Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 47

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 47

Günümüzde hem kalıtım hem de çevrenin insan davranışları üzerindeki etkisinin ortaya konulduğu araştırmaların artmasıyla “Kalıtım mı, çevre mi?” sorusu yerine, her ikisinin davranıştaki bireysel farklılıklara nasıl katkıda bulunduğu sorusu önem kazanmıştır.

Kalıtım, kalıtsal özelliklerin anne babadan çocuğa geçişidir. Kalıtımın anne babadan çocuğa aktarılmasını inceleyen bilim dalına “genetik” denir. İnsanların genetik yapısı kromozomlardan oluşur. Kromozom hücre çekirdeğindeki genlerdir.

İnsanların vücut hücrelerinde yirmi üç çift kromozom bulunmaktadır. Bir bebeğin vücut hücrelerindeki yirmi üç kromozom annesinden, yirmi üç kromozom babasından aktarılmaktadır. Bu kromozomlar ve onların gen yapıları her bireyde farklıdır. Yalnız tek yumurta ikizlerinde kromozomların genetik yapıları benzerdir.

İnsanların saç, göz rengi, saçının düz ya da kıvırcık olacağı hep genlerle belirlenir. Ama doğduktan sonra çevrenin etkisiyle kazandığı birçok özellik ve davranış bulunmaktadır.

Kalıtımın insan davranışları üzerindeki etkisini inceleyen çeşitli araştırmalar sonucu, kalıtımının insan davranışlarının alt ve üst sınırlarını belirlediği ortaya çıkmıştır. Örneğin, yeni doğan bir bireyin zekâ bölümünün alt ve üst sınırı 100-120 olsun. Bu birey gelişimi süresince zengin uyarıcılarla desteklenirse zekâ bölümünün 120 olması ya da karşılaştığı uyarıcıların yetersiz olması nedeniyle zekâ bölümünün 100 olması mümkündür. Bireyin gelişimi boyunca karşılaştığı çevresel koşullar onun zekâ bölümünü geliştirebilir. Fakat bu gelişim kalıtımın izin verdiği ölçüde olur, daha fazlası olmaz.

Çevre ise içinde yaşadığımız fiziksel, sosyal ve kültürel durumu ifade eder. Bireylerin gelişiminde ve davranışlarının şekillenmesinde önemli bir faktördür. Birey, doğuştan sağlıklı genlerle dünyaya gelebilir ancak beslenme, barınma gibi fiziksel çevreye bağlı ihtiyaçları doyurulamadığında sağlık durumu bundan etkilenebilir. Sosyal çevre, bireyin içinde yaşadığı ve sosyal ilişkide bulunmak durumunda kaldığı yakın çevredir. Sosyal çevrenin insan davranışları üzerinde etkisi oldukça önemlidir. Örneğin; ilkokul yıllarında okuldaki ortamı ve öğretmenleriyle ilişkileri iyi durumda olan başarılı bir çocuğun, ortaokuldaki öğretmenleri ile iyi anlaşamadığı görülebilir ya da arkadaş çevresinin ders dışı etkinliklerle daha yakından ilgili olmasından dolayı okul başarısı düşebilir. Kültürel çevre ise bireyin içinde yaşadığı toplum tarafından şekillenen özellikleri ile ilgilidir. Örneğin, bir kültürde kendinden yaşça büyük insanların elini öpme saygı ifadesi olarak kabul edilirken başka kültürde saygısızlık olarak kabul edilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!