Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 22

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 22

Deneysel Yöntem: Özellikle psikolojinin kontrol amacını gerçekleştirmek hedefiyle neden-sonuç ilişkisini araştırmak için kullanılan yöntemdir. Genellikle laboratuvar ortamında, araştırmacı tarafından kontrol altına alınmış değişkenlerle uygulanan yöntemdir. Değişken; gözlenebilen ve kişiye, ortama, zamana göre farklı değerler alabilen özelliklerdir. Bağımsız değişken; araştırmadaki neden, etki değişkendir. Bağımlı değişken; araştırmadaki sonuç, etkilenen değişkendir. Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere bağlı olarak değişen, gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde araştırmacı tarafından kontrol edilen değişkenlerdir. Örneğin; sınav kaygısı yaşayan 20 öğrenciyi, onar kişilik iki gruba ayıran rehber öğretmen, sınav kaygısını azaltmak için bir gruba 6 haftalık psiko-eğitim programı uygular. Diğer gruba hiçbir uygulama yapmaz ve altı haftanın sonunda iki grubun sınav kaygı düzeylerini karşılaştırarak psiko-eğitim programının etkisini ölçebilir. Deneysel yöntemde, deneysel ve kontrol grupları bulunmaktadır. Deney grubu, deneysel uyarıcının uygulandığı gruptur. Kontrol grubu, deney grubunun deneysel uyarıcıya maruz kalmasaydı ne durumda olacağını temsil eden gruptur. Bu araştırmada, sınav kaygısına yönelik psiko-eğitim programının uygulandığı grup, deney grubu; eğitiminin uygulanmadığı grup ise kontrol grubudur. Bu örnekte bağımsız değişken psiko-eğitim programı iken bağımlı değişken bu durumdan etkilenen sınav kaygısıdır.

İlişkisel (Korelasyonel) Yöntem: Araştırmacı, yalnızlık düzeyi ile depresyon arasındaki ilişkiyi merak edip araştırmak istediğinde gözlem, anket ve deneysel yöntemlerin bu soruyu cevaplandıramayacağını görür. Bu durumda belli bir gruba iki durumla ilgili ölçek uygulanıp ölçek puanları arasındaki ilişkiye bakılmasına korelasyonel yöntem denir. Koralesyon sayısı +1.00 ile -1.00 arasında değer alır. Pozitif değerler, pozitif korelasyonu yani iki puan arasında doğru orantı (biri artarken diğerinin de artması ya da biri azalırken diğerinin de azalması) olduğunu gösterir. Negatif değerler, negatif korelasyonu yani iki puan arasında ters orantı (biri azalırken diğerinin artması ya da biri artarken diğerinin azalması) olduğunu gösterir. 0 puan iki durum arasında ilişki olmadığını gösterir. Örneğin, öğretmenin öğrencilere yönelik azarlama davranışı arttıkça öğrencinin derse katılımı azalmaktadır. Bu iki değişken arasında negatif korelasyon vardır. Ya da öğrencinin kitap okuma oranı arttıkça okuma hızı artmaktadır. Bu iki değişken arasında da pozitif korelasyon vardır. Bu yöntemle elde ettiğimiz ilişkiler için neden-sonuç ilişkisi yorumu yapamayız.

İlişkisel Yöntem ile Deneysel Yöntemin Farkları: Deneysel yöntemde araştırmacı, neden-sonuç ilişkilerini araştırabileceği kontrollü bir durum sağlar. İlişkisel araştırmada ise sadece değişkenler arasındaki ilişki ortaya çıkar, neden-sonuç bağlantısı vermez.

Deneysel yöntem, bilimin amaçlarını en iyi düzeyde gerçekleştiren yöntemdir. Bu yöntem; psikoloji biliminin açıklama, yordama ve kontrol amaçlarını gerçekleştirir. Değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini göstererek açıklama amacına hizmet eder. Bağımsız değişkene bakılarak bağımlı değişkenin tahmin edilmesi yordama amacına hizmet eder. Bağımsız değişkeni kontrol altına alarak bağımlı değişkenin gerçekleştirilmesi ile de kontrol amacına hizmet eder.

İlişkisel yöntemin bilimin amaçlarını gerçekleştirmesine baktığımızda değişkenler arasındaki ilişkiyi göstererek betimleme amacını; aralarında yüksek korelasyon bulunan değişkenlerde, bir değişkene bakılarak diğer değişkenin tahmin edilmesi de yordama amacını gerçekleştirmektedir. Fakat değişkenler arasında neden-sonuç ilişkisi vermediği için bilimin açıklama ve kontrol amaçlarına hizmet etmemektedir.

Düşünelim, Cevaplandıralım

Psikoloji biliminde en çok kullanılan bilimsel yöntemler nelerdir?

  • Cevap:

İlişkisel ve deneysel yöntemlerin farklılıkları nedir?

  • Cevap:

Bağlantı Kuralım

Psikoloji biliminde hangi araştırmalar deneysel yöntem kullanılarak gerçekleştirilemez? Örnekler veriniz.

  • Cevap:

Sizce hangi bilimsel yöntem, bilimsel bilgi elde etmede daha etkilidir? Neden?

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!