Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 189

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 189

İLETİŞİM

İletişim; dili kullanarak ya da kullanmaksızın bir duygunun, düşüncenin, bilginin ifade edilme yöntemidir. İletişim sosyal bir ihtiyaçtır. Günlük yaşantımızın her alanında insanlarla iletişim kurarız. Dilin yanı sıra trafik işaretleri, mimik ve jestler de iletişim araçlarındandır. İletişim, bireyler arasında bilgi alıp vermek amacıyla oluşturulan bir ilişkiler sistemi, kişileri birbirine bağlayan bir süreçtir. Birey veya bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

İletişim, sosyal bir ihtiyaç olduğu için diğer insanlarla kurduğumuz iletişimin olumlu yönde olması, bireyin çevresi ile uyum içinde olmasına katkıda bulunacaktır. Çevresindeki insanlarla uyum içerisinde olmak, bireyin ruh sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Olumlu bir iletişim; sessizce, söz kesmeden anlatılmak isteneni anlamaya çalışma, anlatılanın altındaki duyguyu anlama, karşımızdaki bireyi koşulsuz kabulle ve dürüst olarak dinleme ile sağlanır.

EMPATİ

Olumlu iletişim sağlamanın anahtar noktası empatidir. Empati veya eş- duyum; bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak demektir. Yani kısaca bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Yapılan çalışmalarda doğuştan itibaren empati yeteneğimizin olduğu bulunmuştur. Birey, içinde bulunduğu duruma göre bu yeteneği yüksek ya da düşük düzeyde kullanabilmektedir.

Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. İnsanlar arasındaki kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Bu sayede bireyler karşısındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır. Empati; kişiler arası iş birliği, üretkenlik, refah ve mutluluğu artırmaktadır. Empati yeteneğini iletişimde sık kullanmanın yolları; iletişimin devam etmesini sağlayan ve kişinin kendini daha doğru ve rahat ifade edebilmesi için açık uçlu sorular sormak, hızlı yargılara varmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belli sınırlar oluşturmaktır. Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır: İnsanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakması, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlayıp ve hissetmesi, o kişiyi anladığını ona ifade etmesi.

Etkinlik

Drama Zamanı

Sınıfça dörderli çalışma grupları oluşturunuz. İletişimde empatinin önemini gösteren bir örnek olay düşününüz. Bu örnek olay çerçevesinde senaryolarınızı hazırlayınız. Hazırlanan senaryoları sınıf ortamında dramatize ediniz.

  • Cevap:

Aşağıdaki sorularla süreci değerlendiriniz.

İletişimde empati kurmak, karşımızdaki kişiyi anlamak neden önemli olabilir?

  • Cevap:

Örnek olayda karşılaşılan problem nasıl çözümleniyor?

  • Cevap:

Bu çözüm yoluna alternatif çözüm yolları önerebilir misiniz?

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 189 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!