Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 16

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 16

PSİKOLOJİDE YAKLAŞIMLAR

Psikolojinin bir bilim dalı olarak ayrışmasından günümüze kadar bilim insanları, farklı yaklaşım ve yönelimler çerçevesinde insanın duygu, düşünce ve davranışlarını açıklamaya çalışmışlardır. Şimdi kısaca bu yaklaşımları tanıyalım:

Yapısalcılık: Psikolojide kabul gören ilk yaklaşımdır. Kurucusu Wilhelm Wundt’tur (1832-1920). Yapısalcı yaklaşım zihnin yapısını inceler. Wundt, ilk çalışmalarında duyum ve imgeleri araştırmıştır. Yapısalcılara göre psikolojinin amacı; bilincin karmaşık yapısını çözümlemek, zihnin en yalın öğelerini araştırmak ve bunlar arasındaki ilişkileri bulmaktır. Örnek aldığı bilim dalı kimyadır. Kimyada, bileşik maddelerin yalın elementlerden oluştuğunun çözümleme ile anlaşılabilmesi gibi, yapısalcılar da karmaşık bilinç olaylarının yapısal açıdan çözümlenmesi ile daha iyi anlaşılıp açıklanabileceğini ileri sürmüşlerdir. Wundt’un laboratuvarında eğitim gören Edward Titche- ner (Edvırd Tiçınır) (1867-1927), buradan elde ettiği bilgi ve deneyimleri Amerika’ya taşımıştır. Amerika’da da o yıllarda kabul gören bu yaklaşım, içe bakış yöntemini kullanmıştır. İçe bakış yöntemi, belirgin duyusal deneyimler yaşarken bireyin kendi duygu ve düşüncelerini değerlendirmesidir. Bu yaklaşım, insanın bütün zihinsel faaliyetlerin basit unsur ve olayların birleşiminden oluştuğunu savunur. Bu yaklaşım; düşünmenin nedenine, nasılına değil içeriğinin ne olduğuna odaklanmıştır.

İşlevselcilik: Bu yaklaşımın en önemli temsilcisi William James (Vilyım Ceyms)’tir (1842-1914). Bu yaklaşım temelde, canlıların çevreye uyumu ve yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayan alışkanlıklara odaklanmıştır. İşlevselcilik yaklaşımı, insan davranışını anlamaya çalışırken “Bu davranışın, hareketin sebebi veya işlevi nedir?” sorusuna cevap aramıştır.

Davranışçılık: Bu yaklaşımın temelleri John Watson (Con Vatsın) (18781958) tarafından 20. yüzyılın başlarında atılmıştır. Bu yaklaşım, insanların sadece gözlenebilir davranışlarına odaklanılması gerektiğini savunur. İçe bakış yönteminin bilimsel olmadığını söyleyen yaklaşım, insanların çevredeki olaylara nasıl tepki verdiklerinin incelenmesinin bilimsel olduğunu belirtmiştir. Bu yaklaşım, o yıllarda Amerika’da çok yaygın kullanılmıştır. Günümüzde, özellikle eğitimde, bu yaklaşımın temsilcilerinden biri olan B.F. Skinner’in (Sikınır) (1904-1990) çalışmaları, hâlâ etkisini sürdürmektedir. Örneğin; eğitimimizde dönem sonu karnelerle verilen teşekkür ve takdir belgeleri, davranışçı yaklaşımının “pekiştime, ödül” kavramları ile ilgilidir.

Psikanalitik Yaklaşım: Sigmund Freud (Sigmund Froyd) (1856-1939) tarafından öne sürülen yaklaşımdır. Freud, ilk başta psikolojik rahatsızlığı olan bireylerle çalışmıştır. Fakat sonraları yaklaşımın normal bireylerin davranışlarını anlamada da kullanılabileceğini belirtmiştir. Freud, davranış üzerinde bilinçaltı etkilerin olduğunu savunur. İnsan davranışlarını anlamak için bilinçaltı etkilere, biyolojik güdülere ve çocukluk yaşantılarına odaklanır.

Gestalt (Geştalt) Yaklaşımı: Bir grup Alman psikolog, insanın algı sistemi üzerinde araştırma yapmıştır ve bütünün onu meydana getiren parçalardan daha fazla olduğunu savunmuşlardır. Gestalt kelimesi Almancada “bütün, bütünlük” anlamına gelmektedir. Yaklaşımın en önemli temsilcileri Max Wertheimer (Maks Wertaymır) (1880-1943), Wolfgang Köhler (Volfgang Köhler) (1887-1967), Fritz Perls (Fritz Perls) (1893-1970) ve Kurt Koffka (Kurt

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!