Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 182

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 182

Bastırma: İstenmeyen duygu, anı ya da dürtülerin bilinçten uzaklaştırılması durumudur. O düşünce gerçekleştirilecek olsa kişinin kendisi ve çevresi tarafından olumsuz karşılanabileceği, bunun sonucunda da kaygı ve gerilime yol açabileceği için bilinçaltına hapsedilir. Hapsedilen bu birikimlerin bilince çıkmaya yönelik yoğun baskılarına karşın, bunların bilinçten uzaklaştırılması ve bilinçaltında tutulabilmesi için sürekli olarak enerji harcanır. Bunlar unutulmuş olarak bilinçaltında depo edilir. İsteyerek hatırlanamazlar. Bu dürtü ve anılar, bilincin hâkimiyetini yitirdiği uyku esnasında rüyalar şeklinde ortaya çıkar. Fazladan enerji harcandığı için de kişinin işlevselliği olumsuz yönde etkilenir. Ölümden çok korkan ve bunu stres yapan birey, ölümü bastırır ve ölümlü olduğunu bildiği hâlde sanki hiç ölmeyecekmiş gibi davranır ve planlar yapar.
Yalıtma: Bir fikir ya da anının duygusal yönünün hissedilmeden, bastırılarak anlatılması ya da yaşanması durumudur. Duygusal birikiminden ayrı kalan içerik; tekdüze, çok anlam ifade etmeyen, renksiz bir özellik taşır. Örneğin bir kişinin, yaşadığı trafik kazasını duygularını ifade etmeden soğukkanlılıkla sadece olaya odaklanarak anlatması gibi. Bu durum obsesif kişilik yapısına sahip kişilerde daha çok görülmektedir.

Kontrol etme: Kişinin çevredeki olay, kişi ve nesneleri, kendi içinde yaşadığı çatışmaları azaltmak ve kaygısını düşürmek için aşırı derecede düzenlemeye, kontrolü altına almaya çalışmasıdır. Öyle ki hiçbir şey belirsiz olmamalı, kişinin kendi istediği düzen içinde olmalıdır. Bu her zaman mümkün olamayacağı için kişinin gerilimi bu durumlarda daha da artabilir. Başkalarının hareket alanını daraltıp uzun dönemde sorunlara yol açabilir.

Bahane bulmak: Bir duygu, düşünce ya da davranışın gerçek hâlinin tam olarak görülemeyip kişiye uygun gelen, etrafça da kabul görebilir başka açıklamalarla dile getirilmesidir. Bu şekilde kişi haklı olmadığı durumlarda, kendini haklı gibi hissetmeyi ve davranışının sonuçlarından huzurlu olmayı amaçlayan bir düşünce içindedir. Böylece hata ve eksiklerini kapatmaya çalışır. Mesela, kopya çeken bir öğrenci, bu davranışına bir dizi neden bularak mantığa bürün- dürebilir. “Ders o kadar zordu ki kopya çekmesem asla geçemezdim.” ya da “Öğretmen de vaktiyle kopya çekmiştir.” gibi nedenler mantığa büründürmedir.

Tersine çevirme: Bir konuya yönelik aynı anda hissedilen, birbiriyle çatışan iki duygudan biri önem kazanıp daha çok ortaya çıkarken diğer duygunun yok olması durumudur. Ortaya çıkan duygu, o kadar yoğun bir şekilde ifade bulur ki o duygunun tek başına var olmadığı, ondan farklı bir duygunun da gizli olarak tutulduğu düşünülür. Bireyin, bilinçli ya da bilinçdışı duygu, davranış ya da düşüncelerinin tam tersi şekilde hareket etmesi sonucu gerçekleşmektedir. Kişi kendisi için kabul edemediği “Ondan nefret ediyorum.” düşüncesini, “Onu seviyorum.” hâline dönüştürür ve bu yönde davranır. Ancak bunu normalden daha aşırı bir şekilde göstererek çevresindekiler tarafından yapmacıklıkla suçlanabilir.

Yüceltme: Bireyin, sahip olduğu dürtüleri sosyal olarak kabul edilebilir bir alanda göstermeye çaba harcamasıdır. Mesela, sürekli dövüşmekten ve saldırganlıktan hoşlanan birinin bu davranışı, boksör olarak ringlerde sergilemesi toplum tarafından kabul görür.
İlk başlarda stresle başa çıkmada savunma mekanizmalarının kullanılması uygun bulunmuştur. Ancak zamanla savunma mekanizmalarının aşırı kullanımının stresi önlemekten çok artırdığı ve zarar verdiği görülmüştür. Savunma mekanizmaları yerine stresi azaltmakta daha uygun yöntemler bulunmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!