Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 58

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 58

uydurmaya çalışarak özümler, daha sonra ise o yeni bilgi için yeni şemalar oluşturarak uyma gerçekleştirir. Piaget, öğrenmenin bu dengeyi kurmakla sağlanacağını belirtir.

Piaget’e göre bilişsel gelişim, dört dönemden oluşmaktadır. Piaget, bu dönemleri; duyusal motor dönemi (0-2 yaş), işlem öncesi dönem (2-7 yaş), somut işlemler dönemi (7-11 yaş), soyut işlemler dönemi (11 ve üstü yaş) olarak ele almıştır.

Duyusal Motor Dönemi: 0-2 yaş arasını kapsayan dönemdir. Bebekler duyularıyla (göz, kulak, tat, dokunma) fark ettikleri uyarıcılara tepki verirler. Bu dönemin başlangıcında bebek, kendisini diğer kişi ya da nesnelerden ayırt edemez ve davranışları refleks örüntülerle sınırlıdır. Bu dönemde bebekler, bilgiyi çevreyle olan fiziksel yaşantıları yoluyla kazanırlar. Duyusal izlenimler ve motor etkinlikler ön plandadır, gerçek bir düşünce henüz yoktur. Dokunma gibi basit duyusal verilerden, tutma ve emme gibi hareketlerden işe başlayan çocuk, çevresini anlayabilecek bir bilişsel sistem geliştirmeye başlar. Başlangıçta bunlar, sadece refleks olarak gerçekleşirken daha sonraki bilişsel yapılarla (özümleme, uyum sağlama, dengeleme gibi) gerçekleşmeye başlamaktadır. Yani artık sadece refleksif tepkiler değil amaçlı davranışlara dönüşmüştür. Piaget’ye göre çocuk, zihinsel gelişimin ilk döneminde nesneleri duyu-hareket şemalarının içine yerleştirmeye çalışır. O zamana kadar zihnine yerleşmiş olan şemalara gittikçe daha çok şeyi yerleştirir. Bu dönemin önemli aşamalarından biri, nesnelerin devamlılığını (kalıcılığı) kavramaktır. Başlangıçta bebek için nesne ancak kendi görsel alanı içindeyken vardır. Nesne ortadan kaldırılınca yok olduğunu düşünür. Bir yaşına doğru ise bebek, gözünün önünden kaldırıldığında da nesnelerin yok olmadığını anlamaya başlar. Bu nesne devamlılığını kavradığının göstergesidir. Ayrıca bu dönemde taklit yeteneği de gelişir.

İşlem Öncesi Dönemi: 2-7 yaş arasını kapsayan dönemdir. Piaget, “işlem” terimini mantıksal düşünme anlamında kullanmaktadır. Bu dönemde henüz mantıksal düşünme gelişmemiştir. Bu nedenle bu döneme “işlem öncesi” denmektedir. Eğer çocuk, eşyaları ve olayları zihinsel olarak sınıflandı- rabilir, sıralayabilir ve mantıksal çıkarımlarda bulunabilirse işlem yapabiliyor demektir. Piaget’ye göre işlem, düşüncenin özüdür. Bu dönemde çocuklar, sadece duyumları ile hareket etmekten kurtulurlar; kelimeler, imgeler, çizimler kullanarak kendilerini anlatmaya, dünyayı tanımaya başlarlar. Bu dönemde çocuklar, kavramlar üretmeye başlar ve bu kavramlarla belli düzeyde mantıksal ilişkiler kurabilir. Duyusal motor döneme göre birçok beceri kazanılmış olsa da bu dönemin sınırlılıkları da bulunmaktadır. Bu sınırlılıklar şunlardır:

• Korunum ilkesi henüz gelişmemiştir (Korunum, herhangi bir nesnenin şeklinin ya da uzayda değişik şekillerde yerleştirilmesinin etkisi altında kalmadan o nesnenin aynı kaldığını anlayabilmektir.).

• Bu dönemde çocuklar ben merkezli düşünme yapısına sahiptir. Örneğin, kendisi sütü sevmediği için kimsenin de sevmediğini düşünür. Ya da telefon da konuşurken “Üstümdeki yeni kıyafetleri beğendin mi?” diye sorabilir. Karşıdaki kişinin kıyafetlerini görmediğini düşünmez.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!