu buluruz.

Günlük yaşamda karşılaştığımız problemler; uzun ya da kısa süreli, basit ya da karmaşık olabilir. Problemin çözümü; problemin bütünlüğüne, türüne ve karmaşıklığına göre değişir. Bazı sorunlar tamamen mantık yoluyla çözülür. Bazı sorunlar duygusal olgunluk, bazıları ise olaylara yeni bir bakış açısından hâkimiyet gerektirir. Problem çözümleri arasındaki ortak yanlar amaca ulaşmaya yardımcı olur. Bu ortak yanlar, çözüme ket vuran engelleri ortadan kaldırır. Problem çözmenin; problemle yüz yüze gelme, problemi tanımlama, çözüm için alternatifler üretme, seçeneklerin sonuçlarını değerlendirerek karar verme, kararı uygulamaya koyma ve sonuçları değerlendirme gibi basamaklardan oluştuğu belirtilmektedir. Karar vermede amaç, ulaşılabilecek çözümleri değerlendirmek ve uygulamaya koyarak olumlu sonuçlar elde etmektir. Araştırmacılar, karar verme sürecinde birbirini izleyen bir dizi işlemin yer aldığını ve yeterli bir kararın bu işlemler sonucunda ortaya çıktığını belirtirler. Bunlar: amaç belirleme, problemi tanımlama, amaç ve sorunları irdeleme, seçenekleri belirleme, seçeneklerin olası sonuçlarını gözden geçirme, seçenekleri daha iyi değerlendirebilmek için veri toplama, elde edilen verileri değerlendirme, uygun olan seçeneği belirleme, gerekli planları yaparak verilen kararı uygulamaya koyma ve sonucu değerlendirmedir.

Bu aşamalardan da anladığımız üzere problem çözme ve karar verme iç içe olan bir süreçtir. Tüm bu süreçlerde birey, problemin çözümüne karar vermeden önce olası çözümleri iyi irdelemelidir. İrdeleme; bir konunun incelenmesi ve eleştirilmesi gereken bütün yönlerini birer birer incelemek, araştırmak, tetkik etmektir. Karar vermenin aşamalarını düşünürsek ikinci aşamada sorunun, amacın irdelenmesi safhasında; karar verme durumunun nereden kaynaklandığı, özellikleri, aciliyet durumu, kararın gecikmesi ya da isabetsiz olması hâlinde karşılaşılacak durumlar ve kararın türü, net biçimde ortaya konur. Hangi karar verme yönteminin seçileceğine de bu noktada karar verilir. Bu aşamada karar verme yöntemi de belirlendiği için irdeleme çok önem kazanmaktadır. Bu aşamada amaçları, seçenekleri iyi irdeleyen birey, daha doğru karar verme yöntemini kullanarak problemi başarıyla çözmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!