Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 60

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 60

Piaget, çocuklarla yaptığı çalışmalarda, çocuklara iki soru sorarak bu dönemleri tespit etmeye çalışmıştır. Sorduğu sorular şöyledir: “Bir çocuk odasında oyun oynarken yemek yemeye çağrılmıştır. Yemek odasına açılan kapının arkasında sandalye ve sandalyenin üstünde fincan takımı bulunmaktadır. Bunu bilmeyen çocuk kapıyı açar ve fincan takımının hepsini kırar. Başka bir çocuk ise annesi evde yokken reçel istediği için sandalyeye çıkıp fincanların arasındaki reçel kavanozunu almaya çalışmıştır. Reçel kavanozunu almaya çalışırken fincanlardan birini düşürüp kırmıştır.” Piaget çocuklara bu iki durumu anlatıp hangi çocuğun daha yaramaz olduğunu sormuştur. Sonuca göre ilk çocuğa daha yaramaz diyen çocuklar ahlaki gerçekçi, niyete bakarak ikinci çocuğun daha yaramaz olduğunu söyleyen çocuklar ise ahlaki görecelidir. İlk çocuğa yaramaz diyen çocuklar, davranışı güdüleyen etkeni göz ardı etmektedirler.

Kohlberg’in Ahlak Gelişimi Kuramı

Lawrence Kohlberg (Lovrins Kohibörg) (1927-1987), Piaget’nin araştırma ve düşüncelerinden yola çıkmıştır ama ahlak gelişimini ona göre daha ayrıntılı incelemiştir. 1958 yılında “Ahlak Gelişim Aşamaları” adlı doktora tezini tamamlayan Kohlberg’in kuramı, ahlak gelişimi kuramları arasında en çok kabul gören kuramdır. Kohlberg ahlak gelişimini üç düzeye ayırmaktadır. Her bir düzey de kendi içinde iki evreden oluşmaktadır. Yani toplamda altı evre vardır. Bu evreler hiyerarşik ilerlemektedir. Yani bir evreyi tamamlayan çocuk bir üst evreye geçmektedir. Kohlberg, insanların çoğunun ikinci düzeyin seviyelerinde kaldığını söyler, yani üçüncü ve dördüncü evrede olduklarını belirtir. Çok az insanın beşinci ve altıncı seviyelere ulaştığını söyler.

Kohlberg dönemlerini kısaca inceleyecek olursak ilk düzey gelenek öncesi dönemdir. Kohlberg, bu düzeydeki çocukların olayları sonuçlara göre değerlendirdiğini söyler. Piaget’nin ahlaki gerçekçilik anlayışına benzemektedir. Eğer bir davranış sonucunda ceza varsa kötü, ödül varsa iyidir. Bu dönem ceza ve itaat eğilimi ve saf çıkarcı eğilim olmak üzere kendi içinde iki evreye ayrılır. Bu düzeyde ilk seviye olan ceza ve itaat eğiliminde, dışarıdan dayatılan kurallar önemlidir ve çocuk, olayları bu kurallara göre değerlendirir. İkinci düzey olan saf çıkarcı eğilim evresinde ise davranışın karşılığının ne olduğu önemlidir.

Kohlberg’de ikinci düzey, geleneksel düzeydir. Bu düzeyde önemli olan toplumsal düzendir. Yapılan davranışın topluma etkisi önemlidir. Bu dönem kişiler arası uyum (iyi çocuk olma), kanun ve düzen eğilimi olmak üzere kendi içinde iki evreye ayrılır. Bu düzeyin ilk seviyesi olan kişiler arası uyum (iyi çocuk olma) evresinde, toplumun onay verdiği davranışlar iyidir, anlayışı hâkimdir. İkinci düzey olan kanun ve düzen eğilimi evresinde ise kanunlara uymanın önemli olduğu, toplum düzeninin bu şekilde korunduğu anlayışı hâkimdir.
Kohlberg’de üçüncü düzey, gelenek sonrası düzeydir. Bu düzeyde birey, toplumu aşmış olan daha ileri değerleri dikkate alır. Bu dönem, sosyal sözleşme eğilimi ve evrensel ahlak ilkeleri eğilimi olmak üzere kendi içinde iki evreye ayrılır. Sosyal sözleşme eğilimli birey, toplumsal uzlaşma sağlamaya, bireysel hakları korumaya çalışır. İkinci evre olan evrensel ahlak ilkeleri eğiliminde ise birey, evrensel ahlak ilkelerini dikkate almaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!