Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 193

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 193

3. Şizofreni Açılımı Kapsamında ve Psikozla Giden Diğer Bozukluklar

Psikoz, hastanın gerçeği değerlendirmesinin bozulması anlamına gelmektedir. Gerçeği değerlendirme yetisi, kişinin dış gerçeklikle kendi zihninde olan olayların ve durumların farklı olmasıdır. Psikotik bir hasta dış gerçeklikte olan olayların değil kendi zihninde kurduğu olayların doğruluğuna inanır. Bu şekilde kendine has bir dünya geliştirmiş olur ve çoğunlukla bunların bir hastalıktan kaynaklandığının farkında değildir. Bu başlık altında şizofreni, sanrısal bozukluk, kısa psikoz bozukluk, şizofreniform bozukluk, katatoni, şizotipal bozukluk gibi hastalıklar yer almaktadır.

Şizofreni; düşünce, davranış ve konuşmada bazı bozuklukların görüldüğü, kronik bir ruhsal hastalıktır. Şizofreninin toplumda yaşam boyu görülme oranı %1-1,5’tur. Her iki cinste eşit oranda görülür. Erkeklerde 15-25, kadınlarda 25-35 yaşlarında başlama olasılığı yüksektir. Hemen her sosyoekonomik düzeyde görülmekle birlikte, daha çok alt sosyoekonomik düzeydeki insanlarda görülmektedir. Şizofrenin nedenleri arasında kalıtım önemli yer tutmaktadır. Şizofren bir bireyde varsanılar, sanrılar, dağınık konuşmalar, duygulanımda kısıtlılık, konuşmada ve düşüncede yavaşlama, psikomotor yavaşlama, depresif belirtiler, ümitsizlik, boşluk duygusu, dağılma, yok olma korkuları, intihar düşünceleri ve girişimleri, dikkati toplayamama, yoğunlaşma (konsantrasyon) eksiklikleri, yargılama bozuklukları, bellekte zayıflama, problem çözme ve yaratıcılıkta azalma gibi belirtilere rastlanır. Şizofreni tanısı için bu belirtilerin en azından 6 aydır devam ediyor olması ve hastanın günlük hayatında belirgin bozulmaya neden olması gerekmektedir. Hastaların ancak %20-30’u normal bir yaşantı sürdürür. %20-30’unda hastalık orta derecede şiddetli belirtilerle seyreder. %40-60 hastada, hastalık belirgin şekilde yıkıma neden olur. Tedavide en çok kullanılan ve işe yarayan, ilaç tedavisidir. Tedavi, yıllar sürebilir hatta hastaların yaşam boyu ilaç kullanmaları gerekebilir.

4. Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Anksiyete; tanımlanamaz herhangi bir durum karşısında yaşanan gerginlik, kaçınma, saldırma vb. duygu ve düşüncelerdir. Anksiyetenin bir “ruhsal bozukluk” belirtisi olması şart değildir. Gün boyunca, normal bir insanda da çeşitli olaylar veya düşünceler karşısında anksiyete gözlenebilir (örneğin; sınava girmeden önce, iş görüşmesine giderken vb). Anksiyete kişiyi içsel ve dışsal tehditlere karşı uyarır; bu açıdan bakıldığında hayat kurtarıcı bir niteliği vardır. Kişiyi, tehditten korunmak ya da olası etkilerini azaltmak için gereken adımları atması için hazırlar. Anksiyetenin bir ruhsal hastalık belirtisi olması için verilen uyarıya şiddet ya da süre olarak uygunsuz bir yanıt olması, sık tekrarlanması, kişinin mesleki veya sosyal açıdan işlevselliğini bozuyor olması gerekmektedir. Anksiyetenin bedensel belirtileri; çarpıntı, titreme, terleme, yüzde kızarma, ateş basması, nefes darlığı, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş veya bayılacakmış gibi hissetmedir. Ruhsal belirtileri; aklın bulanık olması, aşırı uyanıklık hâli, dikkati toplayamama, önemli olayları hatırlayamama, düşünce duraklamalarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 193 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!