Evvel Cevap
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 176
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 176

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 176

Engellenme iç ve dış etkenlerden kaynaklı olabilir. Dış etkenlerden kaynaklı engellenme fiziksel ve sosyal çevreden kaynaklı oluşur. Çok önemli bir anlaşmaya imza atması gereken bir iş insanının bineceği uçağın, hava muhalefeti nedeniyle uçuş saatinden çok sonra kalkması dış etkenlerden kaynaklı engellenme durumuna örnektir.

İç etkenlerden kaynaklı engellemeler bireyin kendisinden kaynaklanan fiziksel, psikolojik engellemelerdir. Örneğin; hem sinemaya gitmek isteyen hem de annesini yalnız bırakmak istemeyen genç, iki şeyi aynı anda istediği için kendisinden kaynaklı içsel engellenme durumu yaşamaktadır.

Engellenme ile karşılaşan bireyler pasif kalabilir, hiçbir şey yapmamayı tercih edebilirler. Karamsar bir dünya görüşüne sahip olup bunu dile getiren şarkılar dinleyip yaşamın adil olmadığını düşünüp kendilerini olumsuz alışkanlıklara daha çok kaptırabilirler.

Çatışma ve engellenme yaşantılarının sonunda birey, saldırganlık ve ilgisizlik, duygusuzluk, kayıtsızlık tepkisi gösterebilmektedir. Saldırganlık, etraftaki eşyalara tekmeler atmak şeklinde gösterildiği gibi insanlara kırıcı sözler söyleyerek de ifade edilebilir. Örneğin; Ali Bey, arkadaşları ile lokantaya gider, yemekler yenir, sıra tatlıya gelir. Ali Bey, tatlı yemeyi çok ister fakat şeker hastasıdır. Doktor ona tatlıyı yasaklamıştır. Ali Bey düş kırıklığı yaşar ve sinirlenir. Ali Bey’in sinirlenmesi engellenme durumuna tepkidir. Bazen de bunun zıddı olarak hiçbir şeye aldırmama ve içine kapanma biçiminde de tepki gösterilebilir ama birey bu durumda pasif kalmamalıdır. Bu, engellenme durumunu aşmasında yardımcı olmaz. Bunun yerine, engellenme duygusunu yaşamın kaçınılmaz bir parçası olarak kabul edebilmesi, sağlıklı yönde ilk adımı oluşturur. Böyle bir kabullenme, daha gerçekçi ve daha olgun bir yaklaşım biçimine işaret eder. Engellenme duygusuyla ilgili hoşgörü düzeyini arttırmak ve beklenti düzeyini alçaltmak da bu duygu ile baş etmede etkili davranışlardır.

Çatışma, iki ya da daha fazla tarafın isteklerinin, güdülerinin birbiriyle uyuşmaması veya birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilemesi sonucu ortaya çıkan anlaşmazlık olarak tanımlanmıştır.

Çatışma, insan yaşamının ve ilişkilerinin kaçınılmaz bir parçasıdır. İnsanlar yaşamları boyunca evde, iş yerinde, sokakta, okulda çatışma durumları ile karşı karşıya kalırlar. Yaşamda çok sık yaşadığımız çatışma türlerinden aşağıda kısaca bahsedilmiştir:

Yaklaşma-Yaklaşma Çatışması: Bireyler iki olumlu seçenek arasında bir seçim yapmak istediğinde ortaya çıkan bir çatışmadır. Örneğin, bireyin iki iyi iş teklifinden birini seçmede zorlandığı durumdur.

Kaçınma-Kaçınma Çatışması: Bireyin iki veya daha fazla olumsuz seçenek arasından birini seçmek durumunda kalması durumudur. Diş çektirmekten korkan birinin, diş ağrısı çekmesi ya da uzun süreden beri işsiz olan birinin bulduğu iki işten birinin ücretinin çok düşük olması, bir diğerinin de başka bir şehirde olması, kaçınma-kaçınma çatışma türüne örnek gösterilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 176 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum