
Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 45
4. Temporal loblar: Kulağın arkasında iki yanda yer alan bu loblar, karmaşık işitsel bilgiyi yorumlama ve hatırlama işlevini üstlenir. Ses ve kokunun algılanması, aynı zamanda da yüzler, mekânlar gibi karmaşık uyaranların işlenmesi bu lob tarafından sağlanır.
5. Serebellum: Duyu organlarından gelen bilgilerle hareketi ilişkilendirir. Bu lob, özellikle dengenin sağlanmasında önemli rol oynar.
Ne? Nerede? Nasıl?
Çeşitli örnek olaylar ve araştırmaların verildiği aşağıdaki metinleri in- celeyiniz.Bu metinlerden her birinde beynin çeşitli loblarında hasar yaşamış canlılara ilişkin örnekler bulacaksınız. Bu örneklerden her biri A, B,
C, D ve E olarak gruplandırılmıştır. Gruplandırılmış örneklerde yer alan hasarları inceleyerek bu hasarların beynin hangi lobunda gerçekleştiğini, yan tarafta yer alan görsel üzerinde belirlenen lobun üzerindeki kutucuğa yazınız.
A. 8 yaşından beri profesyonel olarak piyano çalan Mert, geçirdiği trafik kazasında kafasına aldığı darbe sonucu beyin kanaması geçirmiştir.
Uzun süre yoğun bakımda kalan Mert, iyileştikten sonra tekrar piyanonun başına oturmuş ancak ritim tutmakta ve notaları hatırlamakta güçlük çektiğini fark etmiştir.
B. Geçirdiği beyin ameliyatından sonra bazı komplikasyonlar yaşayan Aylin, başkalarının sürekli olarak kendisi hakkında konuştuklarını düşünmektedir. İki kişinin kendi arasında konuştuğunu gören Aylin, her durumu üzerine alınmakta ve bu nedenle psikolojik sorunlar yaşamaktadır.
C. Kısa adıyla CIPA hastası olan Erdem; sıcaklık, soğukluk ya da acı gibi duyumları hissedememektedir. Tam olarak tedavisi belli olmayan bu hastalık yüzünden vücudunda oluşan kırıkları bile hissedememektedir.
D. Doğum sırasında uzun süre oksijensiz kalan Duru bebeğin, doğumdan bir süre sonra annesinin yüzünü takip edemediğinin anlaşılması üzerine doktora götürülmüştür. Doktor, Duru bebeğin gözlerinin büyük bir oranda kör olduğunu teşhis etmiştir.
E. Kulağına ağır bir darbe alan boksör nakavt olmuştur. Hastaneye kaldırılan boksörün bilinci yerine geldiğinde yürüyecek dengeyi bile bulamadığı anlaşılmıştır.
Bağlantı Kuralım
Davranışların altında yatan temel biyolojik yapılardan sinir sistemi ve beynin yapısı, işlevi hakkındaki bilgileri gözden geçiriniz. Uyarıcı-organizma-davranış aşamalarında gerçekleşen sinir sistemi sürecini değerlendiriniz.
- Cevap:
Ön Çalışma
“İnsan davranışlarında kalıtım mı çevre mi daha etkilidir?”
- Cevap:
Sınıf olarak iki gruba ayrılınız. Kalıtımın insan yaşamında ve davranışlarında en önemli özellik olduğunu düşünenler bir grup, insan davranışları yaşadığı çevreye göre değişir diyenler bir grup oluştursun. Bir sonraki haftaya kadar yapacağınız araştırmalarla sınıf ortamında münazara yapınız.
- Cevap:
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum