Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 24

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 24

Etik, belirli ahlak değerlerinden ya da ilkelerinden oluşan sistemler veya kuramlar için kullanılan terimdir.

Bilimsel düşünce, bilimin genel kurallarına uymanın yanı sıra problemlerin çözümüne yönelirken mutlak doğru sonucu elde etme ve uygulamaya koymada “etik” olmak zorundadır. Bu çerçevede etik kurallar, bilimin standartlarını belirlemek ve bu standartları en yüksek düzeyde uygulayıp korumak için vardır. Etik temellere dayanmayan bir bilimsel çalışma, bilimin kurallarına tam olarak uysa bile elde edilen sonuç geçersiz olacaktır.

Psikoloji bilimi için etik kurallar, alan uzmanlarına günlük uygulamalarında, kendilerini değerlendirmeleri ve planlama yapabilmeleri için yardımcı olur ve topluma sunacakları hizmetler için zemin hazırlar, karşılaştıkları etik ikilemleri çözebilmeleri için yol gösterir.
Türkiye’de psikoloji araştırmalarında ve ruh sağlığı alanındaki uygulama alanlarında geçerli etik kurallar başta Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile Türk Psikologlar Derneği olmak üzere farklı kurum ve kuruluşların ortak çalışmaları ile belirlenmektedir. Psikoloji araştırmalarında ve uygulama alanlarında geçerli olan etik kurallardan bazıları şunlardır:

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ

• Psikolog/psikolojik danışman, hizmet verdiği kişi ve/veya kurumların ihtiyaçlarına uygun ve gelişmelerini destekleyecek çalışmalarda bulunur. Bunların yürütürken hizmet verdiklerinin en yüksek yararını düşünür. Uzmanlık alanlarının, yetkilerinin sınırlarını bilirler.
• Psikolog/psikolojik danışman, danışan kişi ya da kurumlara, araştırma katılımcılarına, öğrencilere, psikoloji eğitimi alan kişilere ve deney hayvanlarına zarar verebilecek eylemlerden kaçınır.
• Psikolog/psikolojik danışman, psikolojik bilgi ya da uygulamaları kötüye kullanmaz.
Önceden kestirilebilen ve kaçınılmaz olan zararı en aza indirmek için gerekli önlemleri alır, kişileri bu konuda önceden bilgilendirir.
• Psikolog/psikolojik danışman, insanlardan zorla bilgi almaz ya da insanları itiraf ettirmek için zorlamaz. Araştırma yaparken amacını önceden açıklayarak izinlerini alır.
• Psikolog/psikolojik danışman; bir insanı, dünya görüşünü, cinsel tercihini, politik, dinî ve ahlaki inançlarını açıklaması, yadsıması ya da değiştirmesi yönünde zorlamaz. Bireysel ve kültürel farklılıklara duyarlıdır.
• Psikolog/psikolojik danışman, hizmet verdiği kişi ve kurumlara gizlilikle ilgili sınırları belirtir. Psikolojik faaliyetler sonucunda toplanan bilgilerin ileride ne şekilde kullanılabileceğini bildirir. Bu ilke, bireyin kendisine veya başkalarına zarar vermesi durumunda bireyin bilgisi dâhilinde göz ardı edilebilir.
• Psikolog/psikolojik danışman bilimsel, eğitsel ya da uygulamalı çalışmalarında doğruluk, dürüstlük, gerçeklik ve tarafsızlık ilkelerini benimser. Hizmet verdiği kişileri yanıltmaktan, kandırmaktan, aldatarak zarar vermekten ya da bilerek doğruları gizlemekten kaçınır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!